Ciasto Kinder Bueno bez pieczenia

Przepis na ciasto Kinder Bueno bez pieczenia jest konsekwencją gorącej miłości, jaką żywię do tego batonika. Ciasto wymyśliłam w taki sposób żeby było łatwe do zrobienia i w smaku jak najbardziej przypominało oryginał. Polecam!

YouTube player

 

Składniki: (na blaszkę 21 cm x 21 cm)

  • 250 g herbatników

Masa z nutellą:

  • 200 g śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki nutelli
  • dodatkowo 1-2 łyżki nutelli

Masa z białą czekoladą:

  • 100 g białej czekolady
  • 200 g śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru

Polewa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 40 g śmietanki 30 %
  • dodatkowo 30 g gorzkiej czekolady i 2 łyżki śmietanki 30 %

* Proporcje na różne wielkości blaszek:

proporcje kinder bueno

 

Wykonanie:

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż pierwszą warstwę herbatników, w razie potrzeby dotnij ciastka, tak aby całe dno było nimi pokryte.

Masa z nutellą:

Miskę i ubijaczki do miksera umieść w zamrażalniku na 10 min. Następnie do miski wlej śmietankę, dodaj serek mascarpone, cukier puder i zmiksuj na gęstą masę. Dodaj nutellę i miksuj dalej aż krem będzie sztywny.

* Jeśli chcesz ciasto postawić na stole masa musi być bardziej stabilna. W tym celu dodaj do niej pół łyżki żelatyny (4 g). Sposób postępowania: Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody (tylko tyle żeby przykryła żelatynę), pozostaw do napęcznienia na ok. 5 min. Następnie do żelatyny wlej kilka łyżek mleka i rozpuść na małym ogniu lub w mikrofali. Pozwól aby trochę przestygła. Wlej żelatynę do nutelli i połącz do uzyskania jednolitej konsystencji.

Gotową masę wyłóż na pierwszą warstwę herbatników i wyrównaj. Przykryj następną warstwą herbatników, które posmaruj cienką warstwą nutelli. Włóż ciasto do lodówki.

Masa z białą czekoladą:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Miskę i ubijaczki do miksera umieść w zamrażalniku na 10 min. Następnie do miski wlej śmietankę, dodaj serek mascarpone, cukier puder i zmiksuj na prawie sztywną masę. Następnie dodaj czekoladę i zmiksuj krótko na wysokich obrotach miksera.

* Jeśli chcesz ciasto postawić na stole masa musi być bardziej stabilna. W tym celu dodaj do niej pół łyżki żelatyny (4 g). Sposób postępowania: Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody (tylko tyle żeby przykryła żelatynę), pozostaw do napęcznienia na ok. 5 min. Następnie do żelatyny wlej kilka łyżek mleka i rozpuść na małym ogniu lub w mikrofali. Pozwól aby trochę przestygła. Wlej żelatynę do rozpuszczonej czekolady i połącz do uzyskania jednolitej konsystencji.

Masę wyłóż na herbatniki posmarowane nutellą i wyrównaj. Przykryj ostatnią warstwą herbatników.

Mleczną czekoladę rozpuść w garnuszku ze śmietanką. W osobnym naczyniu rozpuść gorzką czekoladę ze śmietanką. Przestudzoną polewę z mlecznej czekolady wylej na ciasto. Następnie zrób wzorki z gorzkiej czekolady, takie jak są na batoniku Kinder Bueno.

Gotowe ciasto przykryj folią aluminiową, tak żeby nie dotykała polewy i wstaw do lodówki na całą noc. Smacznego!

Moje uwagi i spostrzeżenia:

  • Jeśli czekolada lub nutella po dodaniu żelatyny zacznie się ważyć lub przypominać coś niezbyt apetycznego dolej zimnego mleka lub śmietanki i dalej mieszaj, aż konsystencja będzie jednolita.

kinder bueno przepis bez pieczenia

bez pieczenia kinder bueno

15 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments