Masa maślana z mlekiem skondensowanym

Pyszna i łatwa masa maślana z mlekiem skondensowanym do tynkowania i dekorowania tortów, ciast czy babeczek. Bardzo stabilna, dekoracje z niej wykonane przetrwają w warunkach poza chłodniczych przez długi czas, nie tracąc jednocześnie swojej formy. Zapraszam na krótkie wideo:

 

Składniki: (na tynk i dekorację tortu o średnicy 18 cm)

  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g mleka skondensowanego słodzonego
  • barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Miękkie masło utrzyj mikserem na jasną i puszystą masę ok. 7 min.
  2. Wlej mleko skondensowane i ubijaj jeszcze przez kilka minut.
  3. W trakcie ubijania dodaj barwnik.
  4. Gotowej masy użyj do tynkowania i dekorowania tortów, ciast lub babeczek.

Wskazówki:

  1. Masło powinno być miękkie ale nie zbyt miękkie. Nie może być zbyt maziste ani tym bardziej rozpuszczone.
  2. Masa ma lekko żółty kolor, żeby ją wybielić należy dodać biały barwnik. Użyłam barwnika w proszku ale myślę że w żelu też się nada. Można też zabarwić masę na inny dowolny kolor.
  3. Jeśli masa po miksowaniu zrobiła się zbyt miękka, wstaw ją na chwilę do lodówki.
  4. Tort do tynkowania tą masą nie może być za bardzo schłodzony, bo masa zbyt szybko zastygnie uniemożliwiając dokładne pokrycie tortu.

tort oreo z mlekiem skondensowanym

[Głosów: 4   Average: 4.5/5]

Dodaj komentarz


Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB.