Przepis na te pączki jest jednym z moich ulubionych, wychodzą z niego puszyste pączki o aromatycznym, wilgotnym miąższu. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że pączki długo zachowują świeżość, drugiego dnia są prawie tak samo dobre.
Czas przygotowania: 75 min
Czas oczekiwania: 75 min
Czas smażenia: ok. 20 min
Składniki: (na 16 średnich pączków po 60 g każdy)
- 500 g mąki
- 30 g drożdży świeżych
- 50 g cukru
- 250 ml ciepłego mleka (1 szklanka)
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub esencji waniliowej
- szczypta soli
- 1 łyżka octu lub spirytusu
- 1 łyżka oleju
- 60 g masła (miękkiego lub roztopionego)
- ok. 300 g marmolady
- ok. 1 l oleju do smażenia
Przygotowanie:
- Mąkę wsyp do miski, na środku zrób dołek, do którego wkrusz drożdże, posyp je 1 łyżką cukru i zalej 3 łyżkami ciepłego mleka, całość przysyp lekko mąką.
- Miskę przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 15 min
- W tym czasie żółtka, jajko resztę cukru, cukier waniliowy i szczyptę soli utrzyj na jasną i puszystą masę
- Po 15 min drożdże powinny zacząć wyraźnie pracować, jeśli jeszcze tak nie jest zostaw je na kolejne 5-10 min
- Do miski z mąką dodaj utarte jajka z cukrem, wlej resztę ciepłego mleka i wyrób gładkie ciasto (ciasto powinno zacząć odstawać od dłoni i od miski)
- Wlej ocet lub spirytus i ponownie wyrób
- Na koniec dodaj olej i miękkie lub roztopione masło i wyrób do uzyskania jednolitej konsystencji
- Miskę z dobrze wyrobionym ciastem przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 min
- Po tym czasie ciasto przełóż na blat lub stolnicę i wyrób przez kilka minut
- Ciasto podziel na 16 części, każda po ok. 60 g
- Każdy kawałek ciasta uformuj w kształt kuli (zobacz film)
- Uformowane kulki ciasta układaj na tacy lub stolnicy posypanej mąką i przykryj od razu ściereczką żeby ciasto nie wysychało
- Odstaw na ok. 30 min do napuszenia
- W tym czasie rozgrzej olej
- Smaż pączki na średnim ogniu przez ok 2-3 min z każdej strony
- Po przestudzeniu nadziej pączki za pomocą strzykawki, szprycy lub rękawa cukierniczego z długą końcówką
- Gotowe pączki możesz polać lukrem: 1 szklankę cukru pudru rozetrzyj z ok. 3 łyżkami gorącej wody do uzyskania jednolitej polewy (w razie potrzeby użyj więcej cukru pudru lub wody, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję)
- Możesz też pączki posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą
Super
O rany, piękne!
Właśnie robię bo wyglądają apetycznie potem podzielę się zdjęciem jak mi wyszły.
Czekam na zdjęcie 🙂
Witam, pączki zrobiłam wczoraj – są naprawdę pyszne. Od razu zjedliśmy połowę Trzeba trochę się pomęczyć przy wyrabianiu, ale warto! Dziękuję za ten przepis
Bardzo się cieszę 🙂 podziel się zdjęciem, jeśli oczywiście zdążyłaś zrobić
Właśnie zrobiłam, super przepis, pączki mięciutkie i puszyste
Wspaniale 🙂
Są przepyszne! Już nie będę próbować innych przepisów never ever
Pychota!
Przepyszne , pulchne , nie za słodkie , w sam raz, drożdże niewyczuwalne . Przeraziłam się ,bo zrobiłam ciasto a później czytałam opinie. Zakalec nie pojawił się, ufffff. Robiłam już wielokrotnie sernik ,więc w sumie miałam zaufanie :)))
Bardzo się cieszę 🙂 Nie wiem skąd zakalec w cieście drożdżowym, jeśli zostało dobrze wyrobione i ładnie wyrosło, to nie ma takich obaw.
Najlepszy przepis na pączki!
Wychodzą idealne!
Świetnie!
Witam.
Pączki przepyszne. Na drugi dzień są puszyste. Masło dodałam luźne nie rozpuszczone. Jedynie dodałam 7 żółtek i może dlatego są puszyste.
Wczoraj robiłam pani pączki. Są przepyszne, dzisiaj są puszyste i tak smakują. Dużo przepisów sprawdziłam ale pani są najlepsze. Drożdży wystarczająco, dodałam masło nie roztopione lecz miękkie. Niebo w gębie – tak określiła moją córką.
Fantastycznie 🙂
Witam, paczki wyszły zakalcowate, dobrze napisała Pani powyżej, szkoda, ponieważ zrobiłam ich dużo i na marne. Nie ma jak tradycyjne paczki.
Witam Panią bardzo serdecznie.
Mam pytanie dlaczego tak dużo drożdży? Pączki bardzo czuć na drożdże, ja robiłam z połowy drożdży i były też super.
Pozdrawiam serdecznie,
Małgosia
Witam,
30 g na pół kg mąki to nie jest bardzo dużo, ale dobrze wiedzieć że z połowy też wychodzą 🙂
Pozdrawiam
Zakalce!!!
Witam , ja również mam pytanie potEbuje upiec 70paczkow jak powinien być skalibrowany przepis proporcji na taką ilość , tu mamy na 16 szt, ale ciasto wychodzi zakalcowate, więc jak to zrobić?
Dlaczego ciasto wychodzi zakalcowate? Może nie jest wystarczająco dobrze wyrobione?
Dzień dobry 🙂 czy zamiast masła krowiego można dodać margarynę i czy to zmieni smak pączków?
Wydaje mi się że może zmienić
Witam, jaka jest różnica pomiedzy tym przepisem a tym na najlepsze domowe paczki, tylko jeśli chodzi o dodanie całego jajka?W smaku się czymś różnią lub konsystencji?
Różnią się też ilością żółtek, w smaku są nieco inne, te z większą ilością żółtek wydają się być bardziej puszyste. Różnica nie jest duża, ale jest. Polecam przetestować oba przepisy i wybrać swój ulubiony 🙂