Właściwie nazwy sernik powinnam użyć w cudzysłowie ponieważ prezentowane powyżej ciasto nie zawiera ani grama sera! Głównym składnikiem jest tutaj kwaśna, gęsta śmietana i to ona po upieczeniu wyglądem i smakiem przypomina twaróg. Przepis na ciasto jest banalnie prosty i śmiało można powiedzieć, że zrobi je każdy.
Ciasto: (zrobiłam w tortownicy 18 cm)
- 150g mąki
- 100g masła w temperaturze pokojowej (o temperaturze masła do kruchego ciasta tutaj)
- 50g cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
Mąkę połączyć z cukrem pudrem, dodać masło i wetrzeć do uzyskania kruszonki. Żółtko rozbełtać z solą i dodać do reszty składników. Krótko wyrobić do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta. Podzielić je na dwie części, ok. 2/3 i 1/3. Większą częścią ciasta wylepić dno tortownicy i włożyć na 30 min do zamrażalnika. Mniejszą część owinąć folią i również umieścić w zamrażalniku. Piekarnik nagrzać do 180°C i podpiec ciasto w tortownicy przez 15 min. Wystudzić.
Masa „serowa”:
- 300 ml kwaśnej śmietany 18%
- 45g cukru
- cukier wanilinowy lub odrobina ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 białko
Dodatkowo:
- mała puszka brzoskwiń lub inne owoce, mogą być mrożone
Śmietanę wymieszać z cukrem, wanilią i mąką do połączenia składników. Białko ubić na sztywną pianę i dodać do reszty składników, wymieszać szpatułką. Masę wylać na podpieczony i wystudzony spód. Na wierzchu ułożyć owoce i zetrzeć na tarce pozostałą część kruchego ciasta. Piec ok. 60 min do zrumienienia ciasta, następnie studzić sernik w zamkniętym piekarniku przez godzinę. Wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Na co zwrócić uwagę:
- Napisałam, że przepis jest banalny i może go zrobić każdy, ale to nie znaczy, że każdemu wyjdzie;) Mi się nie udał za pierwszym razem i dzięki temu wiem, że należy wypełnić foremkę do połowy wysokości bo ciasto bardzo mocno rośnie w trakcie pieczenia.
- Nie otwieraj piekarnika aż do momentu wystudzenia w nim ciasta przez godzinę, w przeciwnym wypadku brzydko opadnie. Sernik i tak opadnie, jest to nieuniknione ale w zamkniętym piekarniku będzie to opadanie równomierne i w efekcie ciasto pozostanie płaskie.
- Spód możesz zrobić ze swojego ulubionego przepisu na kruche ciasto lub użyć pokruszonych ciastek wymieszanych z masłem i podpieczonych jak kruche ciasto
- Ciasto upieczone w tortownicy o średnicy 18 cm jest w sam raz na dwie osoby, jeśli potrzebujesz większą ilość zwiększ odpowiednio proporcje. Na tortownicę o średnicy 24 cm potrzebne będzie ciasto kruche z 300g mąki oraz masa śmietanowa wykonana z 1200 ml śmietany.
- Smak i wygląd ciasta rzeczywiście przypomina sernik z tym że jest znacznie lżejszy i uboższy, jakby zrobiony ze średniej jakości sera. Nie mniej jednak jest smaczny, a prostota jego wykonania zdecydowanie zachęca do jego zrobienia. Co ciekawe smak ciasta zmienia się z biegiem czasu, najbardziej przypominał sernik po dwóch dniach w lodówce, wtedy też był dla mnie najsmaczniejszy.