Pączki z budyniem pieczone

Przepis na niecodzienne pączki nadziewane budyniem. Pączki wychodzą lekkie i puszyste jak chmurka, nadzienie z budyniu waniliowego i polewa czekoladowa tylko dodają im charakteru.

Czas przygotowania: 90 min

Czas oczekiwania: 90 min

Czas pieczenia 15-20 min

YouTube player

 

Składniki: (na 13 pączków po 60 g)

Ciasto drożdżowe:

  • 400 g mąki / 2,5 szklanki
  • 200 ml ciepłego mleka (ok. 37°C) / niepełna szklanka
  • 30 g drożdży świeżych
  • 5 żółtek
  • 50 g cukru / 4 łyżki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 35 g roztopionego masła / 2-3 łyżki
  • 1 łyżka oleju

Nadzienie:

  • budyń waniliowy bez cukru (40 g)
  • 400 ml mleka
  • 40 g cukru
  • 40 g miękkiego masła

Do dekoracji:

  • czekolada lub lukier
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Przygotowanie:

Ciasto drożdżowe:

  • Mąkę wsyp do misy, pośrodku zrób dołeczek, wkrusz do niego drożdże, dodaj łyżkę cukru, 3-4 łyżki ciepłego mleka i przysyp lekko mąką
  • Przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw na 15 min do wyrośnięcia
  • W tym czasie żółtka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę
  • Do wyrośniętych drożdży dodaj ubite żółtka z cukrem i resztę ciepłego mleka
  • Wyrabiaj ciasto robotem lub ręcznie przez ok. 15 min
  • Następnie dodaj miękkie masło oraz olej i wyrabiaj ponownie ok. 10 min
  • Ponownie przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw do podwojenia objętości na ok. 60 min

Budyń:

  • Połowę mleka zagotuj w garnku z dodatkiem cukru
  • W drugiej połowie rozpuść proszek budyniowy
  • Do gotującego się mleka wlej rozrobiony budyń i zagotuj na średnim ogniu cały czas mieszając
  • Wyłącz ogień i dodaj miękkie masło, wymieszaj trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji
  • Przykryj folią spożywczą w kontakcie i odstaw do wystudzenia

Ciasto drożdżowe c.d.

  • Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę lub blat i wyrabiaj przez kilka minut
  • Podziel na porcje o wadze 60 g
  • Każdą z porcji uformuj w kształt kuli zbierając ciasto do spodu i odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
  • Przykryj i odstaw do napuszenia na 30 min
  • Upiecz pączki w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15-20 min (grzałka góra dół, na środkowej półce)
  • Pozostaw do ostygnięcia

* Tak przygotowane pączki możesz też usmażyć w gorącym tłuszczu.

Nadziewanie i dekoracja:

  • Budyń przełóż do worka cukierniczego z końcówką do nadziewania lub do szprycy i nadziej pączki
  • Nadziane pączki ozdób czekoladą lub lukrem i skórką pomarańczową

pączki z budyniem

2 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments