Ciasto które ostatnio bardzo mnie zaskoczyło, składa się tylko z kilku składników i wymaga minimalnego nakładu pracy. A efekt jest naprawdę imponujący, ciasto rośnie bardzo mocno i jest bardzo puszyste a przy tym naprawdę wilgotne i bardzo smaczne. Polecam spróbować, można użyć tutaj dowolnych owoców, ja wybrałam morele.
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 30 min
Składniki: (na tortownicę która jednocześnie jest formą do babki o średnicy 20 cm, formę możesz zobaczyć w filmie powyżej)
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru (70 g)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki oleju (100 ml)
- 1 szklanka mąki (160 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 200 g owoców
* Na zwykłą tortownicę bez cylindra w środku użyj 1,5 porcji podanych składników.
Przygotowanie:
- Jajka, cukry oraz olej rozmieszaj za pomocą rózgi kuchennej do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Dodaj mąkę i proszek do pieczenia i wymieszaj do połączenia.
- Przelej do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu poukładaj owoce, w razie potrzeby podziel je na mniejsze cząstki.
- Piecz w temp. 180°C przez ok. 25 min do suchego patyczka.
- Po upieczeniu i ostygnięciu posyp cukrem pudrem.