Ciasto ucierane z truskawkami – przepis na łatwe ciasto z owocami

Ciasto ucierane jest jednym z podstawowych przepisów na wypieki, szczególnie w sezonie letnim, kiedy można je zrobić z różnymi owocami. Przepis jest bardzo prosty i szybki z dodatkowym twistem na końcu, który dodaje mu elegancji 🙂

Czas przygotowania: 30 min

Czas pieczenia: 40 min

YouTube player

 

Składniki: (na tortownicę 20 cm, tutaj znajdziesz przelicznik na inne blaszki)

  • 2 jajka
  • 80 g cukru (ok. 1/3 szklanki)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 100 g roztopionego masła
  • 160 g mąki (1 szklanka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g truskawek

Dodatkowo:

  • Lukier: ok. 1/3 szklanki cukru pudru + ok. 1 łyżka gorącej wody
  • Garść płatków migdałowych

Przygotowanie:

  • Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na połówki lub ćwiartki
  • Jajka ubij z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na jasną i puszystą masę
  • Na średnich obrotach miksera wlej cienką strużką roztopione masło
  • Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia, zmiksuj tylko do połączenia
  • Przelej gotowe ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
  • Na wierzchu poukładaj owoce wciskając je nieco w ciasto
  • Piecz w 180°C przez ok. 40 min do suchego patyczka
  • Płatki migdałowe upraż na suchej patelni na złoty kolor
  • Lukier: cukier puder rozetrzyj z gorącą wodą
  • Wystudzone ciasto polej lukrem i posyp płatkami migdałowymi

ciasto ucierane mikser

ciasto ucierane blog2

1 komentarz
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments