Sernik doskonały – prosty i szybki, kremowy i puszysty, nie opada i nie pęka

To najlepszy przepis na sernik jaki do tej pory przetestowałam. Jest naprawdę łatwy i szybki (zrobienie masy serowej zajmuje jakieś 10 min!), ale najważniejsze jest to, że rezultat jest wprost idealny. Sernik wychodzi puszysty i kremowy zarazem, nie pęka, a po upieczeniu nie opada i jego powierzchnia pozostaje płaska jak stół. Jeśli kochacie serniki jak ja to po prostu musicie wypróbować ten przepis.

Czas przygotowania: 20 min

Czas pieczenia: 70 min

Czas chłodzenia: 15 godzin

 

Składniki: (na tortownicę 16 cm)

Spód:

  • 50 g herbatników kakaowych
  • 30 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 200 g sera twarogowego zmielonego
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 1/2 szklanki cukru / 110 g
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 średnie jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej

Polewa:

  • 50 g czekolady
  • 2 łyżki śmietanki kremówki lub mleka



Przygotowanie:

Spód:

  • Herbatniki zmiel na proszek np. blenderem lub wałkiem.
  • Wlej do nich masło i wymieszaj do otrzymania struktury mokrego piasku.
  • Wysyp na tortownicę, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia i ugnieć do powstania zwartego spodu.
  • Boki tortownicy posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia, tak aby papier wystawał ok. 2 cm ponad brzegi tortownicy.

Masa serowa:

  • Ser twarogowy, mascarpone, kwaśną śmietanę oraz cukier i cukier waniliowy zmiksuj do połączenia. Najłatwiej będzie użyć miksera z misą obrotową lub robota planetarnego.
  • Dodaj pojedynczo jajka po każdym miksując, ale tylko do połączenia.
  • Wsyp mąkę i ponownie krótko zmiksuj.
  • Masę serową przelej na przygotowany wcześniej spód i potrząśnij żeby wyrównać wierzch.
  • Tortownicę włóż do szczelnego naczynia żaroodpornego i umieść na blaszce w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra-dół).
  • Na blaszkę wylej wrzącą wodę tak aby sięgała 1-2 cm.
  • Piecz 25 min w temp. 180°C, a następnie zmniejsz temp. do 140°C i piecz kolejne 45 min. W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika.
  • Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw w nim sernik na ok. 3 godziny. Po tym czasie wyjmij sernik i wystudź go całkowicie, a następnie wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
  • Polewa: czekoladę połam na kawałki dodaj śmietankę lub mleko i rozpuść. lekko przestygniętą polewą polej sernik.

Uwagi:

  • Jeśli spód z herbatników nie jest wystarczająco wilgotny dodaj więcej masła. W efekcie powinien powstać dosyć zwarty spód ale nie aż tak bardzo jak surowe kruche ciasto, tylko nieco bardziej suchy. Z tego względu że herbatniki będą nasiąkać w czasie pieczenia i nie powinny być zbyt wilgotne przed pieczeniem. Tak jak na filmie jest idealnie, spód jest zwarty i nie rozsypuje się po upieczeniu, a jednocześnie nie jest mokry.

Co zrobić żeby sernik nie opadł i pozostał płaski jak stół:

  • Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej, na kilka godzin przed robieniem ciasta wyjmij wszystko z lodówki.
  • Nie miksuj składników zbyt długo, tylko do otrzymania jednolitej konsystencji. Zbyt długo miksowany sernik mocno się napowietrza, a w trakcie pieczenia rośnie bardzo wysoki i może potem nieładnie opaść.
  • Piecz sernik zgodnie ze wskazówkami w tym przepisie, najpierw w wyższej temp. a później niższej i koniecznie w kąpieli wodnej (to dodatkowo sprawi że sernik będzie ekstremalnie kremowy). W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika a po upieczeniu pozostaw sernik na ok. 3 godziny w zamkniętym piekarniku.

* Każdy sernik w trakcie pieczenia rośnie, natomiast po upieczeniu opada i ten z tego przepisu również. Jest to całkowicie normalne, a sęk tkwi w tym żeby sernik opadł tak, że powstanie płaska powierzchnia bez gór i dolin. Dzięki powyższym wskazówkom Wasz sernik powinien wyjść płaski i bez spękań a w smaku niezwykle kremowy i puszysty.

* Kąpiel wodną możesz też przygotować poprzez wstawienie naczynia z wodą na spód piekarnika. Ważne żeby podczas pieczenia w piekarniku cały czas unosiła się para wodna, to sprawi że sernik będzie mocno wilgotny i kremowy.

Polecam Ci również spróbowanie sernika z białą czekoladą, bardzo kremowego i lekkiego.

sernik idealny puszysty nie opada

sernik na święta

274 komentarze do “Sernik doskonały – prosty i szybki, kremowy i puszysty, nie opada i nie pęka”

  1. Ten przepis jest super.Sernik,tak ,jak pisze,nie opada, równy jak stół,wypieczony a nie spieczony.Jestem zadowolona,przerósł moje oczekiwania,choć dokonałam modyfikacji z powodu braku mascarpone i tak pyszny.A jeszcze posmarowałam lekko ciepły czekoladą gorzką E.W. i te zapachy w całej kuchni.

    Odpowiedz
  2. Chciałabym zrobić ten sernik w wersji mini 16cm. Czy myśli Pani, że powinnam skrócić czas pieczenia? Jeśli tak, to o ile, zna Pani jakiś sposób żeby to 'przeliczyc’? 😉 dziękuję za przepis i pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • Jeśli sernik będzie miał podobną wysokość, to czas pieczenia będzie podobny. Może skróciłabym go o ok. 10-15 min
      Nie znam takiej dokładnej metody przeliczania czasu pieczenia, raczej robię to na podstawie wyczucia
      Pozdrawiam!

      Odpowiedz
    • Planuje zrobić ten sernik, i widzę że w przepisie jest tortownica 16cm, a tu pytanie o mini wersje 16cm i odpowiedź żeby skrócić o 10-15 min ?? Czy to błąd? Pozdrawiam

      Odpowiedz
        • Dziękuję za odpowiedź! Będę robić sernik na święta i już nie mogę się doczekać
          Pozdrawiam i wszystkiego dobrego
          Gosia

          Odpowiedz
          • Wyszedł super – u mnie z malinami, jedynie co to nie miałam dostępu do twarogu z wiaderka ale mielonego śmietankowego i ponieważ nie chciałam go dodatkowo mielić (a w zasadzie blendowac żyrafa bo nie mam maszynki do mielenia) myślę że wyszedł nie tak lekki jakby mógł. Robię go znowu dziś i pomęczę trochę twaróg blenderem żyrafa – myślę że warto spróbować.

            Odpowiedz
  3. Witam. Nie mam takiego naczynia żaroodpornego żeby zmieściła się blaszka lub tortownica. Czy mogę upiec sernik w samym naczyniu żaroodpornym lub w blaszce ale bez wkładania jej w szczelne naczynie żaroodporne?

    Odpowiedz
    • Jeśli nie masz tak dużego naczynia, to chociaż wstaw do piekarnika jakiekolwiek naczynie z wrzątkiem, żeby w trakcie pieczenia unosiła się para wodna.

      Odpowiedz
  4. Witam ,
    będę robiła ten sernik pierwszy raz . Mam piekarnik elektryczny . W przepisie podane jest , ze po określonym czasie pieczenia piekarnik wyłączyć i ciasto zostawić w zamkniętym piekarniku przez 3 godziny . Piekarnik gazowy oziębia się szybko , u mnie będzie jeszcze po godzinie ok. 100 stopni !! co mi Pani radzi ? jednak uchylić drzwiczki ? ale wtedy opadnie …? Monika

    Odpowiedz
  5. Witam. Odkąd znalazłam Pani przepis na sernik piekę go co roku na Wielkanoc i co 3 tygodnie tak dla smaku dls moich chłopaków „Uwielbiają go”!!! Dlatego z całego serca dzurkije za ten przepis. Mam tylko jedną prośbę i pytanie czy na termoobiegu uda mi się go upiec? W tym roku padła mi funkcja góra dół i czekam na naprawę ale termoobieg działa i zastanawiam się czy wogole die uda szkoda mi składników. Będę wdzięczna za każdą podpowiedź!!!! Pozdrawiam Dominika

    Odpowiedz
    • Witam, nie piekłam go nigdy na termoobiegu, nie mam pewności ale myślę że też powinien się udać. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za tak miłą opinię 🙂

      Odpowiedz
  6. Po przeczytaniu przepisu i komentarzy doszłam do wniosku że to będzie mój sernik na Wielkanoc. Od kilku lat piekłam z przepisu mamy, ale gdzieś zgubiłam a mama już go nie pamięta. Proszę trzymać kciuki, na święta zjedzie się pół rodziny i nie mogę dać plamy.

    Odpowiedz
  7. Pyszny, kremowy, rozpływający sie w ustach. Jedna zasada najlepiej smakuje po min. paru godzinach w lodówce a najlepiej na noc. Robi sie błyskawicznie jednak trzeba cierpliwości jesli chodzi o studzenie i chłodzenie. Sernik wart jest tego czasu. Polecam

    Odpowiedz
  8. Chce zrobic sernik w tortownicy o srednicy 28cm. Weszlam w przelicznik proporcji i podane tam ilosci sa, jak na moja logike, zbyt duze. Jesli wychodzimy od tortownicy o srednicy 16cm (tyle jest w przepisie), to na 28cm powinna byc niecala podwojona ilosc. W przeliczniku te proporcje sa znacznie wiekste. Na czym to polega?

    Odpowiedz
    • Należy porównywać pole powierzchni a nie średnicę. Tortownica o średnicy 16 cm ma powierzchnię 200 cm kw, ao średnicy 28 cm – 615 cm kw. Czyli powierzchnia 3 razy większa i składników należałoby mieć 3 razy więcej aby wysokość sernika była taka sama w obu foremkach

      Odpowiedz
  9. Najwspanialszy sernik jaki jadłam ,choc nie piekę za często to ten sernik robię już trzeci raz..nie wiem jaki wyjdzie dziś ale wiem że moja wnuczka za nim szaleje a komu jak nie najblizszym ma smakować ? Bo przecież dla nich się staramy prawda ?:-)

    Odpowiedz
  10. Zrobiłam. Moim zdaniem z sernikiem to ciasto ma niewiele wspólnego. Jest to po prostu jakaś pianka z masy serowej.
    Osobiście nie polecam.

    Odpowiedz
    • Wszyscy mówią mi że smakuje jak sernik serwowany w dobrej kawiarni. Nie ma konsystencji pianki więc na pewno coś poszło nie tak podczas pieczenia albo nie został schłodzony odpowiednio przed serwowaniem.

      Odpowiedz
  11. Sernik w dechę!!! Mój mąż zachwycony ! Nie klapnoł po upieczeniu, wysoki , zwarta konsystencja…. Jak z cukierni !!!! Wszystkim gorąco polecam !!!!

    Odpowiedz
    • Możesz nieznacznie wydłużyć, tak do 1,5 godziny, ale obserwuj jak wygląda w trakcie pieczenia i czy środek jest ścięty

      Odpowiedz
  12. Mam pytanie, czy mogę jednocześnie upiec 2 serniki w okrągłych tortownicach o śr 20 cm ?, czy należy zmienić parametry wypieku

    Odpowiedz
  13. Cześć, mam 2 pytanka 🙂
    1. Jakie kakaowe herbatniki polecasz (jakiej firmy)?
    2. Orientujesz się może czy używając funkcji pary w piekarniku parowym uzyska się ten sam efekt co używając kąpieli wodnej?
    🙂

    Odpowiedz
    • Herbatniki użyj takiej firmy z jakiej smakują Ci na „sucho” ja lubię takie z dużą ilością masła ale firmy nie pamiętam.
      Niestety nie wiem jak działa funkcja pary w piekarniku, bo takiej nie mam, ale wydaje mi się że powinna dobrze się sprawdzić 🙂

      Odpowiedz
    • Piecz ok. 20 min dłużej lub nieco dłużej w zależności od piekarnika. Tortownicę umieść w szczelnym naczyniu żeby nie nasiąkła wodą podczas pieczenia, możesz też owinąć ją dwukrotnie folią spożywczą

      Odpowiedz
    • Ja robiłam tak: przez pierwsze 45 minut pieczesz sernik w temperaturze 150 stopni, następnie przez 30 minut w 130 stopniach, a ostatnie 15 minut w 110 stopniach. Z 1kg twarogu. Wyszedł piękny. Studzenie jak w przepisie – min. 3h w zamkniętym piekarniku, albo do rana :-). Ta para wodna jest świetna!

      Odpowiedz
  14. Sernik w smaku idealny . najlepszy jaki do tej pory w życiu mi wyszedł.
    Zastanawiam się nad tym kremowym smakiem czy to dzięki mascarpone czy śmietanie?
    Czy jeżeli zamiast mascarpone użyję tylko twarogu czy smak nadal będzie taki boski?
    i odnośnie pieczenia – Piekłam w tortownicy 23 cm .W wyznaczonym czasie sernik urósł i zarumienił się tylko po bokach, Środek ok 10cm pozostał wklęśnięty i blady.
    Po wyłączeniu piekarnika sernik opadł i pozostał już równiutki.
    Moje pytanie to czy następnym razem dać mu więcej czasu aby cały wyrósł?
    Czy ma to jakieś znaczenie skoro i tak się dobrze wypiekł?

    Odpowiedz
    • Myślę że to właśnie mascarpone daje mu taką konsystencję 🙂 Ale jeśli masz ochotę to spróbuj z dobrym, tłustym twarogiem, też powinien wyjść pyszny 🙂
      Moim zdaniem, jeśli dobrze się wypiekł to nie ma potrzeby przedłużania czasu.
      Zdjęcie rewelka 🙂

      Odpowiedz
  15. Rewelacyjny przepis. Czytając komentarze trochę się obawiałam. Ale sernik jest pyszny, puszysty, wysoki. Często czułam niedosyt przy pieczeniu serników, a to za wilgotny, innym razem upadł. Z tego przepisu wprost ideał. Polewa na połowie sernika, bo musiałam zaspokoić gusta innych domowników. Od razu zamieszczam wpis i zdjęcie, bo rodzinka już czeka, aby dorwac się do niego. Dziękuję i będę polecać ten przepis.

    Odpowiedz
  16. Witam

    Sernik wyszedl super smaczny ale nadal mam problem z tym ze mi sie podniosl popekal i opadl 🙁
    Jedyna roznica jaka u mnie byla to wstawilem naczynie z woda na dno piekarnika i formka 26
    To jest moja 3 proba zrobienia sernika i nadal to samo … podnosi sie jak wybuch atomowy i opada.
    Jakis pomysl ?

    Odpowiedz
    • Może spróbuj jeszcze krócej ubijać i na mniejszych obrotach. Ponadto zwróć uwagę na grzanie Twojego piekarnika, może przegrzewa i masz za wysoką temp.?

      Odpowiedz
  17. Dwa rosly ale niewiele i troche opadly staram sie nie napowietrzac ciasta a trzecie prawie nic. Ciasta bylo mniej po upieczeniu a przed wlozeniem do piekarnika cala tortownica.

    Odpowiedz
    • Coś poszło nie tak, sernik powinien urosnąć w trakcie pieczenia, a potem ładnie opaść. Nie wiem co może być nie tak u Ciebie, chyba musisz sama poeksperymentować.
      Pozdrawiam

      Odpowiedz
  18. Sernik upieklam juz 3 raz w duzej tortownicy 25cm ze skladnikow na tortownice 26 cm wszystko robie jak w przepisie i nadal nie wychodzi. Wlałam surowe ciasto do blachy prawie cala byla pelna. Po upieczeniu sernik ma tylko 2 cm jest wilgotny ale bardzo ciezka konsystencje. Dlaczego? Czy wam też wychodzą takie plaskie serniki w dużych tortownicach? Tym razem piekłam w 180 stopniach 25 minut i 140 stopni 60 minut.
    Ser też zmieniałam więc nie sądzę żeby to była wina sera.

    Odpowiedz
  19. Zrobiłam sernik wg przepisu w małej tortownicy wychodzi bomba ale gorzej juz w duzej 25 cm bo strasznie opada nie wiem dlaczego skoro wszystko robie tak samo i uzywam skladnikow na tortownice 26 cm. Jakieś rady? Czy mogę zrobić go na biszkoptach ? Ktoś próbował?

    Odpowiedz
  20. Przepyszny !! Zamieniam tylko herbatniki na ciastka oreo. Robię już któryś raz i za każdym razem wszyscy są zachwyceni smakiem

    sernik tort

    Odpowiedz
  21. Dziękuję za przepis,szukałam wlasnie takiego sernika ,robiłam juz go dwa razy i teraz na święta bedzie też wszyszedl super i bardzo pyszny

    Odpowiedz
  22. Czytalam komentarze i jeden mnie zaciekawil , a raczej twoja odpowiedz . Chodzolo o wode do blaszki : w przepisie jest wstaw tortownice do naczynia zaroodpornego , a nastepnie do blaszki i wlej 1-2 cm wody . Moje pytanie brzmi po co zabezpieczac dno tortownicy przed dostaniem sie wody skoro wlozona jest do naczynia , a woda jest w blaszce?

    Odpowiedz
  23. Mój się właśnie piecze w blaszce 25x40cm 🙂 Nie lubię słodkich serników, więc dałam tak 1/2 ilości cukru podanej w przepisie, dodałam skórkę i sok z cytryny i miałam laskę wanilii, to dodałam ziarenka, bo dodatkowo ładnie wyglądają 🙂 Wydłużę czas pieczenie, myślę, że w 180 stopniach 30 minut, a później w 140 ok. 1h 15 min. (piekłam kiedyś podobny w tortownicy 24cm i tam w przepisie najpierw było 180 stopni przez 30 minut, a później 150 stopni przez 1 godzinę i to było za krótko, trzeba było jeszcze ze 20 minut piec, bo inaczej środek był płynny). Będę obserwować sytuację i w razie czego wydłużę albo skrócę czas pieczenia 🙂 Mam zamiar podać z sosem malinowym i jagodowym 🙂

    Odpowiedz
  24. Dzień dobry, ten sernik wszedł na stałe do mojej domowej cukierni
    Zostanawiam się czy piekąc jednocześnie 2 serniki w tortownicach 20 cm powinnam zwiększyć/przedłużać czas pieczenia?

    Odpowiedz
  25. Zrobilam sernik wg dokładnego przepisu blaszkę 25×40. Niestety temperatura która Pani podaje na malutką porcje wg się nie sprawdza na dużej blasze. Po podanym czasie musialam zwiększyć temp do 170 stopni bo byl zupełnie płynny i wg nie rósł. Dopiero po godzinie sernik wyrósł mega dobrze. W smaku super jednak mysle że powinna Pani podawac adekwatne do rozmiaru blach temperatury.

    Odpowiedz
    • Witam,
      Bardzo dziękuję za podzielenie się spostrzeżeniami, to są bardzo pomocne rady dla innych użytkowników. Ja niestety nie jestem w stanie upiec każdego ciasta w każdej wielkości blaszki, dlatego doświadczenia innych są bardzo cenne na tym blogu. Jeszcze raz dziękuję za komentarz i pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  26. Pierwszy sernik który można powiedzieć że mi wyszedl wszyscy się zachwycają, a niektórzy nawet sugerują że to z cukierni robiłam już 3 raz ale za każdym razem jest ten sam problem przy brzegach rośnie bardziej niż na środku aż pęka, raz dosłownie wykipiał do kąpieli. Robię w blaszce 23×33 przy czasie podanym w przepisie sernik jest blady więc trzymam go trochę dłużej ale wtedy zaczynają własnie rosnąć brzegi i się rumienić i pękać a środek dalej jest blady i już po wystygnięciu te brzegi są jednak wyższe i muszę je ścinać. Jakieś rady?? Może nie powinnam przedłużać a on sobie dojdzie przez te jeszcze 3h??

    Odpowiedz
    • Spróbuj nie przedłużać, z mojego doświadczenia wynika że po wyłączeniu piekarnika sernik jeszcze się zrumieni. Koniecznie daj znać czy to pomogło. Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  27. Witam, piekę swój pierwszy z życiu sernik, i minął już całkowity czas pieczenia, piekłam zgodnie ze wskazówkami ale masa serową jest dalej dość płynna,a Góra lekko ścięta. Czy po pozostawieniu sernika na 3 godziny w piekarniku, on napewno się zetnie i będzie upieczony? 🙁

    Odpowiedz
  28. Dziękuje za przepis. Dla mnie jest fantastyczny i sernik zawsze się udaje. Co prawda cukru dodaję tylko 50 gr i robię bez spodu ale tak właśnie lubię 🙂
    I taka ciekawostka… z jogurtem greckim zamiast śmietany tez wychodzi super.
    Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
  29. Wyszedł pięknie, ideolo jak na umieszczonym zdjęciu. Pyszny, kremowy, świetnie smakuje schłodzony z lodówki, tyle że nie jest zbyt puszysty, tak średnio. Ale i tak wspaniały, naprawdę fajny przepis 🙂

    Odpowiedz
  30. W życiu bym nie sądziła że uda mi się upiec sernik . Dodam że w swoim życiu upiekłam może do tej pory 3 ciasta . Myślę a niczym nie ryzykuje jeśli mi nie wyjdzie to trudno . Wyszedł przepyszny znajomi oraz rodzina żałowali że już nie ma . Oczywiście na weekend jest już następne zamówienie. Dziękuję za przepis

    Odpowiedz
  31. Zrobiłam ściśle w/g przepisu. Jakoś tak mało wyszło tej masy serowej,,,, no ale wstawiłam do piekarnika, i ? przepięknie wyrósł. Gdyby nie papier to wymaszerował by z formy. Teraz odczekam przepisowe 3 godzinki i do lodówki

    Odpowiedz
  32. Witam. Nie bardzo rozumiem co oznacza że na blaszkę wlać wrzącą wodę tak aby sięgała 1-2 cm. Na drugą blaszkę ? czy na blaszkę tam gdzie sernik ? Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Na blaszkę piekarnikową na której stoi tortownica z sernikiem. Pamiętaj o dobrym zabezpieczeniu tortownicy, żeby nie dostała się do niej woda

      Odpowiedz
  33. Myślę, że chyba umieściłam sernik zbyt wysoko w piekarniku i dlatego szybko spiekła mi się góra.
    A sernik jest znakomity 🙂 Każdy kto go spróbował mówił, że nigdy nie jadł tak pysznego sernika, rozpływa się w ustach.
    Super przepis 🙂

    Odpowiedz
  34. Za pierwszym razem sernik wyszedł przepyszny. Prawdziwy hit 🙂
    Za drugim razem szybciej przypiekła się góra sernika i był też bardziej wilgotny.
    Czy można upiec go w innej temperaturze/ o ile wtedy wydłużyć czas pieczenia.?

    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  35. Planuje upiec ta pyszność na sylwestra i mam do Pani pytania .
    Chce upiec w tortownicy 24cm ile dłużej piec w temp. 180 a później 140 stopni ?
    I czy jak zrobię polewę fruzelinowa z malin nie siadzie za bardzo na serniku ?
    Dziękuję.

    Odpowiedz
    • Ja bym piekła 30 min w 180 a potem 50 min w 140 ale jeśli sernik jeszcze nie będzie wyglądał na ścięty to można wydłużyć czas do 10 min
      Nie rozumiem co masz na myśli z tą polewą

      Odpowiedz
    • Chodzi o to czy na serniku nie będzie wgłębienia, dołka od fruzeliny nie będzie za ciężka ta polewa fruzelinowa jak Pani myśli?
      Dziękuję

      Odpowiedz
  36. Robiłam ten sernik wczoraj – wyszedł obłędny, jest pyszny, delikatny. Mój syn ogólnie nie lubi tego typu ciast (lubi tylko torty) i jak spróbował, to powiedział że mam to ciasto robić na wszystkie uroczystości. Ja zwiekszylam tylko proporcje, ponieważ mam tortownice o średnicy 26 cm.

    Odpowiedz
  37. Sernik wygląda obłędnie, planuje zrobić. Zastanawiam się nad zamiana mąki pszennej na bezglutenowa mieszankę lub mąkę migdałowa. Co Pani o tym myśli. Z góry dziękuję za cenne uwagi.

    Odpowiedz
  38. Nie mam funkcji góra dół, czy mogę pięć z termoobiegiem? Jaką temperaturę ustawić na początek i jaką później? Proszę o pilną odpowiedź, sernik piekę jutropozdrawiam

    Odpowiedz
  39. Witam, czy białka można ubić, czy to nie zepsuje całości? Czy zamiast cukru można dać inna substancje słodzącą?

    Odpowiedz
    • Jeśli ubijesz białka, to większa szansa że sernik opadnie po upieczeniu. Cukier chyba możesz zastąpić czymś innym, nie powinno się nic stać

      Odpowiedz
    • Chodzi o to żeby w piekarniku cały czas unosiła się para wodna w trakcie pieczenia. Możesz to zrobić na różne sposoby, na przykład wstawić do piekarnika naczynie z wodą albo wylać wodę na blaszkę na której piecze się sernik. Wtedy jednak musisz zadbać o to żeby forma z sernikiem nie przeciekała na przykład owinąć ją szczelnie folią aluminiową.
      Mam nadzieję że rozwiałam twoje wątpliwości?

      Odpowiedz
  40. Bardzo dziękuję za przepis. Sernik wyszedł wspaniały – pierwszy raz w życiu 🙂
    Foremka 19cm, więcej niż proporcja w przepisie dałam twarogu niż serka mascarpone – bo tego drugiego miałam tylko 1 opakowanie 250g. Piekłam 25 min+45 min+ (2x 15min) aż lekko się zarumienił. Jak będę piekła następnym razem to dodam rodzynki lub troszkę likieru pomarańczowego, a do spodu pomielone uprażone orzechy włoskie.
    Czy można upiec z samego twarogu, bez mascarpone?
    Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Wspaniale, bardzo się cieszę 🙂
      Super że modyfikujesz przepis do swoich potrzeb. Ja z samego twarogu nie próbowałam ale myślę że jak najbardziej wyjdzie, choć pewnie będzie inny niż z mascarpone.
      Jak spróbujesz to koniecznie daj znać. Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  41. Zrobiłam hurra dla teściowej na 92 urodziny nie wiem jaki jest w środku Aż się boję ale robiłam ściśle według przepisu trzymałam w piekarniku 3 godziny po upieczeniu ale jak wyciągałam nie mogłam od lepić papierów wokół Dlaczego to nie wiem

    sernik z rafaello

    Odpowiedz
  42. Bardzo dziękuję za ten wspaniały przepis. To był mój pierwszy sernik , jaki upiekłam w życiu. Wyszedł OBŁĘDNY. Najlepszy jaki jadłam. Jedna uwaga, twaróg kupiony w biedrze odsączylam. Forma 23 na 28- piekłam 10 min dłużej,aż się zarumienił.
    Jeszcze raz dziękuję!

    Odpowiedz
  43. To jest rzeczywiście sernik doskonały. Upiekłam w blaszce 22cm, więc jest niski, ale takie lubimy. Wczoraj spróbowałam po ostudzeniu. Był b. dobry. Ale po noclegu w lodówce, zrobił się doskonały. Kremowy, leciutki i baaardzo dobry w smaku. Dziękuję:)

    Odpowiedz
  44. Zrobiłam wszystko według przepisu. Zmieniłam tylko spód bo miałam biszkopty i tortownica 22, dlugo się piekł ponad 2h, nie wyłączyłam piekarnika dopóki nie byl choć trochę rumiany z wierzchu. Bałam się że bedzie za suchy a tu taka niespodzianka. Sernik wyszedł wyśmienity taki jak lubię.

    Odpowiedz
  45. Sernik jedyny w swoim rodzaju. Zrobiłam na tortownice 26cm.Wszyscy się zajadali. Dosłownie dzieło sztuki. Jedyny mankament to czas oczekiwania.

    sernik

    Odpowiedz
  46. Zrobiłam podwójną porcję bo nie chciało mi się wcześniej sprawdzić na inne rozmiary tortownicy i tak patrzę teraz na przepis i właśnie się zorientowałam że nie dodałam mąki a sernik już w piekarniku ciekawe co mi to wyjdzie

    Odpowiedz
  47. Przepis znakomity. Wyszedł mi idealnie. Wnuczek zażyczył sobie taki sernik tylko przystrojony świeczkami jak tort, na swoje urodziny. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
      • zamiast kwaśnej śmietany dodałam śmietanki 30%, wyjęłam go własnie z piekarnika i wyglada bardzo ładnie, ale delikatnie się buja – jakby nie ściadło się w środku, dam znać po chlodzeniu jaki efekt 🙂

        Odpowiedz
  48. Uwielbiam serniki, niestety nie wychodziły tak jak powinny. Do czasu. Sernik z Pani przepisu udał się baaardzo. Nie opadł, jest smaczny i w dodatku wygląda! Super. Jeśli wyszedł mnie, wyjdzie i innym. Polecam, dziękuję za przepis.

    Odpowiedz
  49. Pieklam sernik dwa razy w tortownicy o srednicy 23cm I pieklam go 1h 30 minuty, az do momentu az zaczal sie rumienic. Pycha! dziekuje za przepis, laduje w zeczycie z przepisami.

    Odpowiedz
  50. Witam,
    mam tortownice 22 cm i 24 cm, w filmie na youtube.com mow Pani, ze w linku do tej strony znajde proporcje na wieksze tortownice i blaszki. Tylko ja nic tutaj nie widze.
    To gdzie mam szukac..? Pozdrawiam. Iv

    Odpowiedz
    • Pod wykazem składników znajdziesz taką sekcję:
      „Uwaga:

      Tutaj znajdziesz proporcje na większe tortownice i blaszki.”

      Tam jest link do tabelki z rozpisanymi proporcjami.

      Odpowiedz
  51. Już od kilku tygodni, co weekend ten sernik gości na Naszym stole! Oboje z Mężem jednogłośnie uważamy, że jest to najsmaczniejszy sernik jaki mieliśmy okazję jeść ❤️ a dodam, że jedliśmy na prawdę różne i bardzo smaczne, ale ten jest wyjątkowy ☺️ do tego jest rzeczywiście prosty w wykonaniu! Bardzo dziękujemy za przepis!

    Odpowiedz
  52. Dzień dobry. Nie wyszedł mi, niestety
    Spód z herbatników rozpłynął się i dosłownie musiałam go wylewać z blaszki, ser w środku po kilku godzinach chłodzenia prawie płynny. Co zrobiłam nie tak? Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  53. Ile wynosi czas pieczenia w foremce 23×23 i tortownicy 26? Informacje o ilości składników znalazłam, ale nie wiem jak długo piec? 🙂

    Odpowiedz
  54. Serniczek pięknie się upiekł. Ja dodatkowo dodałam kilka kropli aromatu pomarańczowego. Jednym słowem niebo w gębie.Puszusty i wilgotny . Polecam ten przepis.

    Odpowiedz
  55. Zdradzi Pani ser twarogowy jaki dodała do sernika ? Zawsze mam z tym problem jaki wybrać.. jeśli kupię zwykły biały ser to będę musiała go zmielić, tak ? I jeszcze pytanie dla potwierdzenia. Po upieczeniu wyłączam piekarnik i zostawiam w tej temperaturze z jaką zakończył się piec sernik?

    Odpowiedz
    • Użyłam sera z wiaderka wieluń.
      Zwykły ser musisz trzykrotnie zmielić.
      Tak, wyłączasz piekarnik i zostawiasz w zamkniętym żeby sernik się ostudził.

      Odpowiedz
  56. Czy po upieczeniu patyczek powinien być suchy.
    Zrobiłam porcję na tortownicę 26cm i piekłam 1,5 godz i dalej przy sprawdzaniu patyczek mokry .

    Odpowiedz
    • Sernika nie sprawdza się patyczkiem, ważne żeby po upieczeniu był ścięty, 1,5 godziny wystarczy a nawet będzie za dużo

      Odpowiedz
  57. Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Pytanie było z troski o bezglutenową koleżankę, gdybym chciała ją podjąć tym przysmakiem. Życzę Świąt Wielkanocnych pełnych pięknych przeżyć, radosnych i dających nadzieję 🙂

    Odpowiedz
  58. Wygląda bardzo apetycznie i rzeczywiście zachęca prostotą wykonania. Cenna wskazówka, by nie napowietrzać zbytnio masy. Pewnie często był mój błąd. Mam jedno pytanie: czy zamiast mąki pszennej można użyć ziemniaczanej lub budyniu? Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz

Skomentuj Małgosia Anuluj pisanie odpowiedzi

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB. Drop file here