Piernik z masą

Przepis na szybki i wilgotny piernik przełożony masą z mascarpone i powidłami. Wygląda bardzo elegancko i sprawdzi się idealnie w roli ciasta przekładanego nie tylko na święta. Piernik jest wbrew pozorom bardzo szybki w przygotowaniu, a prezentuje się niezwykle okazale.

Czas przygotowania: 40 min

Czas pieczenia: 25 min

YouTube player

 

SKŁADNIKI (na blaszkę 25×35 cm)

CIASTO

  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 1 szklanka cukru (200 g)
  • 125 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 5 łyżek powideł śliwkowych (ok. 180 g)
  • 2 szklanki mąki (320 g)
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli + 1 łyżka cukru

MASA

  • 500 ml śmietanki 36 %
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • fix do śmietany na 500 ml
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej

* Śmietanka i mascarpone powinny być dobrze schłodzone.

POLEWA

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 ml śmietanki 30-36 %

DODATKOWO

  • słoiczek powideł śliwkowych (ok. 280 g)

PRZYGOTOWANIE

CIASTO

  • W rondelku rozpuść mleko, cukier, masło i kakao, wymieszaj trzepaczką do dobrego połączenia się
  • Odstaw do przestudzenia
  • Sypkie składniki wymieszaj i przesiej
  • Oddziel żółtka od białek
  • Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i 1 łyżką cukru
  • Przestudzoną masę (letnią) przelej do miski i zmiksuj z żółtkami
  • Dodaj powidła i ponownie zmiksuj
  • Dodaj stopniowo sypkie składniki i zmiksuj krótko tylko do połączenia
  • Połącz delikatnie z ubitą pianą z białek za pomocą szpatułki
  • Przelej ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
  • Piecz 25 min w temp. 180°C do suchego patyczka (grzałka góra-dół)
  • Pozostaw do całkowitego ostudzenia
  • Po ostudzeniu przekrój ciasto na dwa blaty

MASA

  • Wszystkie składniki przełóż do miski i ubij na sztywny krem

POLEWA

  • Czekoladę rozpuść ze śmietanką w kąpieli wodnej

ZŁOŻENIE CIASTA

  • Jeden blat ciasta posmaruj równo powidłami
  • Na powidła rozsmaruj masę śmietanową
  • Przykryj drugim blatem (górna część odwrócona do góry nogami) i lekko dociśnij
  • Posmaruj polewą czekoladową

piernik świąteczny

2 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments