Sernik kajmakowy z mascarpone

Przepis na niezwykły sernik łączący w sobie delikatny śmietankowy smak sera z karmelowym smakiem masy krówkowej. Dodanie chrupiących akcentów, jak ciasteczkowy spód i prażone płatki migdałowe przełamuje kremową konsystencję sernika. Ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia i nie wymaga dużej ilości składników. Sernik nie opada i nie pęka, po upieczeniu pozostaje całkowicie płaski.

Czas przygotowania: 25 min

Czas pieczenia: 65 min

YouTube player

 

SKŁADNIKI (na tortownicę 16 cm, proporcje na inne blaszki przygotujesz w przeliczniku)

SPÓD:

  • 50 g ciastek (herbatników, owsianych, korzennych)
  • 20-30 g roztopionego masła

MASA SEROWA:

  • 200 g sera twarogowego
  • 250 g mascarpone
  • 50 g śmietany kwaśnej
  • 200 g masy krówkowej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej

* Składniki powinny być w temp. pokojowej.

DODATKOWO

  • 2 łyżki masy krówkowej
  • 2 łyżki uprażonych płatków migdałowych



PRZYGOTOWANIE

SPÓD

  • Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, zarówno spód jak i boki
  • Ciastka rozdrobnij za pomocą blendera
  • Dodaj masło i wymieszaj

* Ilość masła będzie zależeć od użytych ciastek. Docelowo masa na spód powinna mieć tekskturę mokrego piasku.

  • Wysyp ciastka na tortownicę i za pomocą łyżki uformuj spód
  • Wstaw do lodówki

MASA SEROWA

  • Do miski przełóż ser, mascarpone, masę krówkową i śmietanę, zmiksuj do połączenia
  • Dodaj pojedynczo jajka po każdym miksując tylko do połączenia
  • Na koniec dodaj mąkę i krótko zmiksuj
  • Przelej masę na przygotowany wcześniej spód
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 min, następnie zmniejsz temp. do 140°C i piecz jeszcze 45 min

* Do piekarnika wstaw naczynie z wrzącą wodą, aby podczas pieczenia cały czas unosiła się para wodna.

  • Po upieczeniu pozostaw sernik w zamkniętym piekarniku przez 2 godziny, następnie uchyl drzwiczki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia
  • Ostygnięty sernik wstaw do lodówki
  • Przed podaniem posmaruj masą krówkową i posyp płatkami migdałów

sernik z kajmakiem

sernik krówkowy

sernik z masą krówkową

Kajmak to słodka, gęsta masa powstająca podczas gotowania mleka lub śmietanki z cukrem. Charakteryzuje się karmelowym smakiem i brązową lub bursztynową barwą.

W Polsce znany jest w dwóch wariantach: jako twardniejąca masa, idealna do kruchych babeczek, oraz jako ciągutka krówka. W zależności od regionu i sposobu produkcji, kajmak może mieć różne nazwy, takie jak dulce de leche, karamel, cajeta, a w Polsce także masa krówkowa.

Sernik z dodatkiem kajmaku ma niepowtarzalny karmelowy smak, doskonale komponujący się z delikatnym smakiem sera oraz chrupiącym ciasteczkowym spodem. Zobacz też inne przepisy na serniki, które wypróbowałam na Słodkim Blogu.

4 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments