Sernik tradycyjny wiedeński

Przepis na tradycyjny sernik wiedeński, z rodzaju nieco cięższych i bardziej kremowych serników bez spodu.

Czas przygotowania: 20 min

Czas pieczenia: 90 min

 

Składniki: (na tortownicę 16 cm)

  • 500 g sera dobrej jakości z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka skórki kandyzowanej

* Porcję z 1 kg sera polecam upiec w tortownicy o średnicy 23 cm

Przygotowanie:

  • Rodzynki zalej wrzątkiem i odsącz na ręczniku papierowym
  • Ser połącz z mąkami i roztopionym masłem, wymieszaj dokładnie trzepaczką lub mikserem na małych obrotach
  • Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubij na puszystą jasną masę (5-10 min na dużych obrotach miksera)
  • Następnie dodaj do sera porcjami ubite jajka i wymieszaj delikatnie szpatułką
  • Na koniec dodaj rodzynki i skórkę kandyzowaną wymieszane z pół łyżeczki mąki pszennej
  • Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, tak aby wystawał ponad boki tortownicy na wysokość ok. 3 cm, ponieważ sernik bardzo mocno urośnie w piekarniku
  • Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 150°C przez 90 min
  • Po upieczeniu pozostaw w zamkniętym piekarniku na godzinę
  • Po całkowitym wystudzeniu możesz posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą

sernik tradycyjny

sernik tradycja

2 komentarze do wpisu „Sernik tradycyjny wiedeński”

    • Po upieczeniu sernik opadnie, tak jak opisałam w przepisie, ważne żeby pozostał płaski i puszysty. Czy tak było u Ciebie?

Pozostaw odpowiedź Krzysztof Anuluj pisanie odpowiedzi

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB.