Tort urodzinowy bez pieczenia z malinami i białą czekoladą

Przepyszny i szybki przepis na tort urodzinowy, który wygląda bosko i nie wymaga pieczenia. Klasyczny śmietankowy smak połączony z białą czekoladą i malinami sprawia, że nie można się mu oprzeć.

Czas przygotowania: 30 min

Czas chłodzenia: min. kilka godzin, najlepiej całą noc

 

Składniki: (na średnicę 16 cm)

  • ok. 50 g biszkoptów
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki 30 %
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny (8 g)
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 50 g białej czekolady
  • 400 g malin

Do dekoracji:

  • kilka kostek białej czekolady
  • kilka malin

* Mascarpone i jogurt wyjmij wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową.

Przygotowanie:

  • Czekoladę posiekaj na małe kawałki
  • Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw do napęcznienia
  • Serek mascarpone wymieszaj trzepaczką lub mikserem z cukrem pudrem i jogurtem
  • Żelatynę rozpuść na małym ogniu z kilkoma łyżkami śmietanki
  • Dodaj do żelatyny kilka łyżek masy serowej i rozmieszaj żeby ją zahartować
  • Połącz żelatynę z masą serową
  • Resztę śmietanki ubij na sztywną masę
  • Dodaj do masy serowej w dwóch turach, mieszaj delikatnie żeby nie zniszczyć ubitej śmietany
  • Tortownicę o średnicy 16 cm wyłóż papierem do pieczenia, zarówno dno jak i boki
  • Na dno tortownicy wyłóż pierwszą warstwę biszkoptów
  • Masę śmietanową podziel na dwie części
  • Na biszkopty wyłóż kilka łyżek masy, następnie w masę powtykaj połowę malin
  • Przykryj resztą pierwszej części masy
  • Następnie ułóż drugą warstwę biszkoptów
  • Powtarzając czynności połóż drugą część masy i drugą część malin
  • Udekoruj czekoladą startą na tarce lub za pomocą obieraczki do warzyw oraz malinami
  • Wstaw tort do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej na całą noc

tort bez pieczenia mikser

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB. Drop file here