Przepis na te pączki jest jednym z moich ulubionych, wychodzą z niego puszyste pączki o aromatycznym, wilgotnym miąższu. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że pączki długo zachowują świeżość, drugiego dnia są prawie tak samo dobre.
Czas przygotowania: 75 min
Czas oczekiwania: 75 min
Czas smażenia: ok. 20 min
Składniki: (na 16 średnich pączków po 60 g każdy)
- 500 g mąki
- 30 g drożdży świeżych
- 50 g cukru
- 250 ml ciepłego mleka (1 szklanka)
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub esencji waniliowej
- szczypta soli
- 1 łyżka octu lub spirytusu
- 1 łyżka oleju
- 60 g masła (miękkiego lub roztopionego)
- ok. 300 g marmolady
- ok. 1 l oleju do smażenia
Przygotowanie:
- Mąkę wsyp do miski, na środku zrób dołek, do którego wkrusz drożdże, posyp je 1 łyżką cukru i zalej 3 łyżkami ciepłego mleka, całość przysyp lekko mąką.
- Miskę przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 15 min
- W tym czasie żółtka, jajko resztę cukru, cukier waniliowy i szczyptę soli utrzyj na jasną i puszystą masę
- Po 15 min drożdże powinny zacząć wyraźnie pracować, jeśli jeszcze tak nie jest zostaw je na kolejne 5-10 min
- Do miski z mąką dodaj utarte jajka z cukrem, wlej resztę ciepłego mleka i wyrób gładkie ciasto (ciasto powinno zacząć odstawać od dłoni i od miski)
- Wlej ocet lub spirytus i ponownie wyrób
- Na koniec dodaj olej i miękkie lub roztopione masło i wyrób do uzyskania jednolitej konsystencji
- Miskę z dobrze wyrobionym ciastem przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 min
- Po tym czasie ciasto przełóż na blat lub stolnicę i wyrób przez kilka minut
- Ciasto podziel na 16 części, każda po ok. 60 g
- Każdy kawałek ciasta uformuj w kształt kuli (zobacz film)
- Uformowane kulki ciasta układaj na tacy lub stolnicy posypanej mąką i przykryj od razu ściereczką żeby ciasto nie wysychało
- Odstaw na ok. 30 min do napuszenia
- W tym czasie rozgrzej olej
- Smaż pączki na średnim ogniu przez ok 2-3 min z każdej strony
- Po przestudzeniu nadziej pączki za pomocą strzykawki, szprycy lub rękawa cukierniczego z długą końcówką
- Gotowe pączki możesz polać lukrem: 1 szklankę cukru pudru rozetrzyj z ok. 3 łyżkami gorącej wody do uzyskania jednolitej polewy (w razie potrzeby użyj więcej cukru pudru lub wody, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję)
- Możesz też pączki posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą