Przepyszny i szybki przepis na tort urodzinowy, który wygląda bosko i nie wymaga pieczenia. Klasyczny śmietankowy smak połączony z białą czekoladą i malinami sprawia, że nie można się mu oprzeć.
Czas przygotowania: 30 min
Czas chłodzenia: min. kilka godzin, najlepiej całą noc
Składniki: (na średnicę 16 cm)
- ok. 50 g biszkoptów
- 250 g serka mascarpone
- 200 g śmietanki 30 %
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny (8 g)
- 100 g jogurtu naturalnego
- 50 g białej czekolady
- 400 g malin
Do dekoracji:
- kilka kostek białej czekolady
- kilka malin
* Mascarpone i jogurt wyjmij wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową.
Przygotowanie:
- Czekoladę posiekaj na małe kawałki
- Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw do napęcznienia
- Serek mascarpone wymieszaj trzepaczką lub mikserem z cukrem pudrem i jogurtem
- Żelatynę rozpuść na małym ogniu z kilkoma łyżkami śmietanki
- Dodaj do żelatyny kilka łyżek masy serowej i rozmieszaj żeby ją zahartować
- Połącz żelatynę z masą serową
- Resztę śmietanki ubij na sztywną masę
- Dodaj do masy serowej w dwóch turach, mieszaj delikatnie żeby nie zniszczyć ubitej śmietany
- Dodaj posiekaną czekoladę
- Tortownicę o średnicy 16 cm wyłóż papierem do pieczenia, zarówno dno jak i boki
- Na dno tortownicy wyłóż pierwszą warstwę biszkoptów
- Masę śmietanową podziel na dwie części
- Na biszkopty wyłóż kilka łyżek masy, następnie w masę powtykaj połowę malin
- Przykryj resztą pierwszej części masy
- Następnie ułóż drugą warstwę biszkoptów
- Powtarzając czynności połóż drugą część masy i drugą część malin
- Udekoruj czekoladą startą na tarce lub za pomocą obieraczki do warzyw oraz malinami
- Wstaw tort do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej na całą noc