Proste i pyszne ciasto z polskimi śliwkami. Przepis jest bardzo łatwy i szybki do wykonania. Dzięki dodatkowi śmietany i oleju ciasto na długo pozostaje świeże i wilgotne.
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 25 min
Składniki: (na blaszkę 24×24)
- 3 jajka
- 2/3 szklanki cukru (150 g)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1/2 szklanki śmietany kwaśnej (180 g)
- 1/4 szklanki oleju (60 ml)
- 2 szklanki mąki (320 g)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g śliwek
- opcjonalnie 1-2 łyżki cukru brązowego
Przygotowanie:
- Śliwki umyj i osusz a następnie pokrój na pół i wypestkuj.
- Jajka ubij z cukrami i szczyptą soli na jasną i puszystą masę (ok. 5 minut).
- Dodaj śmietanę i olej i krótko zmiksuj.
- Do miski z masą jajeczną przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie krótko zmiksuj do połączenia się składników.
- Na wierzchu poukładaj połówki śliwek rozcięciem do góry, lekko wciskając je w ciasto.
- Opcjonalnie wierzch ciasta posyp cukrem brązowym.
- Piecz w temp. 180°C przez ok. 25 min do suchego patyczka.