Sławne amerykańskie donaty – tradycyjnie z ciasta drożdżowego, smażone w głębokim tłuszczu. Ja wypróbowałam trzy przepisy z trzema rodzajami ciasta. Były donaty na drożdżach, na mleku z proszkiem do pieczenia oraz z ciasta muffinkowego. Przeczytaj wpis i dowiedz się jaki jest najlepszy przepis na donaty.
Subskrybuj kanał Słodki Blog i obejrzyj jak zrobić donaty:
Donaty na mleku i proszku do pieczenia
Składniki:
- 100g mąki
- 60g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 25g miękkiego masła
- 1 jajko
- 85 ml mleka
Na lukier:
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżeczka oleju
- cukier puder do uzyskania odpowiedniej konsystencji ok. 150g
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce, dodaj miękkie masło i dokładnie połącz. Do drugiej miski wybij jajko i wlej mleko, wymieszaj za pomocą trzepaczki. Połącz suche składniki z mokrymi a następnie przełóż do foremki do 2/3 wysokości. Nie zapomnij wysmarować foremki masłem i wysypać mąką. Upiecz w 180°C przez ok. 12 min.
Na lukier wymieszaj mleko z olejem i cukrem pudrem do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby dodaj więcej cukru lub mleka aby otrzymać gęstą masę, która nie spłynie z donutów. Jeśli nie lubisz lukru do dekoracji użyj roztopionej czekolady.
Wskazówki:
- Dokładnie wysmaruj foremki masłem (grubą warstwą!) i wysyp mąką, w przeciwnym razie spędzisz więcej czasu nad wyciąganiem ciastek z foremki niż nad samym ich zrobieniem;)
- Smak donutów jest naprawdę ciekawy, wcale nieoczywisty pomimo bardzo prostego składu i wykonania.
Donaty z ciasta drożdżowego (bez wyrabiania)
Nie mogło tu zabraknąć donutów z tradycyjnego ciasta drożdżowego, no może nie do końca tradycyjnego bo bez wyrabiania. Użyłam wypróbowanego już wcześniej przepisu na babeczki drożdżowe.
Wskazówki:
- Podobnie jak poprzednio wysmaruj starannie foremkę masłem i wysyp mąką.
- Smak najmniej przypadł mi do gustu z pośród trzech wypróbowanych, może dlatego że nie jestem do końca fanką ciasta drożdżowego.
Donaty z ciasta muffinkowego
Pora na lidera w moim osobistym rankingu na najlepsze donuty. Ciasto muffinkowe takie jak na babeczki cytrynowe . Nie użyłam mąki ziemniaczanej, zamiast tego dodałam więcej mąki pszennej; 3/4 szkl. Smak babeczek zamieniłam na waniliowy, tzn. aromat, sok i skórkę z cytryny zastąpiłam 1 łyżeczką cukru waniliowego. Piekłam w 180°C do momentu zrumienienia (nie piecz za długo bo ciastka wyjdą suche). Są pyszne polane czekoladą albo posypane cukrem pudrem.
Chce zamowic forme silikonowa na 12 donutow i zastanawiam sie z jakiego przepisu skorzystac czy z pierwszego na mleku i proszku czy trzeciego z ciasta na muffinki? Chcialabym zeby w smaku byly najbardziej podobne do typowych donutow 🙂
Donuty wyszly bardzo smaczne. Nie wiem czy powinny się zarumienić, ale moje nie były. Wyszli 12 sztuk więc jak ktoś robi na imprezę do polecam zrobić 2 albo nawet 3 porcje. Wyszły bardzo smaczne
Świetnie! Z którego przepisu skorzystałaś?
Moje donaty siedzą w piekarniku już orawie 12 min i nawet się nie zarumieniły.
Dobrze napisane napisane dziki >Donaty – amerykaskie pczki z dziurk (z piekarnika) – Sodki Blog <:) !
🙂