Zapraszam do wspólnego przygotowywania prawdziwego świątecznego piernika. Piernik staropolski długo dojrzewający nie jest trudny do zrobienia, trzeba jedynie zawczasu rozplanować pracę i przygotować ciasto odpowiednio wcześniej.
Piernik powinien dojrzewać 2-6 tygodni więc najpóźniej ciasto trzeba przygotować 3 tygodnie przed świętami (piernik potrzebuje jeszcze tygodnia czasu po upieczeniu).
Czas przygotowania: 60 min
Czas dojrzewania: 2-6 tygodni
Czas pieczenia: 20 min (piernik), 15 min (pierniczki)
SKŁADNIKI
(na dwa pierniki 18×10 cm i jedną blaszkę pierniczków)
- 250 g prawdziwego miodu
- 200 g cukru
- 125 g masła
- 500 g mąki
- 20-30 g przyprawy do piernika
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 jajka M
- 60 ml mleka (1/4 szklanki)
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Przełożenie
- ok. 900 g powideł śliwkowych w temp. pokojowej
Polewa
- 100 g czekolady deserowej
- 1 czubata łyżka masła
Dekoracja
- bakalie i orzechy
PRZYGOTOWANIE
Krok pierwszy: Ciasto do dojrzewania
Wykonaj je 2-6 tygodni przed świętami, najpóźniej na 3 tygodnie przed świętami.
- Miód, masło i cukier rozpuść w rondelku, doprowadź do zagotowania i odstaw do wystudzenia. W misce wymieszaj mąkę, przyprawę do piernika, sól. Dodaj wystudzoną masę, jajka, mleko w którym jest rozpuszczona soda. Wszystko dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką lub mocnym mikserem.
- Przykryj miskę talerzem lub przykrywką i odstaw w chłodne miejsce (lodówka lub chłodna spiżarnia, ok. 5° C) na 2-6 tygodni.
Krok drugi: Pieczenie i przekładanie
Wykonaj te czynności ok. tydzień przed świętami.
- Blaszkę piekarnikową wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.
- Zimne ciasto przełóż na blat, jedną czwartą ciasta odłóż do lodówki (posłuży do zrobienia pierniczków). Pozostałą część ciasta rozwałkuj na wielkość blaszki piekarnikowej, pamiętaj o odpowiednim podsypywaniu ciasta mąką, będzie się mocno kleić! Przełóż rozwałkowane ciasto do blaszki, staraj się uzyskać taką samą grubość ciasta w każdym miejscu. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 min (grzałka góra-dół).
- Pierniczki: pozostawioną część ciasta rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm, wytnij kształty i upiecz ciastka w 180°C przez 15 min.
- Całkowicie ostudzony piernik podziel na trzy równe części wzdłuż dłuższego boku. Powstałe trzy blaty ciasta piernikowego przełóż dwoma warstwami powideł śliwkowych. Podziel piernik na dwie części, zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki. Obciąż pierniki ciężką deską lub garnkiem. Pozostaw w lodówce na ok. 3-7 dni.
Krok trzeci: Dekorowanie
- Przed dekoracją odkrój boki piernika, które są nierówne. Dzięki temu uzyskasz idealne plastry ciasta po przekrojeniu.
- Polewa: czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Posmaruj piernik z wierzchu oraz po bokach, od strony od której piernik będzie krojony nie trzeba go smarować. Udekoruj za pomocą bakalii i orzechów.