Taratuszki – faworki na kefirze

faworki blog

Przepis na pyszne i bardzo łatwe faworki na kefirze – taratuszki. Przepis pochodzi zza naszej wschodniej granicy, gdzie takie smakołyki są bardzo popularne.

Czas przygotowania: 60 min

YouTube player

 

Składniki: (na 15 dużych faworków)

  • 2 szklanki mąki (320 g)
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 jajko średnie/małe
  • 200 g kefiru/zsiadłego mleka

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki połącz w misce, a następnie zagnieć ciasto

* W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub kefiru, tak aby powstało jednolite i miękkie ciasto.

  • Ciasto uformuj w kulę, przykryj miską i pozostaw na 30 min żeby odpoczęło
  • Następnie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,5-1 cm
  • Potnij na pasy o szerokości ok. 2-3 cm i długości takiej, aby zmieściły się w garnku, w którym będziesz je smażyć
  • Na środku każdego paska zrób nacięcie i przewiń przez nie jeden koniec uzyskując charakterystyczną kokardkę
  • Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu do jasnozłotego koloru

faworki na sodzie

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments