Sernik stanowi nieodłączny element świątecznego jadłospisu w wielu domach. Częstym problemem przy jego przygotowaniu jest opadanie po upieczeniu. Przepis który Wam przedstawiam sprawia, że sernik nie opada po upieczeniu, pozostaje płaski jak stół. Przepis jest bardzo łatwy, nie wymaga użycia miksera ani mielenia sera. Zapraszam 🙂
Co zrobić żeby sernik nie opadł po upieczeniu?
- wszystkie składniki sernika powinny być w temperaturze pokojowej
- nie należy zbytnio napowietrzać masy, dlatego zamiast miksera używam trzepaczki
- sernik należy piec w „kąpieli wodnej” i po upieczeniu pozostawić w piekarniku na co najmniej 3 godziny
- w trakcie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika
Składniki: (na tortownicę 18 cm)
- 100 g herbatników maślanych
- 60 g roztopionego masła
- 400 g sera z wiaderka
- 100 g cukru / pół szklanki
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 200 g śmietany kwaśnej
- 150 ml śmietanki kremówki
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
* Proporcje składników na różne wielkości tortownic:
* Proporcje składników na różne wielkości blaszek:
Wykonanie:
Herbatniki połam na mniejsze kawałki i włóż do plastikowej torebki, najlepiej z suwakiem. Rozdrobnij na okruszki na pomocą wałka lub butelki. Możesz też herbatniki zblendować. Okruszki przesyp do miski i dodaj roztopione masło. Wymieszaj tak aby uzyskać strukturę mokrego piasku. Powstałą masą wyłóż dno tortownicy, wyrównaj i dociśnij dokładnie za pomocą łyżki. Tortownicę owiń folią aluminiową (boki i dno), użyj dwóch lub trzech arkuszy. Folia będzie stanowić ochronę przed wodą w trakcie pieczenia, musi być szczelna. Odstaw do czasu przygotowania masy serowej.
Ser oraz cukier i cukier waniliowy wymieszaj za pomocą trzepaczki. Dodaj kwaśną śmietanę i ponownie wymieszaj. Wlej śmietankę kremówkę, wymieszaj. Wbij dwa całe jajka i ponownie wymieszaj. Wsyp mąkę ziemniaczaną i wymieszaj tak aby nie było grudek. Ostatnim składnikiem jest łyżka soku z cytryny. Wymieszaj i wylej masę serową na przygotowany wcześniej spód z herbatników. Potrząśnij tortownicą żeby wyrównać masę. Ewentualne nierówności na wierzchu wyrównaj łopatką.
Nagrzej piekarnik do 180°C. Wstaw tortownicę na blachę i wlej wrzącą wodę, tak aby tortownica była zanurzona ok. 1 cm w wodzie. Piecz przez 30 min w temp. 180°C, następnie zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz kolejne 30 min. Wyłącz piekarnik i pozostaw w nim sernik przez ok. 3 godziny lub przez całą noc. Sernik jest gotowy, najlepiej smakuje schłodzony w lodówce i posmarowany masą kajmakową. Smacznego!