Ciasto ucierane jest jednym z podstawowych przepisów na wypieki, szczególnie w sezonie letnim, kiedy można je zrobić z różnymi owocami. Przepis jest bardzo prosty i szybki z dodatkowym twistem na końcu, który dodaje mu elegancji 🙂
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 40 min
Składniki: (na tortownicę 20 cm, tutaj znajdziesz przelicznik na inne blaszki)
- 2 jajka
- 80 g cukru (ok. 1/3 szklanki)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 100 g roztopionego masła
- 160 g mąki (1 szklanka)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g truskawek
Dodatkowo:
- Lukier: ok. 1/3 szklanki cukru pudru + ok. 1 łyżka gorącej wody
- Garść płatków migdałowych
Przygotowanie:
- Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na połówki lub ćwiartki
- Jajka ubij z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na jasną i puszystą masę
- Na średnich obrotach miksera wlej cienką strużką roztopione masło
- Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia, zmiksuj tylko do połączenia
- Przelej gotowe ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
- Na wierzchu poukładaj owoce wciskając je nieco w ciasto
- Piecz w 180°C przez ok. 40 min do suchego patyczka
- Płatki migdałowe upraż na suchej patelni na złoty kolor
- Lukier: cukier puder rozetrzyj z gorącą wodą
- Wystudzone ciasto polej lukrem i posyp płatkami migdałowymi