Przepis na niezwykły sernik łączący w sobie delikatny śmietankowy smak sera z karmelowym smakiem masy krówkowej. Dodanie chrupiących akcentów, jak ciasteczkowy spód i prażone płatki migdałowe przełamuje kremową konsystencję sernika. Ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia i nie wymaga dużej ilości składników. Sernik nie opada i nie pęka, po upieczeniu pozostaje całkowicie płaski.
Czas przygotowania: 25 min
Czas pieczenia: 65 min
SKŁADNIKI (na tortownicę 16 cm, proporcje na inne blaszki przygotujesz w przeliczniku)
SPÓD:
- 50 g ciastek (herbatników, owsianych, korzennych)
- 20-30 g roztopionego masła
MASA SEROWA:
- 200 g sera twarogowego
- 250 g mascarpone
- 50 g śmietany kwaśnej
- 200 g masy krówkowej
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
* Składniki powinny być w temp. pokojowej.
DODATKOWO
- 2 łyżki masy krówkowej
- 2 łyżki uprażonych płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE
SPÓD
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, zarówno spód jak i boki
- Ciastka rozdrobnij za pomocą blendera
- Dodaj masło i wymieszaj
* Ilość masła będzie zależeć od użytych ciastek. Docelowo masa na spód powinna mieć tekskturę mokrego piasku.
- Wysyp ciastka na tortownicę i za pomocą łyżki uformuj spód
- Wstaw do lodówki
MASA SEROWA
- Do miski przełóż ser, mascarpone, masę krówkową i śmietanę, zmiksuj do połączenia
- Dodaj pojedynczo jajka po każdym miksując tylko do połączenia
- Na koniec dodaj mąkę i krótko zmiksuj
- Przelej masę na przygotowany wcześniej spód
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 min, następnie zmniejsz temp. do 140°C i piecz jeszcze 45 min
* Do piekarnika wstaw naczynie z wrzącą wodą, aby podczas pieczenia cały czas unosiła się para wodna.
- Po upieczeniu pozostaw sernik w zamkniętym piekarniku przez 2 godziny, następnie uchyl drzwiczki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia
- Ostygnięty sernik wstaw do lodówki
- Przed podaniem posmaruj masą krówkową i posyp płatkami migdałów
Kajmak to słodka, gęsta masa powstająca podczas gotowania mleka lub śmietanki z cukrem. Charakteryzuje się karmelowym smakiem i brązową lub bursztynową barwą.
W Polsce znany jest w dwóch wariantach: jako twardniejąca masa, idealna do kruchych babeczek, oraz jako ciągutka krówka. W zależności od regionu i sposobu produkcji, kajmak może mieć różne nazwy, takie jak dulce de leche, karamel, cajeta, a w Polsce także masa krówkowa.
Sernik z dodatkiem kajmaku ma niepowtarzalny karmelowy smak, doskonale komponujący się z delikatnym smakiem sera oraz chrupiącym ciasteczkowym spodem. Zobacz też inne przepisy na serniki, które wypróbowałam na Słodkim Blogu.