Sernik doskonały – prosty i szybki, kremowy i puszysty, nie opada i nie pęka

To najlepszy przepis na sernik jaki do tej pory przetestowałam. Jest naprawdę łatwy i szybki (zrobienie masy serowej zajmuje jakieś 10 min!), ale najważniejsze jest to że rezultat jest wprost idealny. Sernik wychodzi puszysty i kremowy zarazem, nie pęka, a po upieczeniu nie opada i jego powierzchnia pozostaje płaska jak stół. Jeśli kochacie serniki jak ja to po prostu musicie wypróbować ten przepis.

Czas przygotowania: 20 min

Czas pieczenia: 70 min

Czas chłodzenia: 15 godzin

 

Składniki: (na tortownicę 16 cm)

Spód:

  • 50 g herbatników kakaowych
  • 30 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 200 g sera twarogowego zmielonego
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 1/2 szklanki cukru / 110 g
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 średnie jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej

Polewa:

  • 50 g czekolady
  • 2 łyżki śmietanki kremówki lub mleka

Przygotowanie:

Spód:

  • Herbatniki zmiel na proszek np. blenderem lub wałkiem.
  • Wlej do nich masło i wymieszaj do otrzymania struktury mokrego piasku.
  • Wysyp na tortownicę, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia i ugnieć do powstania zwartego spodu.
  • Boki tortownicy posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia, tak aby papier wystawał ok. 2 cm ponad brzegi tortownicy.

Masa serowa:

  • Ser twarogowy, mascarpone, kwaśną śmietanę oraz cukier i cukier waniliowy zmiksuj do połączenia. Najłatwiej będzie użyć miksera z misą obrotową lub robota planetarnego.
  • Dodaj pojedynczo jajka po każdym miksując, ale tylko do połączenia.
  • Wsyp mąkę i ponownie krótko zmiksuj.
  • Masę serową przelej na przygotowany wcześniej spód i potrząśnij żeby wyrównać wierzch.
  • Tortownicę włóż do szczelnego naczynia żaroodpornego i umieść na blaszce w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra-dół).
  • Na blaszkę wylej wrzącą wodę tak aby sięgała 1-2 cm.
  • Piecz 25 min w temp. 180°C, a następnie zmniejsz temp. do 140°C i piecz kolejne 45 min. W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika.
  • Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw w nim sernik na ok. 3 godziny. Po tym czasie wyjmij sernik i wystudź go całkowicie, a następnie wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
  • Polewa: czekoladę połam na kawałki dodaj śmietankę lub mleko i rozpuść. lekko przestygniętą polewą polej sernik.

Uwagi:

  • Jeśli spód z herbatników nie jest wystarczająco wilgotny dodaj więcej masła. W efekcie powinien powstać dosyć zwarty spód ale nie aż tak bardzo jak surowe kruche ciasto, tylko nieco bardziej suchy. Z tego względu że herbatniki będą nasiąkać w czasie pieczenia i nie powinny być zbyt wilgotne przed pieczeniem. Tak jak na filmie jest idealnie, spód jest zwarty i nie rozsypuje się po upieczeniu, a jednocześnie nie jest mokry.

Co zrobić żeby sernik nie opadł i pozostał płaski jak stół:

  • Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej, na kilka godzin przed robieniem ciasta wyjmij wszystko z lodówki.
  • Nie miksuj składników zbyt długo, tylko do otrzymania jednolitej konsystencji. Zbyt długo miksowany sernik mocno się napowietrza, a w trakcie pieczenia rośnie bardzo wysoki i może potem nieładnie opaść.
  • Piecz sernik zgodnie ze wskazówkami w tym przepisie, najpierw w wyższej temp. a później niższej i koniecznie w kąpieli wodnej (to dodatkowo sprawi że sernik będzie ekstremalnie kremowy). W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika a po upieczeniu pozostaw sernik na ok. 3 godziny w zamkniętym piekarniku.

* Każdy sernik w trakcie pieczenia rośnie, natomiast po upieczeniu opada i ten z tego przepisu również. Jest to całkowicie normalne, a sęk tkwi w tym żeby sernik opadł tak, że powstanie płaska powierzchnia bez gór i dolin. Dzięki powyższym wskazówkom Wasz sernik powinien wyjść płaski i bez spękań a w smaku niezwykle kremowy i puszysty.

sernik idealny puszysty nie opada

sernik na święta

[Głosów: 130   Średnia: 4.5/5]

79 komentarzy do wpisu „Sernik doskonały – prosty i szybki, kremowy i puszysty, nie opada i nie pęka”

  1. Zrobiłam podwójną porcję bo nie chciało mi się wcześniej sprawdzić na inne rozmiary tortownicy i tak patrzę teraz na przepis i właśnie się zorientowałam że nie dodałam mąki a sernik już w piekarniku ciekawe co mi to wyjdzie

    Odpowiedz
  2. Przepis znakomity. Wyszedł mi idealnie. Wnuczek zażyczył sobie taki sernik tylko przystrojony świeczkami jak tort, na swoje urodziny. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Pewnie wyjdzie ale inny. A w jaki sposób chcesz dodać tą śmietankę, zamiast czegoś czy dodatkowo?

    • zamiast kwaśnej śmietany dodałam śmietanki 30%, wyjęłam go własnie z piekarnika i wyglada bardzo ładnie, ale delikatnie się buja – jakby nie ściadło się w środku, dam znać po chlodzeniu jaki efekt 🙂

  3. Uwielbiam serniki, niestety nie wychodziły tak jak powinny. Do czasu. Sernik z Pani przepisu udał się baaardzo. Nie opadł, jest smaczny i w dodatku wygląda! Super. Jeśli wyszedł mnie, wyjdzie i innym. Polecam, dziękuję za przepis.

    Odpowiedz
  4. Pieklam sernik dwa razy w tortownicy o srednicy 23cm I pieklam go 1h 30 minuty, az do momentu az zaczal sie rumienic. Pycha! dziekuje za przepis, laduje w zeczycie z przepisami.

    Odpowiedz
  5. Witam,
    mam tortownice 22 cm i 24 cm, w filmie na youtube.com mow Pani, ze w linku do tej strony znajde proporcje na wieksze tortownice i blaszki. Tylko ja nic tutaj nie widze.
    To gdzie mam szukac..? Pozdrawiam. Iv

    Odpowiedz
    • Pod wykazem składników znajdziesz taką sekcję:
      “Uwaga:

      Tutaj znajdziesz proporcje na większe tortownice i blaszki.”

      Tam jest link do tabelki z rozpisanymi proporcjami.

  6. Już od kilku tygodni, co weekend ten sernik gości na Naszym stole! Oboje z Mężem jednogłośnie uważamy, że jest to najsmaczniejszy sernik jaki mieliśmy okazję jeść ❤️ a dodam, że jedliśmy na prawdę różne i bardzo smaczne, ale ten jest wyjątkowy ☺️ do tego jest rzeczywiście prosty w wykonaniu! Bardzo dziękujemy za przepis!

    Odpowiedz
  7. Dzień dobry. Nie wyszedł mi, niestety
    Spód z herbatników rozpłynął się i dosłownie musiałam go wylewać z blaszki, ser w środku po kilku godzinach chłodzenia prawie płynny. Co zrobiłam nie tak? Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  8. Ile wynosi czas pieczenia w foremce 23×23 i tortownicy 26? Informacje o ilości składników znalazłam, ale nie wiem jak długo piec? 🙂

    Odpowiedz
    • Jeśli sernik będzie porównywalnej wysokości co u mnie to czas pieczenia też będzie porównywalny

    • Jak się nie umie zrobić to się nie zwala na przepis że beznadziejny , trochę samokrytyki !

    • Dzien dobry Pani Magdo,
      Wiec cos musiala moze Pani pomylic. Czasami jest tak, ze o czyms zapomnimy.
      Ja sernik naprawde moge serdecznie polecic bo wyszedl mi IDEALNY!
      Proponuje sprobowac jeszcze raz
      Pozdrawiam serdecznie Ania

  9. Serniczek pięknie się upiekł. Ja dodatkowo dodałam kilka kropli aromatu pomarańczowego. Jednym słowem niebo w gębie.Puszusty i wilgotny . Polecam ten przepis.

    Odpowiedz
  10. Zdradzi Pani ser twarogowy jaki dodała do sernika ? Zawsze mam z tym problem jaki wybrać.. jeśli kupię zwykły biały ser to będę musiała go zmielić, tak ? I jeszcze pytanie dla potwierdzenia. Po upieczeniu wyłączam piekarnik i zostawiam w tej temperaturze z jaką zakończył się piec sernik?

    Odpowiedz
    • Użyłam sera z wiaderka wieluń.
      Zwykły ser musisz trzykrotnie zmielić.
      Tak, wyłączasz piekarnik i zostawiasz w zamkniętym żeby sernik się ostudził.

  11. Czy po upieczeniu patyczek powinien być suchy.
    Zrobiłam porcję na tortownicę 26cm i piekłam 1,5 godz i dalej przy sprawdzaniu patyczek mokry .

    Odpowiedz
    • Sernika nie sprawdza się patyczkiem, ważne żeby po upieczeniu był ścięty, 1,5 godziny wystarczy a nawet będzie za dużo

  12. Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Pytanie było z troski o bezglutenową koleżankę, gdybym chciała ją podjąć tym przysmakiem. Życzę Świąt Wielkanocnych pełnych pięknych przeżyć, radosnych i dających nadzieję 🙂

    Odpowiedz
  13. Wygląda bardzo apetycznie i rzeczywiście zachęca prostotą wykonania. Cenna wskazówka, by nie napowietrzać zbytnio masy. Pewnie często był mój błąd. Mam jedno pytanie: czy zamiast mąki pszennej można użyć ziemniaczanej lub budyniu? Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    • Można, choć to może nieco zmienić konsystencję sernika. jeśli już użyłabym budyniu

    • Pod listą składników jest przelicznik na różne foremki i tam znajdziesz też tortownicę 21 🙂

Pozostaw odpowiedź Natalia Anuluj pisanie odpowiedzi


Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB.