Sezon na truskawki już w pełni, więc pora na przepis na zjawiskową tartę z mascarpone i truskawkami!
Czas przygotowania: 60 min
Czas oczekiwania: min. 60 min
Czas pieczenia: 30 min
Składniki: (na blaszkę o średnicy 28 cm, przelicznik na inne formy znajdziesz tutaj)
Ciasto kruche:
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
Masa:
- 250 g schłodzonego serka mascarpone
- 250-300 g dobrze schłodzonej śmietanki 30 %
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
Dodatkowo:
- 1 kg truskawek
- 1 kg fasoli do obciążenia tarty
- papier do pieczenia
Przygotowanie:
Ciasto kruche:
- Mąkę przesiej z cukrem pudrem, dodaj zimne masło i rozdrobnij do otrzymania kruszonki
- Żółtko rozmieszaj ze szczyptą soli i dodaj do sypkich składników
- Zagnieć jednolite kruche ciasto, w razie potrzeby dodaj łyżeczkę lodowatej wody
- Wstaw do zamrażalnika na co najmniej 60 min
- Na zmrożonej tarcie ułóż arkusz papieru o wielkości pokrywającej spód i boki tarty
- Na papier wysyp fasolę i tak obciążoną tartę piecz przez 20 min w temp. 190°C (grzałka góra-dół)
* Tego sposobu używa się, aby pozbyć się problemu opadania ciasta kruchego z brzegów tarty. Fasola sprawi, że ciasto kruche zachowa swój kształt i „nie zjedzie” w trakcie pieczenia
- Następnie tartę wyciągnij z piekarnika i ostrożnie ściągnij fasolę używając łyżki, uważając aby nie naruszyć ciasta
- Tartę ponownie wstaw do piekarnika i piecz kolejne 10 min do uzyskania złotego koloru
- Pozostaw do całkowitego ostudzenia
Krem:
- Miskę w której będziesz ubijać masę wstaw na kilkanaście minut do zamrażalnika, podobnie trzepaczki do miksera
* Dzięki temu śmietana szybciej się ubije
- W tym czasie pokrój umyte i osuszone truskawki na plasterki o grubości ok. 2-3 mm
- Do zimnej miski przełóż wszystkie składniki kremu i ubij do powstania sztywnej masy, w razie potrzeby dosyp więcej cukru pudru
- Gotową masę rozsmaruj na wystudzonym spodzie
- Plasterki truskawek układaj zaczynając od brzegów tarty, tworząc rozetę
* Jeśli tarta będzie przygotowywana z wyprzedzeniem, warto posmarować truskawki tężejącą galaretką, dzięki temu zachowają połysk i świeżość do następnego dnia.