Niesamowite ciasto przekładane bez pieczenia

Przepis na to ciasto jest niezwykły, jest to coś w rodzaju ciasta sypanego jak np. szarlotka sypana, z tą różnicą że bez pieczenia. Sposób wykonania tego ciacha zauroczył mnie od początku, ponieważ uwielbiam przepisy które są inne od wszystkich. W dodatku ciasto jest pyszne, połączenie ciasta kruchego i masy budyniowo-serowej sprawdza się znakomicie. Zapraszam do obejrzenia wideo i polecam Wam wypróbowanie tego niezwykłego przepisu.

Czas przygotowania: 50 min

Czas chłodzenia: najlepiej przez całą noc

 

Składniki: (na tortownicę 16 cm)

Masa:

  • 100 g cukru (niecałe pół szklanki)
  • 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 duże jajko
  • 360 g kwaśnej śmietany
  • 35 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 50 g cukru
  • 110 g zimnego masła

Dodatkowo:

  • 50 g startej białej czekolady

* Proporcje na większe tortownice.

Przygotowanie:

Masa:

  1. Cukier i skrobię wymieszaj w garnku. Dodaj jajko i połącz trzepaczką, następnie dodaj śmietanę i ponownie połącz do uzyskania jednolitej masy.
  2. Powstałą masę gotuj na małym ogniu cały czas mieszając trzepaczką przez ok. 6 min, aż do zgęstnienia.
  3. Garnek zestaw z ognia i dodaj masło oraz wanilię i ponownie wymieszaj.
  4. Gotową masę przelej do worka cukierniczego, nie odcinaj końcówki. Najłatwiej to zrobić umieszczając worek w wysokim naczyniu.

Ciasto:

  1. Mąkę wymieszaj z cukrem, zimne masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach i rozetrzyj z mąką tworząc kruszonkę.
  2. Wsyp gotową kruszonkę na patelnię i upraż na złoty kolor.

Złożenie ciasta:

  1. Przygotuj tortownicę o średnicy 16 cm, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia.
  2. Kruszonkę podziel na cztery części i jedną z nich wysyp na dno tortownicy, wyrównaj i dociśnij lekko za pomocą łyżki.
  3. Odetnij niewielki rożek z worka cukierniczego i wyciśnij 1/4 masy tworząc coś w rodzaju spirali – zobacz na filmie.
  4. Tak samo postępuj tworząc cztery warstwy ciasta i cztery warstwy masy.
  5. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na całą noc.
  6. Wierzch ciasta posyp startą białą czekoladą.
  7. Staraj się kroić ciasto delikatnie, pamiętając że jego warstwy są dosyć kruche.

kruche bez pieczenia

8 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments