Popularne amerykańskie ciasteczka z drobinkami czekolady. Przepis pochodzi od Nigelli Lawson, odrobinę przeze mnie zmodyfikowany.
Subskrybuj kanał Słodki Blog na YouTube i obejrzyj wideo jak zrobić chocolate chip cookies.
Składniki:
- 100g roztopionego przestudzonego masła
- 40g cukru trzcinowego
- 60g cukru kryształu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 jajko
- szczypta soli
- 150g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 25g drobinek czekoladowych lub posiekanej czekolady (lub więcej jeśli lubisz)
Wykonanie:
Mąkę i sodę wymieszaj w misce. Resztę składników umieść w osobnej misce i połącz za pomocą trzepaczki. Dodaj mąkę z sodą i wymieszaj. Na koniec wsyp czekoladę i połącz za pomocą szpatułki. Włóż do lodówki na 30 min, po czym uformuj kulki za pomocą gałkownicy do lodów i rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw duże odstępy, ciastka rozpłyną się na boki. Piecz w temp. 180°C przez 12 min.