Trufle czekoladowe

Przepis na intensywnie czekoladowe trufle, które składają się zaledwie z kilku składników i są bardzo proste do zrobienia.

Czas przygotowania: 25 min

Czas chłodzenia: kilka godzin

YouTube player

 

Składniki: (na ok. 12 szt.)

  • 150 g czekolady gorzkiej (ok. 60 % kakao)
  • 100 ml śmietanki 30-36 %
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • kakao do obtoczenia trufli

Przygotowanie:

  • Czekoladę połam na kawałki i umieść w misce razem z masłem
  • Śmietankę z cukrem podgrzej prawie do momentu wrzenia
  • Wlej do miski z czekoladą i odstaw na kilka minut
  • Wymieszaj całość aż wszystko się rozpuści

* Gdyby czekolada nie chciała się do końca rozpuścić podgrzej ją w kąpieli wodnej.

  • Wstaw do lodówki na kilka godzin
  • Dobrze stężałą masę nabieraj za pomocą małej łyżeczki i formuj szybko w dłoniach kulki
  • Obtocz w kakao
  • Wstaw do lodówki do ponownego stężenia
  • Przechowuj w lodówce do czasu podania (trufle szybko się topią!)

trufle czekoladowe

2 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments