Nietypowy przepis na pączki, z ciasta drożdżowego które ma w sobie dodatek ziemniaków. Pączki wychodzą bardzo smaczne, puszyste i wilgotne. Oczywiście w usmażonych pączkach w ogóle nie wyczujesz smaku ziemniaków 🙂
Czas przygotowania: 60 min
Czas rośnięcia ciasta: ok. 60 min
Czas smażenia: ok. 20 min
Składniki: (na 12 średnich pączków)
- 300 g mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 60 g cukru
- 40 ml ciepłego mleka (3-4 łyżki)
- 2 żółtka
- 250 g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę lub utłuczonych
- szczypta soli
- 25 g roztopionego masła
- 200 g powideł lub marmolady do nadziewania
- olej do smażenia ok. 1 l
- szpryca lub strzykawka do nadziewania
Przygotowanie:
- Do miski wsyp mąkę i na środku zrób dołek
- Wkrusz do niego drożdże, posyp 1 łyżką cukru, polej mlekiem i zasyp wszystko lekko mąką
- Przykryj folią lub ściereczką i odstaw aż drożdże zaczną rosnąć na ok. 15 min w ciepłe miejsce
- Dodaj żółtka, resztę cukru, ziemniaki, szczyptę soli i wyrób gładkie i jednolite ciasto przez ok. 10 min (w razie potrzeby dolej nieco ciepłego mleka, jeśli ciasto byłoby za suche)
- Wlej roztopione, przestudzone masło i ponownie wyrób aż ciasto stanie się jednolite
- Przykryj miskę folią lub ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 min
- Po tym czasie ciasto wyłóż na stolnicę, uformuj wałek i podziel na porcje o wielkości ok. 55 g (wyjdzie 12 pączków)
- Z każdej porcji uformuj kulkę i odłóż na stolnicę podsypaną mąką
- Uformowane kulki posyp lekko mąką i przykryj folią lub ściereczką, zostaw do napuszenia na ok. 30 min
- W międzyczasie rozgrzej olej na średnim palniku
- Pączki smaż z każdej strony ok. 2-3 min na złoty kolor
- Możesz polać lukrem: ok. szklankę cukru pudru rozetrzyj z ok. 3 łyżkami gorącej wody