Pyszna i łatwa masa maślana z mlekiem skondensowanym do tynkowania i dekorowania tortów, ciast czy babeczek. Bardzo stabilna, dekoracje z niej wykonane przetrwają w warunkach poza chłodniczych przez długi czas, nie tracąc jednocześnie swojej formy. Zapraszam na krótkie wideo:
Składniki: (na tynk i dekorację tortu o średnicy 18 cm)
- 200 g miękkiego masła
- 200 g mleka skondensowanego słodzonego
- barwnik spożywczy (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Miękkie masło utrzyj mikserem na jasną i puszystą masę ok. 7 min.
- Wlej mleko skondensowane i ubijaj jeszcze przez kilka minut.
- W trakcie ubijania dodaj barwnik.
- Gotowej masy użyj do tynkowania i dekorowania tortów, ciast lub babeczek.
Wskazówki:
- Masło powinno być miękkie ale nie zbyt miękkie. Nie może być zbyt maziste ani tym bardziej rozpuszczone.
- Masa ma lekko żółty kolor, żeby ją wybielić należy dodać biały barwnik. Użyłam barwnika w proszku ale myślę że w żelu też się nada. Można też zabarwić masę na inny dowolny kolor.
- Jeśli masa po miksowaniu zrobiła się zbyt miękka, wstaw ją na chwilę do lodówki.
- Tort do tynkowania tą masą nie może być za bardzo schłodzony, bo masa zbyt szybko zastygnie uniemożliwiając dokładne pokrycie tortu.