Przepis na małą szarlotkę z naczynia żaroodpornego idealną na ponure dżdżyste dni, kiedy nie chce się nic ale jednak chodzi za człowiekiem chęć na coś słodkiego.
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 25 min
Składniki: (na dwie porcje każda w naczyniu o pojemności ok. 200 ml, możesz takie kupić tutaj)
- 1 jabłko
- 30 g miękkiego masła
- 60 g mąki
- 30 g cukru
- cynamon do smaku
Przygotowanie:
- Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odstaw
- Masło, mąkę i cukier rozetrzyj w palcach do powstania kruszonki
- Starte jabłko odciśnij z nadmiaru soku a następnie dodaj odrobinę cynamonu (ok. pół łyżeczki) i wymieszaj
- Na dno naczyń żaroodpornych wsyp połowę kruszonki na to wyłóż starte jabłko i posyp pozostałą częścią kruszonki
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 min.