Pączki tradycyjne długo zachowujące świeżość

Przepis na te pączki jest jednym z moich ulubionych, wychodzą z niego puszyste pączki o aromatycznym, wilgotnym miąższu. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że pączki długo zachowują świeżość, drugiego dnia są prawie tak samo dobre.

Czas przygotowania: 75 min

Czas oczekiwania: 75 min

Czas smażenia: ok. 20 min

 

Składniki: (na 16 średnich pączków po 60 g każdy)

  • 500 g mąki
  • 30 g drożdży świeżych
  • 50 g cukru
  • 250 ml ciepłego mleka (1 szklanka)
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub esencji waniliowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka octu lub spirytusu
  • 1 łyżka oleju
  • 60 g masła (miękkiego lub roztopionego)
  • ok. 300 g marmolady
  • ok. 1 l oleju do smażenia

Przygotowanie:

  • Mąkę wsyp do miski, na środku zrób dołek, do którego wkrusz drożdże, posyp je 1 łyżką cukru i zalej 3 łyżkami ciepłego mleka, całość przysyp lekko mąką.
  • Miskę przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 15 min
  • W tym czasie żółtka, jajko resztę cukru, cukier waniliowy i szczyptę soli utrzyj na jasną i puszystą masę
  • Po 15 min drożdże powinny zacząć wyraźnie pracować, jeśli jeszcze tak nie jest zostaw je na kolejne 5-10 min
  • Do miski z mąką dodaj utarte jajka z cukrem, wlej resztę ciepłego mleka i wyrób gładkie ciasto (ciasto powinno zacząć odstawać od dłoni i od miski)
  • Wlej ocet lub spirytus i ponownie wyrób
  • Na koniec dodaj olej i miękkie lub roztopione masło i wyrób do uzyskania jednolitej konsystencji
  • Miskę z dobrze wyrobionym ciastem przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 min
  • Po tym czasie ciasto przełóż na blat lub stolnicę i wyrób przez kilka minut
  • Ciasto podziel na 16 części, każda po ok. 60 g
  • Każdy kawałek ciasta uformuj w kształt kuli (zobacz film)
  • Uformowane kulki ciasta układaj na tacy lub stolnicy posypanej mąką i przykryj od razu ściereczką żeby ciasto nie wysychało
  • Odstaw na ok. 30 min do napuszenia
  • W tym czasie rozgrzej olej
  • Smaż pączki na średnim ogniu przez ok 2-3 min z każdej strony
  • Po przestudzeniu nadziej pączki za pomocą strzykawki, szprycy lub rękawa cukierniczego z długą końcówką
  • Gotowe pączki możesz polać lukrem: 1 szklankę cukru pudru rozetrzyj z ok. 3 łyżkami gorącej wody do uzyskania jednolitej polewy (w razie potrzeby użyj więcej cukru pudru lub wody, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję)
  • Możesz też pączki posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą

pączki najlepsze

pączki

27 komentarzy do “Pączki tradycyjne długo zachowujące świeżość”

  1. Witam, pączki zrobiłam wczoraj – są naprawdę pyszne. Od razu zjedliśmy połowę Trzeba trochę się pomęczyć przy wyrabianiu, ale warto! Dziękuję za ten przepis

    Odpowiedz
    • Bardzo się cieszę 🙂 podziel się zdjęciem, jeśli oczywiście zdążyłaś zrobić

  2. Przepyszne , pulchne , nie za słodkie , w sam raz, drożdże niewyczuwalne . Przeraziłam się ,bo zrobiłam ciasto a później czytałam opinie. Zakalec nie pojawił się, ufffff. Robiłam już wielokrotnie sernik ,więc w sumie miałam zaufanie :)))

    Odpowiedz
    • Bardzo się cieszę 🙂 Nie wiem skąd zakalec w cieście drożdżowym, jeśli zostało dobrze wyrobione i ładnie wyrosło, to nie ma takich obaw.

  3. Witam.
    Pączki przepyszne. Na drugi dzień są puszyste. Masło dodałam luźne nie rozpuszczone. Jedynie dodałam 7 żółtek i może dlatego są puszyste.

    Odpowiedz
  4. Wczoraj robiłam pani pączki. Są przepyszne, dzisiaj są puszyste i tak smakują. Dużo przepisów sprawdziłam ale pani są najlepsze. Drożdży wystarczająco, dodałam masło nie roztopione lecz miękkie. Niebo w gębie – tak określiła moją córką.

    Odpowiedz
  5. Witam, paczki wyszły zakalcowate, dobrze napisała Pani powyżej, szkoda, ponieważ zrobiłam ich dużo i na marne. Nie ma jak tradycyjne paczki.

    Odpowiedz
  6. Witam Panią bardzo serdecznie.
    Mam pytanie dlaczego tak dużo drożdży? Pączki bardzo czuć na drożdże, ja robiłam z połowy drożdży i były też super.
    Pozdrawiam serdecznie,
    Małgosia

    Odpowiedz
    • Witam,
      30 g na pół kg mąki to nie jest bardzo dużo, ale dobrze wiedzieć że z połowy też wychodzą 🙂
      Pozdrawiam

  7. Witam , ja również mam pytanie potEbuje upiec 70paczkow jak powinien być skalibrowany przepis proporcji na taką ilość , tu mamy na 16 szt, ale ciasto wychodzi zakalcowate, więc jak to zrobić?

    Odpowiedz
  8. Witam, jaka jest różnica pomiedzy tym przepisem a tym na najlepsze domowe paczki, tylko jeśli chodzi o dodanie całego jajka?W smaku się czymś różnią lub konsystencji?

    Odpowiedz
    • Różnią się też ilością żółtek, w smaku są nieco inne, te z większą ilością żółtek wydają się być bardziej puszyste. Różnica nie jest duża, ale jest. Polecam przetestować oba przepisy i wybrać swój ulubiony 🙂

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB. Drop file here