Przepyszny i szybki przepis na tort urodzinowy, który wygląda bosko i nie wymaga pieczenia. Klasyczny śmietankowy smak połączony z białą czekoladą i malinami sprawia, że nie można się mu oprzeć.
Czas przygotowania: 30 min
Czas chłodzenia: min. kilka godzin, najlepiej całą noc
Składniki: (na średnicę 16 cm)
- ok. 50 g biszkoptów
- 250 g serka mascarpone
- 200 g śmietanki 30 %
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny (8 g)
- 100 g jogurtu naturalnego
- 50 g białej czekolady
- 400 g malin
Do dekoracji:
- kilka kostek białej czekolady
- kilka malin
* Mascarpone i jogurt wyjmij wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową.
Przygotowanie:
- Czekoladę posiekaj na małe kawałki
- Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw do napęcznienia
- Serek mascarpone wymieszaj trzepaczką lub mikserem z cukrem pudrem i jogurtem
- Żelatynę rozpuść na małym ogniu z kilkoma łyżkami śmietanki
- Dodaj do żelatyny kilka łyżek masy serowej i rozmieszaj żeby ją zahartować
- Połącz żelatynę z masą serową
- Resztę śmietanki ubij na sztywną masę
- Dodaj do masy serowej w dwóch turach, mieszaj delikatnie żeby nie zniszczyć ubitej śmietany
- Dodaj posiekaną czekoladę
- Tortownicę o średnicy 16 cm wyłóż papierem do pieczenia, zarówno dno jak i boki
- Na dno tortownicy wyłóż pierwszą warstwę biszkoptów
- Masę śmietanową podziel na dwie części
- Na biszkopty wyłóż kilka łyżek masy, następnie w masę powtykaj połowę malin
- Przykryj resztą pierwszej części masy
- Następnie ułóż drugą warstwę biszkoptów
- Powtarzając czynności połóż drugą część masy i drugą część malin
- Udekoruj czekoladą startą na tarce lub za pomocą obieraczki do warzyw oraz malinami
- Wstaw tort do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej na całą noc
Dzień dobry! Jaka wysokosc powinna mieć tortownica? Czy taka standardowa 6-7 cm nie będzie za niska?
Będzie ok, dodatkowo możesz ją wyłożyć papierem do pieczenia wystającym nieco ponad brzegi
Dzień dobry! Na jakim etapie dodaje się białe czekoladę? W przepisie jest tylko żeby ją posiekać ale co dalej???
Trzeba ją dodać do masy na samym końcu. Faktycznie nie było tego w przepisie, już poprawione 🙂 pozdrawiam
Czy 100 ml jogurtu odpowiada 100 gramom jogurtu i tak samo ze śmietanką czy 200 ml odpowiada 200 gramom?
Nie do końca, lepiej zważyć, szczególnie w przypadku ganache
Żelatynę rozpuść na małym ogniu z kilkoma łyżkami śmietanki
Dodaj do żelatyny kilka łyżek masy serowej i rozmieszaj żeby ją zahartować
Czy żelatyna ma być tylko rozpuszczona czy ciepła, czy gorąca?
Tylko rozpuszczona
Można prosić o proporcje dla tortownicy 24cm?
We wpisie znajdziesz proporcje na każdą blaszkę
Jakie proporcje dla tortownicy 24 cm?
Mam pytanie. Tort wygląda świetnie, ale czy można zamiast biszkoptow użyć gotowego podkładu tortowego? Z góry dzieki za odpowiedź. Pozdrawiam
Można
Gdzie znajdę proporce na większe tortownice?
Czy można użyć mrożonych owoców?
Mrożone nawet będą lepsze, krem szybciej stężeje 🙂
Zatem wrzucać jeszcze zamrożone?
Tak można
Witam mam pytanie jeśli chodzi o śmietankę 30% to wszystkie jakie znam są w ml nie w gramach czy jeśli kupię śmietankę w kartonie i dam 200ml to będzie 200gram? Czy używa pani jakiejś konkretnej śmietanki? Bardzo mi zależy żeby torcik wyszedł. pozdrawiam