Magiczne ciasto z owocami bez miksera – bardzo puszyste i wilgotne

Ciasto które ostatnio bardzo mnie zaskoczyło, składa się tylko z kilku składników i wymaga minimalnego nakładu pracy. A efekt jest naprawdę imponujący, ciasto rośnie bardzo mocno i jest bardzo puszyste a przy tym naprawdę wilgotne i bardzo smaczne. Polecam spróbować, można użyć tutaj dowolnych owoców, ja wybrałam morele.

Czas przygotowania: 10 min

Czas pieczenia: 30 min

 

Składniki: (na tortownicę która jednocześnie jest formą do babki o średnicy 20 cm, formę możesz zobaczyć w filmie powyżej)

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru (70 g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju (100 ml)
  • 1 szklanka mąki (160 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 200 g owoców

* Na zwykłą tortownicę bez cylindra w środku użyj 1,5 porcji podanych składników.

Przygotowanie:

  • Jajka, cukry oraz olej rozmieszaj za pomocą rózgi kuchennej do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Dodaj mąkę i proszek do pieczenia i wymieszaj do połączenia.
  • Przelej do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na wierzchu poukładaj owoce, w razie potrzeby podziel je na mniejsze cząstki.
  • Piecz w temp. 180°C przez ok. 25 min do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu i ostygnięciu posyp cukrem pudrem.

ciasto bez miksera

19 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments