Lekko kwaśne jagody, słodka beza i kokosowa kruszonka to przepis na idealne letnie ciasto. Wspaniale połączone smaki i kolory sprawiają że ciasto prezentuje się naprawdę efektownie. Najlepsze jest jeszcze ciepłe podane z gałką lodów waniliowych..
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 30 min
Składniki: (na blaszkę 24×24)
- 400 g leśnych jagód
- 4 jajka
- 1/2 szklanki drobnego cukru kryształu (110 g)
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki krupczatki (180 g)
- 1 szklanka mąki tortowej (160 g)
- 3/4 szklanki cukru pudru (85 g)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 140 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżki kaszy manny
- opcjonalnie 2-3 łyżki cukru do jagód, jeśli są bardzo kwaśne
Przygotowanie:
- Jagody umyj pod bieżącą wodą i odstaw na sitku żeby nieco ociekły.
- Białka oddziel od żółtek i ubij z nich pianę dodając szczyptę soli i cukier kryształ (dodaj cały cukier od razu na początku i ubijaj na średnich obrotach przez ok. 10 min, do czasu aż cały cukier się rozpuści.
* Polecam w tym momencie użyć miksera z misą lub robota planetarnego, które same będą ubijać pianę z białek, a w tym czasie można przygotować kruche ciasto.
- Mąki, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy przesiej i wymieszaj w dużej misce, dodaj miękkie masło i wyrób do uzyskania kruszonki.
- Dodaj żółtka i wyrabiaj. W między czasie dodaj łyżeczkę kwaśnej śmietany. Wyrób na jednolite, plastyczne ciasto.
- Podziel ciasto na dwie części, do jednej z nich dodaj wiórki kokosowe i zagnieć. Owiń folią spożywczą i włóż do zamrażalnika.
- Drugą częścią ciasta wylep dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, następnie ponakłuwaj je widelcem.
- Spód posyp równą warstwą kaszy manny.
- Na ciasto wyłóż przygotowane wcześniej jagody (w razie potrzeby oprósz je cukrem).
- Na jagody wyłóż ubitą pianę z białek, wyrównaj.
- Wyjmij ciasto z zamrażalnika i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach na pianę z białek.
- Piecz w temp. 180°C przez 30 min (grzałka góra-dół).
Wskazówki:
- Jeśli nie masz miksera stacjonarnego polecam najpierw zrobić kruche ciasto, wylepić nim blaszkę i schować do lodówki, a następnie ubić pianę z białek.