Przepis na niecodzienne pączki nadziewane budyniem. Pączki wychodzą lekkie i puszyste jak chmurka, nadzienie z budyniu waniliowego i polewa czekoladowa tylko dodają im charakteru.
Czas przygotowania: 90 min
Czas oczekiwania: 90 min
Czas pieczenia 15-20 min
Składniki: (na 13 pączków po 60 g)
Ciasto drożdżowe:
- 400 g mąki / 2,5 szklanki
- 200 ml ciepłego mleka (ok. 37°C) / niepełna szklanka
- 30 g drożdży świeżych
- 5 żółtek
- 50 g cukru / 4 łyżki
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 35 g roztopionego masła / 2-3 łyżki
- 1 łyżka oleju
Nadzienie:
- budyń waniliowy bez cukru (40 g)
- 400 ml mleka
- 40 g cukru
- 40 g miękkiego masła
Do dekoracji:
- czekolada lub lukier
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Przygotowanie:
Ciasto drożdżowe:
- Mąkę wsyp do misy, pośrodku zrób dołeczek, wkrusz do niego drożdże, dodaj łyżkę cukru, 3-4 łyżki ciepłego mleka i przysyp lekko mąką
- Przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw na 15 min do wyrośnięcia
- W tym czasie żółtka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę
- Do wyrośniętych drożdży dodaj ubite żółtka z cukrem i resztę ciepłego mleka
- Wyrabiaj ciasto robotem lub ręcznie przez ok. 15 min
- Następnie dodaj miękkie masło oraz olej i wyrabiaj ponownie ok. 10 min
- Ponownie przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw do podwojenia objętości na ok. 60 min
Budyń:
- Połowę mleka zagotuj w garnku z dodatkiem cukru
- W drugiej połowie rozpuść proszek budyniowy
- Do gotującego się mleka wlej rozrobiony budyń i zagotuj na średnim ogniu cały czas mieszając
- Wyłącz ogień i dodaj miękkie masło, wymieszaj trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji
- Przykryj folią spożywczą w kontakcie i odstaw do wystudzenia
Ciasto drożdżowe c.d.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę lub blat i wyrabiaj przez kilka minut
- Podziel na porcje o wadze 60 g
- Każdą z porcji uformuj w kształt kuli zbierając ciasto do spodu i odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- Przykryj i odstaw do napuszenia na 30 min
- Upiecz pączki w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15-20 min (grzałka góra dół, na środkowej półce)
- Pozostaw do ostygnięcia
* Tak przygotowane pączki możesz też usmażyć w gorącym tłuszczu.
Nadziewanie i dekoracja:
- Budyń przełóż do worka cukierniczego z końcówką do nadziewania lub do szprycy i nadziej pączki
- Nadziane pączki ozdób czekoladą lub lukrem i skórką pomarańczową