Zbliża się Tłusty Czwartek, trwa Karnawał i wiadomo, że w tym okresie na stole nie może zabraknąć chrustu zwanego też inaczej faworkami. Z poniższego przepisu otrzymacie bardzo kruche faworki, bez konieczności ubijania i dodatkowego napowietrzania ciasta.
Czas przygotowania: 40 min
Czas smażenia: 15 min
Składniki: (na jeden talerz faworków)
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka miękkiego masła
- 2 łyżki śmietany kwaśnej
- 1 łyżeczka octu
- 1 szklanka mąki (160 g)
- olej do smażenia ok. 1 l
Przygotowanie:
- Żółtka ubij z cukrem i szczyptą soli na jasną i puszystą masę
- Dodaj masło, śmietanę, ocet i zmiksuj
- Dalej miksując wsyp stopniowo mąkę
- Odstaw mikser i wyrób jednolite ciasto (ok. 5 min.)
- Przykryj miską i odstaw na ok. 15 min
- Po tym czasie podziel ciasto na pół i jedną połowę rozwałkuj na bardzo cienki placek (mniej niż 1 mm grubości)
- Drugą połowę ciasta trzymaj w tym czasie przykrytą, żeby ciasto nie wyschło
- Rozwałkowany placek podziel na pasy o grubości 2-3 cm a następnie przekrój w poprzek tworząc kawałki ciasta o długości ok. 7-10 cm
- W każdym kawałku ciasta natnij na środku otwór długości ok. 1-2 cm
- Przeciągnij jeden koniec ciasta przez otwór, wywijając go z drugiej strony
- Olej nagrzej i smaż faworki na średnim ogniu ok. 30 sek. do 1 min z każdej strony
- Usmażone faworki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem
Moje uwagi i wskazówki:
- Sekretem powstania kruchych faworków z widocznymi bąblami powietrza jest w tym przepisie rozwałkowanie ciasta na bardzo cienki placek, tak cienki że będzie przez niego prześwitywać stolnica i będziesz mieć wrażenie że cieniej już się nie da.