Tłusty Czwartek tuż za pasem więc dzisiaj przepis na łatwiejszą wersję pączków. Leniwe pączki nazywane też anielskimi ruchańcami są czymś pomiędzy tradycyjnymi pączkami, oponkami a drożdżowymi racuchami. Nazw mają wiele, ale jedno jest pewne, doskonale wpisują się w klimat karnawału i Ostatków.
Czas przygotowania: 30 min
Czas oczekiwania: 75 min
Czas smażenia: 30 min
Składniki: (na dwa duże talerze leniwych pączków)
- 350 g mąki
- 300 ml ciepłego mleka
- 25 g drożdży świeżych
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 30 g masła rozpuszczonego
- 2 jajka (wyjęte wcześniej z lodówki)
- 1 łyżka spirytusu
- szczypta soli
- 1 litr oleju do smażenia
Przygotowanie:
- Drożdże rozkrusz do szklanki, dodaj połowę ciepłego mleka i łyżkę cukru. Wymieszaj aż drożdże i cukier się rozpuszczą.
- Mąkę wsyp do dużej miski, w środku zrób dołek i wlej do niego rozpuszczone drożdże z cukrem. Przysyp lekko mąką. Przykryj folią spożywczą lub ściereczką i odstaw na 15 min aż drożdże zapracują.
- Po 10 min oddziel białka od żółtek i ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Resztę mleka wymieszaj z resztą cukru i cukrem waniliowym do rozpuszczenia.
- Do mąki z wyrośniętymi drożdżami dodaj żółtka i mleko z cukrami, a następnie zmiksuj na jednolitą masę.
- Wlej rozpuszczone letnie masło i ponownie zmiksuj.
- Dodaj spirytus i zmiksuj aż się wchłonie.
- Dodaj pianę ubitą z białek i zmiksuj krótko na najwolniejszych obrotach miksera.
- Miskę z ciastem przykryj i odstaw na 60 min do wyrośnięcia.
- Olej rozgrzej do 175°C. Przygotuj dwie łyżki oraz kubek lub miseczkę z olejem do maczania w niej łyżek.
- Zamocz łyżki w oleju i nabieraj jedną łyżką porcję ciasta, a następnie za pomocą drugiej łyżki wrzucaj ciasto do oleju.
- Smaż na złoty kolor z dwóch stron.
- Po usmażeniu posyp cukrem pudrem.
Wskazówki:
- Leniwe pączki chłoną dosyć dużo tłuszczu, więc osobom wrażliwym na jego nadmiar polecam raczej mój przepis na tradycyjne pączki.
- Osobiście następnym razem zrezygnuję z dodawania piany z białek, myślę że przyczynia się do chłonięcia większej ilości oleju.
- W oryginalnym przepisie było 300 g mąki na 300 ml mleka, ale moim zdaniem ciasto z takiej proporcji wychodzi zbyt rzadkie. Polecam dodać 350 g mąki na 300 ml mleka.
- Wielkość pączków można dopasować do własnych preferencji.
- Najbardziej okrągłe kształty można uzyskać formując pączki powoli i wrzucając je do oleju z niewielkiej wysokości, tuż nad powierzchnią oleju.
- Anielskie ruchańce są wpisane na listę potraw regionalnych. Ich nazwa wzięła się od warmińskiej wsi Aniołowo, z której pochodzą, a „ruchańce” ponieważ podczas smażenia tańczą i ruszają się w oleju.