Faworki na piwie

Przepis na faworki (chrust), które są tak kruche i lekkie, że wręcz rozpadają się pod każdym silniejszym dotykiem. Dodatek piwa sprawia, że mają jeszcze więcej bąbelków niż te tradycyjne!

Czas przygotowania: 30 min

Czas smażenia: ok. 2 min (jedna partia)

YouTube player

 

SKŁADNIKI (na dwa talerze faworków)

  • 300 g mąki (niepełne 2 szklanki)
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka octu/spirytusu
  • 50-75 ml piwa (użyłam czerwonego lagera)
  • olej do smażenia ok. 1 l

PRZYGOTOWANIE

  • Wszystkie składniki zagnieć na zwarte i twarde ciasto

* Dodaj tylko taką ilość piwa, aby składniki się połączyły. Nie dodaj więcej, bo faworki mogą nie wyjść odpowiednio kruche.

  • Ciasto następnie wybijaj wałkiem lub w robocie kuchennym przez ok. 10-15 min, aż stanie się dobrze napowietrzone i plastyczne
  • Owiń ciasto folią spożywcza i odstaw na 10 min
  • Po tym czasie podziel ciasto na dwie części, jedną z nich ponownie owiń folią i odstaw
  • Drugą część ciasta rozwałkuj na maksymalnie cienki placek

* Placek ma być tak cienki, aby prześwitywała przez niego stolnica. Pamiętaj, że odpowiednie rozwałkowanie ciasta jest niezbędne do osiągnięcia naprawdę kruchych faworków.

  • Podziel ciasto na pasy o szerokości ok. 3 cm, a następnie potnij je w poprzek na krótsze paski
  • W środku każdego paska zrób nacięcie i przewijaj przez nie jeden koniec ciasta, wywijając na drugą stronę
  • Olej dobrze nagrzej

* U mnie na kuchence elektrycznej, poziom 7 z 9.

  • Wrzucaj faworki do nagrzanego tłuszczu i smaż ok. 1 min z każdej strony
  • Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym
  • Przed podaniem posyp cukrem pudrem, smacznego!

Jak zrobić idealnie kruche i lekkie faworki?

  • Wybierz dobry przepis (np. ten powyżej)
  • Zadbaj o odpowiednie napowietrzenie ciasta (robotem kuchennym lub wybijając wałkiem na stolnicy)
  • Rozwałkuj ciasto maksymalnie cienko
  • Smaż faworki w odpowiednio wysokiej temp. (tak aby 1 minuta z każdej strony wystarczyła)

* Alkohol po usmażeniu faworków całkowicie wyparowuje, więc będą one właściwe także dla dzieci.

faworki chrust na piwie

Faworki to tradycyjne, chrupiące ciastka karnawałowe, popularne w Polsce. Ich przygotowanie jest związane z tradycją Tłustego Czwartku, kończącego okres karnawału.

Ciasto, zwykle z mąki, jajek i śmietany, jest cienko rozwałkowywane, a następnie krojone na paski lub romby, aż do uzyskania charakterystycznej siateczki. Gotowe faworki są smażone na złoto i posypane cukrem pudrem.

Tradycyjne faworki zwane też chrustem, są wybijane wałkiem, aby osiągnąć odpowiedni poziom napowietrzenia. Do tego celu z powodzeniem można użyć robota kuchennego lub wykorzystać dostępny na blogu przepis na faworki bez wybijania wałkiem.

8 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments