Sernik baskijski

Przepis na sernik baskijski przez kucharzy uważany jest za creme de la creme wśród serników. Jego tradycja wywodzi się z hiszpańskiego miasta San Sebastian, gdzie od lat wypieka się ten kremowy, jedwabisty sernik z charakterystycznym przypalonym wierzchem, powstałym na skutek karmelizacji cukru. Sernik baskijski w niczym nie przypomina polskiego odpowiednika z tradycyjnego twarogu, bardziej smakuje jak zapieczony pudding waniliowy. Jest pyszny, polecam spróbować i przekonać się czemu zrobił furorę wśród światowego grona kucharzy. I niech dodatkowo zachęci Was fakt, że jest to jeden z prostszych serników jakie w życiu zrobiłam!

Czas przygotowania: 15 min

Czas pieczenia: 35 min

YouTube player

 

Składniki: (na tortownicę 20 cm)

  • 750 g serka Philadelphia (*użyłam kombinacji serków kremowych i mascarpone, patrz poniżej)
  • 200 g cukru drobnego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego/esencji waniliowej
  • 5 jajek M
  • 300 ml śmietanki kremówki 30-36%
  • 25 g mąki (1 czubata łyżka)

* Użyłam 250 g mascarpone, 125 g serka Philadelphia oraz 375 g serka kremowego z Piątnicy. Tradycyjnie sernik baskijski robi się wyłącznie ze słonego serka typu Philadelphia, ale ze względu iż nie należy on do moich ulubionych oraz ma wysoką cenę, zdecydowałam się na powyższą kombinację. 

* Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Przygotowanie:

  • Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, zarówno dno jak i boki, tak aby papier wystawał kilka cm ponad formę, użyj dwa arkusze dla bezpieczeństwa
  • Piekarnik nagrzej do 225°C z termoobiegiem lub 240°C grzałka góra-dół
  • Serek zmiksuj z cukrem i wanilią, aż kryształki się rozpuszczą
  • Dodaj pojedynczo jajka, po każdym miksując do połączenia
  • Następnie wsyp mąkę i dodaj śmietankę, zmiksuj
  • Przelej masę do przygotowanej tortownicy, stuknij formą kilka razy o blat, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza
  • Piecz sernik przez 35 min

* Jeśli Twój piekarnik piecze mocniej lub nie dopieka, dostosuj odpowiednio temperaturę. Sernik po upieczeniu ma mieć wyraźnie skarmelizowany wierzch, ale nie przypalaj go za mocno bo będzie gorzki i niesmaczny!

  • Po upieczeniu od razu wyciągnij z piekarnika i pozostaw na blacie do ostudzenia
  • Następnie wstaw na kilka godzin do lodówki, a przed podaniem ogrzej w temp. pokojowej

sernik baskijski mikser

Moje uwagi i spostrzeżenia:

  • Przy kombinacji serków jakich użyłam, należy dodać solidną szczyptę soli, bo sernik wychodzi nieco mdły.
  • Alternatywą jest również dodanie skórki i soku z jednej cytryny, co również odświeży smak sernika.

4 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments