Sławne amerykańskie donaty – tradycyjnie z ciasta drożdżowego, smażone w głębokim tłuszczu. Ja wypróbowałam trzy przepisy z trzema rodzajami ciasta. Były donaty na drożdżach, na mleku z proszkiem do pieczenia oraz z ciasta muffinkowego. Przeczytaj wpis i dowiedz się jaki jest najlepszy przepis na donaty.
Subskrybuj kanał Słodki Blog i obejrzyj jak zrobić donaty:
Donaty na mleku i proszku do pieczenia
Składniki:
- 100g mąki
- 60g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 25g miękkiego masła
- 1 jajko
- 85 ml mleka
Na lukier:
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżeczka oleju
- cukier puder do uzyskania odpowiedniej konsystencji ok. 150g
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce, dodaj miękkie masło i dokładnie połącz. Do drugiej miski wybij jajko i wlej mleko, wymieszaj za pomocą trzepaczki. Połącz suche składniki z mokrymi a następnie przełóż do foremki do 2/3 wysokości. Nie zapomnij wysmarować foremki masłem i wysypać mąką. Upiecz w 180°C przez ok. 12 min.
Na lukier wymieszaj mleko z olejem i cukrem pudrem do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby dodaj więcej cukru lub mleka aby otrzymać gęstą masę, która nie spłynie z donutów. Jeśli nie lubisz lukru do dekoracji użyj roztopionej czekolady.
Wskazówki:
- Dokładnie wysmaruj foremki masłem (grubą warstwą!) i wysyp mąką, w przeciwnym razie spędzisz więcej czasu nad wyciąganiem ciastek z foremki niż nad samym ich zrobieniem;)
- Smak donutów jest naprawdę ciekawy, wcale nieoczywisty pomimo bardzo prostego składu i wykonania.
Donaty z ciasta drożdżowego (bez wyrabiania)
Nie mogło tu zabraknąć donutów z tradycyjnego ciasta drożdżowego, no może nie do końca tradycyjnego bo bez wyrabiania. Użyłam wypróbowanego już wcześniej przepisu na babeczki drożdżowe.
Wskazówki:
- Podobnie jak poprzednio wysmaruj starannie foremkę masłem i wysyp mąką.
- Smak najmniej przypadł mi do gustu z pośród trzech wypróbowanych, może dlatego że nie jestem do końca fanką ciasta drożdżowego.
Donaty z ciasta muffinkowego
Pora na lidera w moim osobistym rankingu na najlepsze donuty. Ciasto muffinkowe takie jak na babeczki cytrynowe . Nie użyłam mąki ziemniaczanej, zamiast tego dodałam więcej mąki pszennej; 3/4 szkl. Smak babeczek zamieniłam na waniliowy, tzn. aromat, sok i skórkę z cytryny zastąpiłam 1 łyżeczką cukru waniliowego. Piekłam w 180°C do momentu zrumienienia (nie piecz za długo bo ciastka wyjdą suche). Są pyszne polane czekoladą albo posypane cukrem pudrem.
Donuty wyszly bardzo smaczne. Nie wiem czy powinny się zarumienić, ale moje nie były. Wyszli 12 sztuk więc jak ktoś robi na imprezę do polecam zrobić 2 albo nawet 3 porcje. Wyszły bardzo smaczne
Świetnie! Z którego przepisu skorzystałaś?
Moje donaty siedzą w piekarniku już orawie 12 min i nawet się nie zarumieniły.
Dobrze napisane napisane dziki >Donaty – amerykaskie pczki z dziurk (z piekarnika) – Sodki Blog <:) !
🙂