Przepis na przepyszne ciasto bez pieczenia 3 Bit. Połączenie słodkiego kajmaku, masy śmietanowej oraz herbatników daje wspaniałe wrażenia smakowe. Ciasto praktycznie nie różni się w smaku od oryginalnego batonika a jego przyrządzenie jest łatwe i przyjemne.
Czas przygotowania: 40 min
Czas chłodzenia: najlepiej cała noc
Składniki: (na formę 20×19 cm)
- 250 g herbatników
- 250 g masy kajmakowej
- 250 g zimnego serka mascarpone
- 250 g zimnego śmietany 30 %
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Polewa:
- 50 g czekolady gorzkiej
- 30 g śmietanki 30 %
- 1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
- Masę kajmakową rozetrzyj za pomocą trzepaczki żeby miała jednolitą konsystencję.
- Śmietankę, mascarpone ubij z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywną masę.
- Na dnie blaszki ułóż pierwszą warstwę herbatników.
- Herbatniki posmaruj 1/3 masy kajmakowej a następnie 1/3 masy śmietanowej.
* Rób to delikatnie żeby masy nie pomieszały się ze sobą, tylko pozostały w dwóch oddzielnych warstwach.
- Dokładnie tak samo postępuj z drugą i trzecią warstwą.
- Górę przykryj czwartą warstwą herbatników.
- Całość wstaw do lodówki.
- W tym czasie składniki na polewę roztop w kąpieli wodnej i pozostaw do przestygnięcia.
- Przestudzoną polewą polej ciasto.
- Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
Ciasto wyszło bardzo dobre!!! Prosty lecz genialny przepis!
Dziękuję 🙂
Robię trzeci raz. Ciasto pieczone zawsze mi opada, dlatego kocham ciasta bez pieczenia. 3bit z tego przepisu jest nieziemski. Mojej mamie i babci bardzo smakował, już nie wspominając o moim synu, który gardzi każdym ciastem, a tym zajadał się i prosił o drugi kawałek 😉
Wszystkie dzieci je uwielbiają :))
Czy smietamke 30% mozna zastąpić mleczkiem kokosowym takim ok. 18 % tłuszczu?
Niestety nie wiem
Najlepsze ciasto bez pieczenia jakie robiłam. Robiłam na urodziny i na pewno powtórzę nie raz
Cieszę się 🙂
To ciasto jest tak pyszne że brak mi słów. Dziękuję za przepis, smakuje dokładnie jak 3bit a do tego wygląda wow
Dzięki 🙂
A co zrobić żeby warstwy były idealnie równe?
Najlepiej wtedy masę podzielić na takir same części za pomocą wagi
Uwielbiam 3 bita na pewno wypróbuję 🙂
Polecam 🙂