Ciasto na święta: piernik błyskawiczny

Ten przepis na świąteczny piernik jest naprawdę genialny, bardzo łatwy i można go zrobić dosłownie na ostatnią chwilę, ten piernik w przeciwieństwie do innych nie wymaga, aby zrobić go z wyprzedzeniem.

 

Składniki: (na keksówkę ok. 23 cm x 9 cm lub trochę większą)

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 125 g masła
  • 3 jajka
  • 5 łyżek powideł śliwkowych
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Polewa:

  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 2-3 łyżki wrzątku

Wykonanie:

Mleko, cukier i kakao umieść w garnku i wymieszaj. Następnie dodaj masło i zagotuj mieszając, aby uzyskać jednolitą masę. Odstaw do wystudzenia.

Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do przestudzonej masy i wymieszaj trzepaczką. Dodaj powidła śliwkowe i ponownie wymieszaj. Wsyp sypkie składniki: mąkę, przyprawę do piernika, cynamon i sodę, wszystko dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i wmieszaj delikatnie do masy.

Przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 170°C przez 45-60 min do suchego patyczka.

Gdy ciasto całkowicie wystygnie możesz je przekroić i posmarować powidłami śliwkowymi. Ja odkroiłam wierzchnią wypukłą część ale możesz ją pozostawić jeśli Ci nie przeszkadza wypukłe ciasto, ja chciałam mieć jak najbardziej płaski piernik.

* Odciętą część możesz wykorzystać jako spód do sernika, np. takiego:

Sernik który nigdy nie opada – bardzo łatwy przepis

Przygotuj polewę. Masło wymieszaj z cukrem pudrem i kakaem, powstanie bardzo gęsta masa. Następnie dodaj 2 łyżki wrzątku i energicznie wymieszaj. Jeśli polewa będzie zbyt gęsta dodaj jeszcze odrobinę wrzątku. Polewę wylej na ciasto i wyrównaj. Udekoruj według własnego uznania. Smacznego!

piernik na świeta

12 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments