Przepis na pyszne i bardzo łatwe faworki na kefirze – taratuszki. Przepis pochodzi zza naszej wschodniej granicy, gdzie takie smakołyki są bardzo popularne.
Czas przygotowania: 60 min
Składniki: (na 15 dużych faworków)
- 2 szklanki mąki (320 g)
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 jajko średnie/małe
- 200 g kefiru/zsiadłego mleka
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki połącz w misce, a następnie zagnieć ciasto
* W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub kefiru, tak aby powstało jednolite i miękkie ciasto.
- Ciasto uformuj w kulę, przykryj miską i pozostaw na 30 min żeby odpoczęło
- Następnie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,5-1 cm
- Potnij na pasy o szerokości ok. 2-3 cm i długości takiej, aby zmieściły się w garnku, w którym będziesz je smażyć
- Na środku każdego paska zrób nacięcie i przewiń przez nie jeden koniec uzyskując charakterystyczną kokardkę
- Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu do jasnozłotego koloru