Ciasto z jagodami, bezą i kokosową kruszonką

Lekko kwaśne jagody, słodka beza i kokosowa kruszonka to przepis na idealne letnie ciasto. Wspaniale połączone smaki i kolory sprawiają że ciasto prezentuje się naprawdę efektownie. Najlepsze jest jeszcze ciepłe podane z gałką lodów waniliowych..

Czas przygotowania: 30 min

Czas pieczenia: 30 min

 

Składniki: (na blaszkę 24×24)

  • 400 g leśnych jagód
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki drobnego cukru kryształu (110 g)
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki krupczatki (180 g)
  • 1 szklanka mąki tortowej (160 g)
  • 3/4 szklanki cukru pudru (85 g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 140 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki kaszy manny
  • opcjonalnie 2-3 łyżki cukru do jagód, jeśli są bardzo kwaśne

Przygotowanie:

  • Jagody umyj pod bieżącą wodą i odstaw na sitku żeby nieco ociekły.
  • Białka oddziel od żółtek i ubij z nich pianę dodając szczyptę soli i cukier kryształ (dodaj cały cukier od razu na początku i ubijaj na średnich obrotach przez ok. 10 min, do czasu aż cały cukier się rozpuści.

* Polecam w tym momencie użyć miksera z misą lub robota planetarnego, które same będą ubijać pianę z białek, a w tym czasie można przygotować kruche ciasto.

  • Mąki, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy przesiej i wymieszaj w dużej misce, dodaj miękkie masło i wyrób do uzyskania kruszonki.
  • Dodaj żółtka i wyrabiaj. W między czasie dodaj łyżeczkę kwaśnej śmietany. Wyrób na jednolite, plastyczne ciasto.
  • Podziel ciasto na dwie części, do jednej z nich dodaj wiórki kokosowe i zagnieć. Owiń folią spożywczą i włóż do zamrażalnika.
  • Drugą częścią ciasta wylep dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, następnie ponakłuwaj je widelcem.
  • Spód posyp równą warstwą kaszy manny.
  • Na ciasto wyłóż przygotowane wcześniej jagody (w razie potrzeby oprósz je cukrem).
  • Na jagody wyłóż ubitą pianę z białek, wyrównaj.
  • Wyjmij ciasto z zamrażalnika i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach na pianę z białek.
  • Piecz w temp. 180°C przez 30 min (grzałka góra-dół).

Wskazówki:

  • Jeśli nie masz miksera stacjonarnego polecam najpierw zrobić kruche ciasto, wylepić nim blaszkę i schować do lodówki, a następnie ubić pianę z białek.

pleśniak z jagodami

[Głosów: 10   Average: 3.5/5]

8 komentarzy do wpisu „Ciasto z jagodami, bezą i kokosową kruszonką”

Dodaj komentarz


Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB.

Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.