Przepis na intensywnie czekoladowe trufle, które składają się zaledwie z kilku składników i są bardzo proste do zrobienia.
Czas przygotowania: 25 min
Czas chłodzenia: kilka godzin
Składniki: (na ok. 12 szt.)
- 150 g czekolady gorzkiej (ok. 60 % kakao)
- 100 ml śmietanki 30-36 %
- 2 łyżki cukru
- 50 g miękkiego masła
- kakao do obtoczenia trufli
Przygotowanie:
- Czekoladę połam na kawałki i umieść w misce razem z masłem
- Śmietankę z cukrem podgrzej prawie do momentu wrzenia
- Wlej do miski z czekoladą i odstaw na kilka minut
- Wymieszaj całość aż wszystko się rozpuści
* Gdyby czekolada nie chciała się do końca rozpuścić podgrzej ją w kąpieli wodnej.
- Wstaw do lodówki na kilka godzin
- Dobrze stężałą masę nabieraj za pomocą małej łyżeczki i formuj szybko w dłoniach kulki
- Obtocz w kakao
- Wstaw do lodówki do ponownego stężenia
- Przechowuj w lodówce do czasu podania (trufle szybko się topią!)