Przepis na faworki (chrust), które są tak kruche i lekkie, że wręcz rozpadają się pod każdym silniejszym dotykiem. Dodatek piwa sprawia, że mają jeszcze więcej bąbelków niż te tradycyjne!
Czas przygotowania: 30 min
Czas smażenia: ok. 2 min (jedna partia)
SKŁADNIKI (na dwa talerze faworków)
- 300 g mąki (niepełne 2 szklanki)
- 3 żółtka
- 2 łyżki śmietany kwaśnej
- 1 łyżeczka cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżka octu/spirytusu
- 50-75 ml piwa (użyłam czerwonego lagera)
- olej do smażenia ok. 1 l
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki zagnieć na zwarte i twarde ciasto
* Dodaj tylko taką ilość piwa, aby składniki się połączyły. Nie dodaj więcej, bo faworki mogą nie wyjść odpowiednio kruche.
- Ciasto następnie wybijaj wałkiem lub w robocie kuchennym przez ok. 10-15 min, aż stanie się dobrze napowietrzone i plastyczne
- Owiń ciasto folią spożywcza i odstaw na 10 min
- Po tym czasie podziel ciasto na dwie części, jedną z nich ponownie owiń folią i odstaw
- Drugą część ciasta rozwałkuj na maksymalnie cienki placek
* Placek ma być tak cienki, aby prześwitywała przez niego stolnica. Pamiętaj, że odpowiednie rozwałkowanie ciasta jest niezbędne do osiągnięcia naprawdę kruchych faworków.
- Podziel ciasto na pasy o szerokości ok. 3 cm, a następnie potnij je w poprzek na krótsze paski
- W środku każdego paska zrób nacięcie i przewijaj przez nie jeden koniec ciasta, wywijając na drugą stronę
- Olej dobrze nagrzej
* U mnie na kuchence elektrycznej, poziom 7 z 9.
- Wrzucaj faworki do nagrzanego tłuszczu i smaż ok. 1 min z każdej strony
- Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem, smacznego!
Jak zrobić idealnie kruche i lekkie faworki?
- Wybierz dobry przepis (np. ten powyżej)
- Zadbaj o odpowiednie napowietrzenie ciasta (robotem kuchennym lub wybijając wałkiem na stolnicy)
- Rozwałkuj ciasto maksymalnie cienko
- Smaż faworki w odpowiednio wysokiej temp. (tak aby 1 minuta z każdej strony wystarczyła)
* Alkohol po usmażeniu faworków całkowicie wyparowuje, więc będą one właściwe także dla dzieci.
Faworki to tradycyjne, chrupiące ciastka karnawałowe, popularne w Polsce. Ich przygotowanie jest związane z tradycją Tłustego Czwartku, kończącego okres karnawału.
Ciasto, zwykle z mąki, jajek i śmietany, jest cienko rozwałkowywane, a następnie krojone na paski lub romby, aż do uzyskania charakterystycznej siateczki. Gotowe faworki są smażone na złoto i posypane cukrem pudrem.
Tradycyjne faworki zwane też chrustem, są wybijane wałkiem, aby osiągnąć odpowiedni poziom napowietrzenia. Do tego celu z powodzeniem można użyć robota kuchennego lub wykorzystać dostępny na blogu przepis na faworki bez wybijania wałkiem.