kanał słodki blog

Kokosowe ciasto bounty bez pieczenia

Przepis na to ciasto bardzo dobrze odwzorowuje smak popularnego batonika Bounty. Mocno kokosowe nadzienie oblane warstwą mlecznej czekolady. Ciasto jest bardzo łatwe, szybkie i nie wymaga pieczenia. Polecam!

Czas przygotowania: 30 min + czas na studzenie masy i chłodzenie ciasta 

 

Składniki: (na blaszkę 21×21)

  • 120 g herbatników oblanych z jednej strony czekoladą (np. Petitki)
  • 80 g herbatników bez czekolady

* Na tą wielkość blaszki zużyłam ok. 14 szt. herbatników z czekoladą i 14 szt. herbatników bez czekolady.

Masa kokosowa:

  • 50 g masła
  • 350 g śmietanki 30% (200 g do rozpuszczenia czekolady + 150 g do ubicia)
  • 100 g białej czekolady
  • 30 g cukru pudru / 3 łyżki
  • 150 g wiórków kokosowych

Polewa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 10 g miękkiego masła / 1 łyżka
  • 50 g śmietanki 30 %

* Tutaj znajdziesz proporcje składników na inne blaszki.

Przygotowanie:

  • W garnku podgrzej masło i 200 g śmietanki, podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia, nie gotuj.
  • Następnie wsyp białą czekoladę i odstaw na kilka minut żeby czekolada się nieco podgrzała.
  • Wymieszaj dokładnie za pomocą trzepaczki, tak aby wszystkie grudki się rozpuściły.
  • Dodaj cukier puder i wymieszaj.
  • Na koniec wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj.
  • Odstaw masę do całkowitego wystudzenia.
  • 150 g dobrze schłodzonej śmietanki ubij na sztywną pianę, połącz z wystudzoną masą kokosową za pomocą szpatułki.
  • Herbatniki z czekoladą ułóż na dnie blaszki, tak aby szczelnie wypełniały całą przestrzeń (układaj je czekoladą do dołu – to bardzo ważne, bo w innym przypadku herbatniki nie zmiękną).
  • Na warstwie herbatników rozsmaruj równo całą masę kokosową, przykryj warstwą herbatników bez czekolady.
  • Polewa: w kąpieli wodnej rozpuść mleczną czekoladę, masło i śmietankę.
  • Polej ciasto równą warstwą polewy.

kokosowe na herbatnikach

6 komentarzy do “Kokosowe ciasto bounty bez pieczenia”

  1. Ciasto robie drugi raz jest ekstra ,ale proszę zmienić ilość śmietanki bo razem daje 400 gram a nie 350:),200 do masy,150 do ubicia i 50 do polewa razem 400:)

    Odpowiedz
    • Dziękuję i cieszę się że smakuje 🙂
      Z tą śmietanką nie wiem co mam zmienić, bo w przepisie jest łącznie 400 g, wyszczególnione na masę i polewę

Skomentuj Elżbieta Anuluj pisanie odpowiedzi

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB. Drop file here