Kruche faworki bez ubijania

Czy istnieje przepis na kruche i lekkie faworki bez ubijania? Owszem istnieje, faworki czy też chrust wychodzą z niego naprawdę znakomite. Dla mnie to najlepszy przepis na faworki z jakiego do tej pory korzystałam. Zapraszam!

 

Czas przygotowania: 60 min 

Czas oczekiwania: 30 min

Czas smażenia: ok. 60 min

Składniki: (na trzy duże talerze faworków)

  • 500 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • ok. 200 g śmietanki 30%
  • 1 łyżka octu lub spirytusu

* Porcja z 500 g mąki jest duża, wystarczyła dla czterech żarłoków na dwa dni. Następnego dnia faworki też były pyszne i chrupiące, tylko nie należy ich niczym przykrywać.

Przygotowanie:

  1. Mąkę wsyp do miski, dodaj żółtka, ocet i wymieszaj.
  2. Stopniowo dodaj śmietankę w ilości takiej żeby swobodnie zagnieść ciasto.
  3. Wyrabiaj ciasto dłońmi przez ok. 10 min.
  4. Przykryj je folią spożywczą lub ściereczką i odstaw na 30 min.
  5. Po tym czasie podziel ciasto na mniejsze części (ok. cztery) i po kolei z każdej części formuj w dłoniach kształt prostokąta, a następnie rozwałkuj go na bardzo cienki placek. Pozostałą część ciasta przykryj folią lub ściereczką żeby nie wyschła.
  6. Za pomocą radełka lub noża pokrój rozwałkowane ciasto na pasy o szerokości ok. 2,5 cm, a następnie podziel je wzdłuż na dwie lub trzy części, w zależności od pożądanej długości faworków.
  7. W środku każdego faworka wytnij otwór.
  8. Przeplataj jeden koniec faworka przez wycięty otwór wywijając go na drugą stronę.
  9. Olej rozgrzej do temp. 175°C i smaż faworki na złoty kolor z obu stron.
  10. Usmażone ciastka odsącz na ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu.
  11. Gotowe faworki posyp cukrem pudrem.

faworki chrust bez bicia

Wskazówki:

  1. Ilość śmietanki będzie zależała od wilgotności mąki, może być potrzebne trochę więcej lub trochę mniej niż 200 g.
  2. Ciasto na faworki rozwałkuj bardzo cienko, jak zobaczysz że stolnica zaczyna prześwitywać wtedy ciasto jest dobrze rozwałkowane . Im cieńsze ciasto, tym bardziej chrupiące później faworki po usmażeniu. Pamiętaj, że cienkie ciasto smaży się bardzo szybko i łatwo je przypalić.
  3. W trakcie smażenia olej coraz bardziej zacznie się pienić więc nie wlewaj zbyt dużej ilości do garnka, bo wykipi. Żeby zniwelować pienienie się tłuszczu wlej do niego kieliszek spirytusu (przed rozgrzaniem).
  4. Jeśli nie masz termometru kuchennego możesz sprawdzić czy olej jest wystarczająco nagrzany wrzucając na próbę kawałek ciasta, jeśli od razu olej zacznie bąbelkować a ciasto szybko wypłynie na powierzchnię, to olej jest wystarczająco nagrzany. Trzeba też pamiętać żeby nie przegrzać tłuszczu bo faworki będą się przypalać.
[Głosów: 25   Average: 4.5/5]

Dodaj komentarz


Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB.

Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.