Przepis na ciasto Kinder Bueno bez pieczenia jest konsekwencją gorącej miłości, jaką żywię do tego batonika. Ciasto wymyśliłam w taki sposób żeby było łatwe do zrobienia i w smaku jak najbardziej przypominało oryginał. Polecam!
Składniki: (na blaszkę 21 cm x 21 cm)
- 250 g herbatników
Masa z nutellą:
- 200 g śmietanki 30%
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki nutelli
- dodatkowo 1-2 łyżki nutelli
Masa z białą czekoladą:
- 100 g białej czekolady
- 200 g śmietanki 30%
- 250 g mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
Polewa:
- 100 g mlecznej czekolady
- 40 g śmietanki 30 %
- dodatkowo 30 g gorzkiej czekolady i 2 łyżki śmietanki 30 %
* Proporcje na różne wielkości blaszek:
Wykonanie:
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż pierwszą warstwę herbatników, w razie potrzeby dotnij ciastka, tak aby całe dno było nimi pokryte.
Masa z nutellą:
Miskę i ubijaczki do miksera umieść w zamrażalniku na 10 min. Następnie do miski wlej śmietankę, dodaj serek mascarpone, cukier puder i zmiksuj na gęstą masę. Dodaj nutellę i miksuj dalej aż krem będzie sztywny.
* Jeśli chcesz ciasto postawić na stole masa musi być bardziej stabilna. W tym celu dodaj do niej pół łyżki żelatyny (4 g). Sposób postępowania: Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody (tylko tyle żeby przykryła żelatynę), pozostaw do napęcznienia na ok. 5 min. Następnie do żelatyny wlej kilka łyżek mleka i rozpuść na małym ogniu lub w mikrofali. Pozwól aby trochę przestygła. Wlej żelatynę do nutelli i połącz do uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotową masę wyłóż na pierwszą warstwę herbatników i wyrównaj. Przykryj następną warstwą herbatników, które posmaruj cienką warstwą nutelli. Włóż ciasto do lodówki.
Masa z białą czekoladą:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Miskę i ubijaczki do miksera umieść w zamrażalniku na 10 min. Następnie do miski wlej śmietankę, dodaj serek mascarpone, cukier puder i zmiksuj na prawie sztywną masę. Następnie dodaj czekoladę i zmiksuj krótko na wysokich obrotach miksera.
* Jeśli chcesz ciasto postawić na stole masa musi być bardziej stabilna. W tym celu dodaj do niej pół łyżki żelatyny (4 g). Sposób postępowania: Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody (tylko tyle żeby przykryła żelatynę), pozostaw do napęcznienia na ok. 5 min. Następnie do żelatyny wlej kilka łyżek mleka i rozpuść na małym ogniu lub w mikrofali. Pozwól aby trochę przestygła. Wlej żelatynę do rozpuszczonej czekolady i połącz do uzyskania jednolitej konsystencji.
Masę wyłóż na herbatniki posmarowane nutellą i wyrównaj. Przykryj ostatnią warstwą herbatników.
Mleczną czekoladę rozpuść w garnuszku ze śmietanką. W osobnym naczyniu rozpuść gorzką czekoladę ze śmietanką. Przestudzoną polewę z mlecznej czekolady wylej na ciasto. Następnie zrób wzorki z gorzkiej czekolady, takie jak są na batoniku Kinder Bueno.
Gotowe ciasto przykryj folią aluminiową, tak żeby nie dotykała polewy i wstaw do lodówki na całą noc. Smacznego!
Moje uwagi i spostrzeżenia:
- Jeśli czekolada lub nutella po dodaniu żelatyny zacznie się ważyć lub przypominać coś niezbyt apetycznego dolej zimnego mleka lub śmietanki i dalej mieszaj, aż konsystencja będzie jednolita.