Tradycyjne faworki

faworki-tradycyjneTradycyjne faworki zwane też chrustem, to jeden z obowiązkowych przepisów na Ostatki. Jedyny problem jest taki, że ich zrobienie jest dosyć pracochłonne. W dzisiejszym wpisie przedstawiam Wam moje metody jak sprawić żeby przygotowanie faworków było szybkie, przyjemne i bez konieczności wybijania wałkiem!

Czas przygotowania: 30 min:

Czas oczekiwania: 30 min

Czas smażenia: łącznie ok. 30 min

YouTube player

 

Składniki: (na dwa duże talerze faworków)

  • 320 g mąki (dwie szklanki)
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • szczypta soli
  • ok. 5 łyżek kwaśnej śmietany 18% (ok. 150 g)
  • olej lub smalec do smażenia



Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki umieść w misce i wyrób jednolite ciasto

* Jeśli ciasto byłoby zbyt suche dodaj więcej kwaśnej śmietany, wszystkie składniki powinny zlepić się w jedną kulę.

  • Następnie trzeba sprawić, aby ciasto stało się miękkie i plastyczne, a do tego dobrze napowietrzone. Można to zrobić za pomocą jednej z trzech metod:
  1. Wybijanie ciasta wałkiem na stolnicy przez 15 min.
  2. Wyrabianie ciasta robotem kuchennym przez 15 min.
  3. Trzykrotne zmielenie ciasta maszynką do mięsa z nakładką o najgrubszych oczkach.
  • Po wykonaniu jednej z trzech powyższych czynności ciasto powinno stać się wyraźnie bardziej miękkie i plastyczne.
  • Zawiń ciasto szczelnie w folię spożywczą i odstaw na 30 min.
  • Po tym czasie ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj po kolei na bardzo cienki placek.

* Ciasto musi być rozwałkowane maksymalnie cienko, tak aby prześwitywała przez nie stolnica. Im cieniej rozwałkowane ciasto, tym faworki będą potem bardziej kruche.

* Jeśli masz wałkownicę do makaronu, to śmiało jej użyj, wałkując ciasto na jak najcieńszy placek.

  • W międzyczasie rozgrzej olej na patelni lub w garnku na średnim ogniu.
  • Rozwałkowane ciasto podziel na pasy o szerokości ok. 2-3 cm, a następnie w poprzek, aby uzyskać paski ciasta które zmieszczą się w Twoim garnku lub patelni.
  • W każdym pasku po środku zrób otwór, a następnie przewiń jeden koniec faworka przez ten otwór wywijając go na drugą stronę.
  • Smaż faworki na rozgrzanym oleju na złoty kolor z dwóch stron.

* Olej powinien być nagrzany do temperatury ok. 175-180°C. Jeśli nie masz termometru najłatwiej sprawdzić temperaturę oleju wrzucając kawałek ciasta i obserwując czy od razu zaczyna się smażyć i wypływa na powierzchnię. Oczywiście olej nie może być przegrzany, jeśli dymi i pryska, a wrzucone faworki momentalnie brązowieją, to zmniejsz płomień, olej jest za gorący.

  • Po usmażeniu faworki posyp cukrem pudrem. Smacznego!

faworki mikser

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments