Ten przepis na świąteczny piernik jest naprawdę genialny, bardzo łatwy i można go zrobić dosłownie na ostatnią chwilę, ten piernik w przeciwieństwie do innych nie wymaga, aby zrobić go z wyprzedzeniem.
Składniki: (na keksówkę ok. 23 cm x 9 cm lub trochę większą)
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kakao
- 125 g masła
- 3 jajka
- 5 łyżek powideł śliwkowych
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Polewa:
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 2-3 łyżki wrzątku
Wykonanie:
Mleko, cukier i kakao umieść w garnku i wymieszaj. Następnie dodaj masło i zagotuj mieszając, aby uzyskać jednolitą masę. Odstaw do wystudzenia.
Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do przestudzonej masy i wymieszaj trzepaczką. Dodaj powidła śliwkowe i ponownie wymieszaj. Wsyp sypkie składniki: mąkę, przyprawę do piernika, cynamon i sodę, wszystko dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i wmieszaj delikatnie do masy.
Przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 170°C przez 45-60 min do suchego patyczka.
Gdy ciasto całkowicie wystygnie możesz je przekroić i posmarować powidłami śliwkowymi. Ja odkroiłam wierzchnią wypukłą część ale możesz ją pozostawić jeśli Ci nie przeszkadza wypukłe ciasto, ja chciałam mieć jak najbardziej płaski piernik.
* Odciętą część możesz wykorzystać jako spód do sernika, np. takiego:
Przygotuj polewę. Masło wymieszaj z cukrem pudrem i kakaem, powstanie bardzo gęsta masa. Następnie dodaj 2 łyżki wrzątku i energicznie wymieszaj. Jeśli polewa będzie zbyt gęsta dodaj jeszcze odrobinę wrzątku. Polewę wylej na ciasto i wyrównaj. Udekoruj według własnego uznania. Smacznego!