Chrust (faworki) bez ubijania ciasta

Zbliża się Tłusty Czwartek, trwa Karnawał i wiadomo, że w tym okresie na stole nie może zabraknąć chrustu zwanego też inaczej faworkami. Z poniższego przepisu otrzymacie bardzo kruche faworki, bez konieczności ubijania i dodatkowego napowietrzania ciasta.

Czas przygotowania: 40 min

Czas smażenia: 15 min

YouTube player

 

Składniki: (na jeden talerz faworków)

  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 szklanka mąki (160 g)
  • olej do smażenia ok. 1 l

Przygotowanie:

  • Żółtka ubij z cukrem i szczyptą soli na jasną i puszystą masę
  • Dodaj masło, śmietanę, ocet i zmiksuj
  • Dalej miksując wsyp stopniowo mąkę
  • Odstaw mikser i wyrób jednolite ciasto (ok. 5 min.)
  • Przykryj miską i odstaw na ok. 15 min
  • Po tym czasie podziel ciasto na pół i jedną połowę rozwałkuj na bardzo cienki placek (mniej  niż 1 mm grubości)
  • Drugą połowę ciasta trzymaj w tym czasie przykrytą, żeby ciasto nie wyschło
  • Rozwałkowany placek podziel na pasy o grubości 2-3 cm a następnie przekrój w poprzek tworząc kawałki ciasta o długości ok. 7-10 cm
  • W każdym kawałku ciasta natnij na środku otwór długości ok. 1-2 cm
  • Przeciągnij jeden koniec ciasta przez otwór, wywijając go z drugiej strony
  • Olej nagrzej i smaż faworki na średnim ogniu ok. 30 sek. do 1 min z każdej strony
  • Usmażone faworki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym
  • Przed podaniem posyp cukrem pudrem

Moje uwagi i wskazówki:

  • Sekretem powstania kruchych faworków z widocznymi bąblami powietrza jest w tym przepisie rozwałkowanie ciasta na bardzo cienki placek, tak cienki że będzie przez niego prześwitywać stolnica i będziesz mieć wrażenie że cieniej już się nie da.

faworki blog

16 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments