Piernik staropolski

Zapraszam do wspólnego przygotowywania prawdziwego świątecznego piernika. Piernik staropolski długo dojrzewający nie jest trudny do zrobienia, trzeba jedynie zawczasu rozplanować pracę i przygotować ciasto odpowiednio wcześniej.

Piernik powinien dojrzewać 2-6 tygodni więc najpóźniej ciasto trzeba przygotować 3 tygodnie przed świętami (piernik potrzebuje jeszcze tygodnia czasu po upieczeniu).

Czas przygotowania: 60 min 

Czas dojrzewania: 2-6 tygodni

Czas pieczenia: 20 min (piernik), 15 min (pierniczki)

YouTube player

 

SKŁADNIKI

(na dwa pierniki 18×10 cm i jedną blaszkę pierniczków)

  • 250 g prawdziwego miodu
  • 200 g cukru
  • 125 g masła
  • 500 g mąki
  • 20-30 g przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka M
  • 60 ml mleka (1/4 szklanki)
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Przełożenie

  • ok. 900 g powideł śliwkowych w temp. pokojowej

Polewa

  • 100 g czekolady deserowej
  • 1 czubata łyżka masła

Dekoracja

  • bakalie i orzechy

PRZYGOTOWANIE

Krok pierwszy: Ciasto do dojrzewania

Wykonaj je 2-6 tygodni przed świętami, najpóźniej na 3 tygodnie przed świętami.

  1. Miód, masło i cukier rozpuść w rondelku, doprowadź do zagotowania i odstaw do wystudzenia. W misce wymieszaj mąkę, przyprawę do piernika, sól. Dodaj wystudzoną masę, jajka, mleko w którym jest rozpuszczona soda. Wszystko dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką lub mocnym mikserem.
  2. Przykryj miskę talerzem lub przykrywką i odstaw w chłodne miejsce (lodówka lub chłodna spiżarnia, ok. 5° C) na 2-6 tygodni.

piernik staropolski ciasto (1)

Krok drugi: Pieczenie i przekładanie

Wykonaj te czynności ok. tydzień przed świętami.

  1. Blaszkę piekarnikową wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Zimne ciasto przełóż na blat, jedną czwartą ciasta odłóż do lodówki (posłuży do zrobienia pierniczków). Pozostałą część ciasta rozwałkuj na wielkość blaszki piekarnikowej, pamiętaj o odpowiednim podsypywaniu ciasta mąką, będzie się mocno kleić! Przełóż rozwałkowane ciasto do blaszki, staraj się uzyskać taką samą grubość ciasta w każdym miejscu. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 min (grzałka góra-dół).
  3. Pierniczki: pozostawioną część ciasta rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm, wytnij kształty i upiecz ciastka w 180°C przez 15 min.
  4. Całkowicie ostudzony piernik podziel na trzy równe części wzdłuż dłuższego boku. Powstałe trzy blaty ciasta piernikowego przełóż dwoma warstwami powideł śliwkowych. Podziel piernik na dwie części, zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki. Obciąż pierniki ciężką deską lub garnkiem. Pozostaw w lodówce na ok. 3-7 dni.

Krok trzeci: Dekorowanie

  1. Przed dekoracją odkrój boki piernika, które są nierówne. Dzięki temu uzyskasz idealne plastry ciasta po przekrojeniu.
  2. Polewa: czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Posmaruj piernik z wierzchu oraz po bokach, od strony od której piernik będzie krojony nie trzeba go smarować. Udekoruj za pomocą bakalii i orzechów.

piernik staropolski pierniczki piernik staropolski1

piernik staropolski z powidłami_1

1 komentarz
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments