Ciasto bez pieczenia 3 Bit na herbatnikach

Przepis na przepyszne ciasto bez pieczenia 3 Bit. Połączenie słodkiego kajmaku, masy śmietanowej oraz herbatników daje wspaniałe wrażenia smakowe. Ciasto praktycznie nie różni się w smaku od oryginalnego batonika a jego przyrządzenie jest łatwe i przyjemne.

Czas przygotowania: 40 min

Czas chłodzenia: najlepiej cała noc

 

Składniki: (na formę 20×19 cm)

  • 250 g herbatników
  • 250 g masy kajmakowej
  • 250 g zimnego serka mascarpone
  • 250 g zimnego śmietany 30 %
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Polewa:

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 30 g śmietanki 30 %
  • 1 łyżeczka masła

Przygotowanie:

  • Masę kajmakową rozetrzyj za pomocą trzepaczki żeby miała jednolitą konsystencję.
  • Śmietankę, mascarpone ubij z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywną masę.
  • Na dnie blaszki ułóż pierwszą warstwę herbatników.
  • Herbatniki posmaruj 1/3 masy kajmakowej a następnie 1/3 masy śmietanowej.

* Rób to delikatnie żeby masy nie pomieszały się ze sobą, tylko pozostały w dwóch oddzielnych warstwach.

  • Dokładnie tak samo postępuj z drugą i trzecią warstwą.
  • Górę przykryj czwartą warstwą herbatników.
  • Całość wstaw do lodówki.
  • W tym czasie składniki na polewę roztop w kąpieli wodnej i pozostaw do przestygnięcia.
  • Przestudzoną polewą polej ciasto.
  • Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.

3bit ciasto bez pieczenia na herbatnikach

3bit ciasto

ciasto 3 bit bez pieczenia

14 komentarzy do “Ciasto bez pieczenia 3 Bit na herbatnikach”

  1. Robię trzeci raz. Ciasto pieczone zawsze mi opada, dlatego kocham ciasta bez pieczenia. 3bit z tego przepisu jest nieziemski. Mojej mamie i babci bardzo smakował, już nie wspominając o moim synu, który gardzi każdym ciastem, a tym zajadał się i prosił o drugi kawałek 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB. Drop file here