Przepis na to ciasto jest niezwykły, jest to coś w rodzaju ciasta sypanego jak np. szarlotka sypana, z tą różnicą że bez pieczenia. Sposób wykonania tego ciacha zauroczył mnie od początku, ponieważ uwielbiam przepisy które są inne od wszystkich. W dodatku ciasto jest pyszne, połączenie ciasta kruchego i masy budyniowo-serowej sprawdza się znakomicie. Zapraszam do obejrzenia wideo i polecam Wam wypróbowanie tego niezwykłego przepisu.
Czas przygotowania: 50 min
Czas chłodzenia: najlepiej przez całą noc
Składniki: (na tortownicę 16 cm)
Masa:
- 100 g cukru (niecałe pół szklanki)
- 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 duże jajko
- 360 g kwaśnej śmietany
- 35 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 50 g cukru
- 110 g zimnego masła
Dodatkowo:
- 50 g startej białej czekolady
* Proporcje na większe tortownice.
Przygotowanie:
Masa:
- Cukier i skrobię wymieszaj w garnku. Dodaj jajko i połącz trzepaczką, następnie dodaj śmietanę i ponownie połącz do uzyskania jednolitej masy.
- Powstałą masę gotuj na małym ogniu cały czas mieszając trzepaczką przez ok. 6 min, aż do zgęstnienia.
- Garnek zestaw z ognia i dodaj masło oraz wanilię i ponownie wymieszaj.
- Gotową masę przelej do worka cukierniczego, nie odcinaj końcówki. Najłatwiej to zrobić umieszczając worek w wysokim naczyniu.
Ciasto:
- Mąkę wymieszaj z cukrem, zimne masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach i rozetrzyj z mąką tworząc kruszonkę.
- Wsyp gotową kruszonkę na patelnię i upraż na złoty kolor.
Złożenie ciasta:
- Przygotuj tortownicę o średnicy 16 cm, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia.
- Kruszonkę podziel na cztery części i jedną z nich wysyp na dno tortownicy, wyrównaj i dociśnij lekko za pomocą łyżki.
- Odetnij niewielki rożek z worka cukierniczego i wyciśnij 1/4 masy tworząc coś w rodzaju spirali – zobacz na filmie.
- Tak samo postępuj tworząc cztery warstwy ciasta i cztery warstwy masy.
- Gotowe ciasto wstaw do lodówki na całą noc.
- Wierzch ciasta posyp startą białą czekoladą.
- Staraj się kroić ciasto delikatnie, pamiętając że jego warstwy są dosyć kruche.