Pączki z ziemniakami

Nietypowy przepis na pączki, z ciasta drożdżowego które ma w sobie dodatek ziemniaków. Pączki wychodzą bardzo smaczne,  puszyste i wilgotne. Oczywiście w usmażonych pączkach w ogóle nie wyczujesz smaku ziemniaków 🙂

Czas przygotowania: 60 min

Czas rośnięcia ciasta: ok. 60 min

Czas smażenia: ok. 20 min

YouTube player

 

Składniki: (na 12 średnich pączków)

  • 300 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 60 g cukru
  • 40 ml ciepłego mleka (3-4 łyżki)
  • 2 żółtka
  • 250 g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę lub utłuczonych
  • szczypta soli
  • 25 g roztopionego masła
  • 200 g powideł lub marmolady do nadziewania
  • olej do smażenia ok. 1 l
  • szpryca lub strzykawka do nadziewania

Przygotowanie:

  • Do miski wsyp mąkę i na środku zrób dołek
  • Wkrusz do niego drożdże, posyp 1 łyżką cukru, polej mlekiem i zasyp wszystko lekko mąką
  • Przykryj folią lub ściereczką i odstaw aż drożdże zaczną rosnąć na ok. 15 min w ciepłe miejsce
  • Dodaj żółtka, resztę cukru, ziemniaki, szczyptę soli i wyrób gładkie i jednolite ciasto przez ok. 10 min (w razie potrzeby dolej nieco ciepłego mleka, jeśli ciasto byłoby za suche)
  • Wlej roztopione, przestudzone masło i ponownie wyrób aż ciasto stanie się jednolite
  • Przykryj miskę folią lub ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 min
  • Po tym czasie ciasto wyłóż na stolnicę, uformuj wałek i podziel na porcje o wielkości ok. 55 g (wyjdzie 12 pączków)
  • Z każdej porcji uformuj kulkę i odłóż na stolnicę podsypaną mąką
  • Uformowane kulki posyp lekko mąką i przykryj folią lub ściereczką, zostaw do napuszenia na ok. 30 min
  • W międzyczasie rozgrzej olej na średnim palniku
  • Pączki smaż z każdej strony ok. 2-3 min na złoty kolor
  • Możesz polać lukrem: ok. szklankę cukru pudru rozetrzyj z ok. 3 łyżkami gorącej wody

pączki z ziemniakami

pączki ziemniaczane

5 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments