Przepis na sernik z jogurtem jest idealny dla osób, które są na diecie ale nie chcą do końca rezygnować ze słodkości. Przez dodatek jogurtu jest bardzo lekki, dodatkowo jego dietetyczny charakter podkreśla brak spodu i ograniczenie węglowodanów do minimum (sprawdzi się idealnie na diecie nisko węglowodanowej).
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 70 min
Składniki: (na tortownicę 20 cm)
- 3 jajka M
- 130 g erytrolu/100 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 450 g sera z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego
- 200 g jogurtu gęstego
- 50 g roztopionego masła
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Do miski przełóż ser, jogurt, cukier/erytrol i wanilię, zmiksuj do dobrego połączenia
- Dodaj skrobię i przestudzone masło, krótko zmiksuj
- Dodaj po kolei jajka, miksując po każdym tylko do połączenia
- Przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
- Piecz w 160°C przez 70 min
* Polecam do piekarnika wstawić naczynie z wrzącą wodą, wtedy sernik po upieczeniu będzie bardziej delikatny.
- Po upieczeniu pozostaw w zamkniętym piekarniku przez 60 min, następnie uchyl drzwiczki i pozostaw do ostygnięcia
- Przestygnięty sernik wstaw do lodówki