Placek ze śliwkami

Proste i pyszne ciasto z polskimi śliwkami. Przepis jest bardzo łatwy i szybki do wykonania. Dzięki dodatkowi śmietany i oleju ciasto na długo pozostaje świeże i wilgotne.

Czas przygotowania: 30 min

Czas pieczenia: 25 min

 

Składniki: (na blaszkę 24×24)

  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru (150 g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki śmietany kwaśnej (180 g)
  • 1/4 szklanki oleju (60 ml)
  • 2 szklanki mąki (320 g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g śliwek
  • opcjonalnie 1-2 łyżki cukru brązowego

Przygotowanie:

  • Śliwki umyj i osusz a następnie pokrój na pół i wypestkuj.
  • Jajka ubij z cukrami i szczyptą soli na jasną i puszystą masę (ok. 5 minut).
  • Dodaj śmietanę i olej i krótko zmiksuj.
  • Do miski z masą jajeczną przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie krótko zmiksuj do połączenia się składników.
  • Na wierzchu poukładaj połówki śliwek rozcięciem do góry, lekko wciskając je w ciasto.
  • Opcjonalnie wierzch ciasta posyp cukrem brązowym.
  • Piecz w temp. 180°C przez ok. 25 min do suchego patyczka.

ciasto ze śliwkami

ciasto ucierane z owocami

[Głosów: 5   Średnia: 4.2/5]

Dodaj komentarz


Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB.