Przepis na szybki i wilgotny piernik przełożony masą z mascarpone i powidłami. Wygląda bardzo elegancko i sprawdzi się idealnie w roli ciasta przekładanego nie tylko na święta. Piernik jest wbrew pozorom bardzo szybki w przygotowaniu, a prezentuje się niezwykle okazale.
Czas przygotowania: 40 min
Czas pieczenia: 25 min
SKŁADNIKI (na blaszkę 25×35 cm)
CIASTO
- 1 szklanka mleka (250 ml)
- 1 szklanka cukru (200 g)
- 125 g masła
- 2 łyżki kakao
- 3 jajka
- 5 łyżek powideł śliwkowych (ok. 180 g)
- 2 szklanki mąki (320 g)
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli + 1 łyżka cukru
MASA
- 500 ml śmietanki 36 %
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- fix do śmietany na 500 ml
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
* Śmietanka i mascarpone powinny być dobrze schłodzone.
POLEWA
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 ml śmietanki 30-36 %
DODATKOWO
- słoiczek powideł śliwkowych (ok. 280 g)
PRZYGOTOWANIE
CIASTO
- W rondelku rozpuść mleko, cukier, masło i kakao, wymieszaj trzepaczką do dobrego połączenia się
- Odstaw do przestudzenia
- Sypkie składniki wymieszaj i przesiej
- Oddziel żółtka od białek
- Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i 1 łyżką cukru
- Przestudzoną masę (letnią) przelej do miski i zmiksuj z żółtkami
- Dodaj powidła i ponownie zmiksuj
- Dodaj stopniowo sypkie składniki i zmiksuj krótko tylko do połączenia
- Połącz delikatnie z ubitą pianą z białek za pomocą szpatułki
- Przelej ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- Piecz 25 min w temp. 180°C do suchego patyczka (grzałka góra-dół)
- Pozostaw do całkowitego ostudzenia
- Po ostudzeniu przekrój ciasto na dwa blaty
MASA
- Wszystkie składniki przełóż do miski i ubij na sztywny krem
POLEWA
- Czekoladę rozpuść ze śmietanką w kąpieli wodnej
ZŁOŻENIE CIASTA
- Jeden blat ciasta posmaruj równo powidłami
- Na powidła rozsmaruj masę śmietanową
- Przykryj drugim blatem (górna część odwrócona do góry nogami) i lekko dociśnij
- Posmaruj polewą czekoladową