Faworki drożdżowe (chrust)

Przepis na te faworki to przepis mojej mamy, która zawsze w okolicach karnawału robiła właśnie takie faworki, w moim domu zwane chrustem. Są miękkie i puszyste, a smakowo są połączeniem chrustu, pączków i oponek. Polecam ten nietypowy przepis, bo warto!

Czas przygotowania: 50 min

Czas rośnięcia ciasta: 60-90 min

Czas smażenia: 20 min

YouTube player

 

Składniki: (na dwa talerze faworków)

  • 250 g mąki (1 i 1/2 szklanki)
  • 15 g drożdży świeżych (lub 5 g suszonych)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 120-150 ml ciepłego mleka (ok. 2/3 szklanki lub nieco mniej w zależności „ile mąka zabierze”)
  • 2 żółtka
  • 50 g zimnego masła
  • olej lub smalec do smażenia

Przygotowanie:

  • Zrób zaczyn: drożdże rozdrobnij do szklanki lub miseczki, dodaj łyżeczkę cukru i rozetrzyj aż całość stanie się płynna, dodaj 2 łyżeczki mąki i klika łyżek ciepłego mleka, wymieszaj do uzyskania konsystencji kwaśnej śmietany. Przykryj ściereczką i odstaw aż zaczyn urośnie dwukrotnie (ok. 10 min).

* Do zaczynu dodaj mąkę, cukier i mleko ze składników odmierzonych do robienia faworków. Z suszonych drożdży nie trzeba robić zaczynu, dodaj je od razu do mąki i pozostałych składników.

  • W czasie wyrastania zaczynu wysyp resztę mąki na stolnicę, dodaj cukier i cukier waniliowy oraz zimne masło i posiekaj do uzyskania kruszonki
  • Uformuj kopczyk, zrób w środku dołek, do którego dodaj wyrośnięty zaczyn, roztrzepane żółtka i pozostałe mleko

* Mleko dodaj stopniowo sprawdzając ile zabierze mąka, tak aby uzyskać miękkie i gładkie ciasto, które nie klei się do rąk.

  • Uformuj z ciasta kulę, przykryj folią i ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 60-90 min (do podwojenia objętości
  • Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cienki placek o grubości ok. 2 mm
  • Podziel na pasy o szerokości ok. 2 cm, a następnie przetnij w poprzek, tak aby uzyskać paski ciasta, które zmieszczą się w Twoim naczyniu do smażenia
  • W każdym pasku po środku zrób nacięcie, a następnie przeciągaj jeden koniec faworka przez otwór, wywijając go na drugą stronę. Jeśli nie wiesz jak polecam obejrzenie filmiku, tam wszystko przejrzyście pokazałam.
  • Faworki przykryj ściereczką, a w tym czasie nagrzej olej lub smalec

* Polecam nagrzewanie tłuszczu na średnim ogniu, jego temperatura będzie odpowiednia jeśli wrzucony doń kawałek ciasta od razu zacznie się smażyć.

  • Smaż faworki z obu stron na złocisty kolor
  • Po usmażeniu jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem

chrust na drożdżach

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments