Błyskawiczne ciasto z sezonowymi owocami, szybkie, puszyste i bardzo smaczne. Wykonanie ciasta polega na wymieszaniu wszystkich składników w misce i wyłożeniu na wierzch owoców, można także użyć mrożonych. Ten przepis znany jest pod nazwą ciasta jogurtowego lub kubeczkowego i króluje w internecie już od wielu lat jako jedno z najprostszych ciast. Kiedyś robiłam z tego przepisu muffinki z jabłkami i kruszonką i też wyszły bardzo dobre.
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 25 min
Składniki: (na blaszkę 20×20 cm)
- pół kubeczka jogurtu naturalnego (ok. 100g)
- 1 kubeczek cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 małe jajka
- pół kubeczka oleju
- 1 i 1/2 kubeczka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 30 dag owoców np. truskawki i rabarbar
* Na większe blaszki użyj podwojonej ilości składników.
* Kubeczek po jogurcie naturalnym umyj i osusz – będzie potrzebny do odmierzania pozostałych składników.
Przygotowanie:
- Owoce umyj i podziel na mniejsze części. Rabarbar dodatkowo obierz.
- Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia.
- W drugim naczyniu umieść wszystkie pozostałe składniki (oprócz owoców) i mieszaj trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszaj tylko do momentu wchłonięcia się mąki.
- Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj wierzch i poukładaj owoce, lekko wciskając je w ciasto.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 25 min, do suchego patyczka.