kanał słodki blog

Leniwe pączki vel anielskie ruchańce

Tłusty Czwartek tuż za pasem więc dzisiaj przepis na łatwiejszą wersję pączków. Leniwe pączki nazywane też anielskimi ruchańcami są czymś pomiędzy tradycyjnymi pączkami, oponkami a drożdżowymi racuchami. Nazw mają wiele, ale jedno jest pewne, doskonale wpisują się w klimat karnawału i Ostatków.

Czas przygotowania: 30 min

Czas oczekiwania: 75 min

Czas smażenia: 30 min

 

Składniki: (na dwa duże talerze leniwych pączków)

  • 350 g mąki
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 30 g masła rozpuszczonego
  • 2 jajka (wyjęte wcześniej z lodówki)
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • 1 litr oleju do smażenia

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozkrusz do szklanki, dodaj połowę ciepłego mleka i łyżkę cukru. Wymieszaj aż drożdże i cukier się rozpuszczą.
  2. Mąkę wsyp do dużej miski, w środku zrób dołek i wlej do niego rozpuszczone drożdże z cukrem. Przysyp lekko mąką. Przykryj folią spożywczą lub ściereczką i odstaw na 15 min aż drożdże zapracują.
  3. Po 10 min oddziel białka od żółtek i ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  4. Resztę mleka wymieszaj z resztą cukru i cukrem waniliowym do rozpuszczenia.
  5. Do mąki z wyrośniętymi drożdżami dodaj żółtka i mleko z cukrami, a następnie zmiksuj na jednolitą masę.
  6. Wlej rozpuszczone letnie masło i ponownie zmiksuj.
  7. Dodaj spirytus i zmiksuj aż się wchłonie.
  8. Dodaj pianę ubitą z białek i zmiksuj krótko na najwolniejszych obrotach miksera.
  9. Miskę z ciastem przykryj i odstaw na 60 min do wyrośnięcia.
  10. Olej rozgrzej do 175°C. Przygotuj dwie łyżki oraz kubek lub miseczkę z olejem do maczania w niej łyżek.
  11.  Zamocz łyżki w oleju i nabieraj jedną łyżką porcję ciasta, a następnie za pomocą drugiej łyżki wrzucaj ciasto do oleju.
  12. Smaż na złoty kolor z dwóch stron.
  13. Po usmażeniu posyp cukrem pudrem.

ruchance pączki racuchy

Wskazówki:

  1. Leniwe pączki chłoną dosyć dużo tłuszczu, więc osobom wrażliwym na jego nadmiar polecam raczej mój przepis na tradycyjne pączki.
  2. Osobiście następnym razem zrezygnuję z dodawania piany z białek, myślę że przyczynia się do chłonięcia większej ilości oleju.
  3. W oryginalnym przepisie było 300 g mąki na 300 ml mleka, ale moim zdaniem ciasto z takiej proporcji wychodzi zbyt rzadkie. Polecam dodać 350 g mąki na 300 ml mleka.
  4. Wielkość pączków można dopasować do własnych preferencji.
  5. Najbardziej okrągłe kształty można uzyskać formując pączki powoli i wrzucając je do oleju z niewielkiej wysokości, tuż nad powierzchnią oleju.
  6. Anielskie ruchańce są wpisane na listę potraw regionalnych. Ich nazwa wzięła się od warmińskiej wsi Aniołowo, z której pochodzą, a „ruchańce” ponieważ podczas smażenia tańczą i ruszają się w oleju.

6 komentarzy do “Leniwe pączki vel anielskie ruchańce”

  1. Wypróbuję ten przepis na pewno, jest tak prosty i bardzo szybki w wykonaniu (prócz wyrastania, co przy użyciu drożdży jest konieczne). Pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
    • W tym szale karnawałowych wypieków na YouTube, ten mi się bardzo spodobał. Myślę, że najważniejsza jest prostota i nie przebywanie w kuchni od rana do wieczora bo jest „ważny dzień”. Ważne jest szybko i bez zbędnego gadania, no i za każdym razem powtarzanie błędów przy robieniu jakiś potraw. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam z Wrocławia.

    • Przepis na anielskie ruchance, te oryginalne z Aniołowa, nie zawiera dodatku masła. Tajemnica udanych placków tkwi w uzyskaniu właściwej gęstości ciasta,
      dodatku mleka w odpowiedniej temperaturze oraz
      dobrze ubitych białek dodanych na końcu wyrabiania ciasta.

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB. Drop file here