Pyszna i łatwa masa maślana z mlekiem skondensowanym do tynkowania i dekorowania tortów, ciast czy babeczek. Bardzo stabilna, dekoracje z niej wykonane przetrwają w warunkach poza chłodniczych przez długi czas, nie tracąc jednocześnie swojej formy. Zapraszam na krótkie wideo:
Składniki: (na tynk i dekorację tortu o średnicy 18 cm)
- 200 g miękkiego masła
- 200 g mleka skondensowanego słodzonego
- barwnik spożywczy (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Miękkie masło utrzyj mikserem na jasną i puszystą masę ok. 7 min.
- Wlej mleko skondensowane i ubijaj jeszcze przez kilka minut.
- W trakcie ubijania dodaj barwnik.
- Gotowej masy użyj do tynkowania i dekorowania tortów, ciast lub babeczek.
Wskazówki:
- Masło powinno być miękkie ale nie zbyt miękkie. Nie może być zbyt maziste ani tym bardziej rozpuszczone.
- Masa ma lekko żółty kolor, żeby ją wybielić należy dodać biały barwnik. Użyłam barwnika w proszku ale myślę że w żelu też się nada. Można też zabarwić masę na inny dowolny kolor.
- Jeśli masa po miksowaniu zrobiła się zbyt miękka, wstaw ją na chwilę do lodówki.
- Tort do tynkowania tą masą nie może być za bardzo schłodzony, bo masa zbyt szybko zastygnie uniemożliwiając dokładne pokrycie tortu.
Witam, czy żeby zrobić tym kremem kwiatki za pomocą tylki ruskiej trzeba wcześniej schłodzić krem?
Czy jeśli nie dodam białego barwnika żeby wybielić a ona jest lekko żółta, a dodam niebieski barwnik to wyjdzie mi masa zielona ?
Zielona raczej nie, będzie raczej niebieska ale nie będzie to idealnie niebieski kolor tylko trochę zielonkawy właśnie
Masa mi się zważyła jak dodałam mleka 🙁 da się to naprawić?
Czy masa przed otynkowaniem tortu może przestać całą noc w lodówce?
Może, pamiętaj tylko żeby wyciągnąć ją odpowiednio wcześniej żeby się ogrzała
Na jaką wielkość tortu wystarczy tynku z podanych proporcji ?
18 cm
Czy mleko w puszce trzeba najpierw zagotować?
Nie trzeba
Witam czy tynk można położyć 1warstwe na noc a 2na świeżo rano żeby wykończyć tort i ustroić ?
Można
Mleko skondensowane trzeba zagotować? Czy od razu z puszki wlewamy?
Czy masa nada się też do przełożenia tortu czy tylko do tynkowania?
Udało mi się kupić tylko mleko niesłodzone. Czy mogę dodać i ile cukru pudru?
Dodaj do smaku, masa powinna wyjść gęsta i dosyć słodka
Czy mogę dodać do masła mleka skondensowanego niesłodzonego ale przed tym dodać cukier puder do masła i utrzeć?
Spróbuj 🙂