Przepis na niezwykłe pączki z ciasta parzonego podawane koniecznie z sosem czekoladowym. Wyglądem ani smakiem w ogóle nie przypominają naszych tradycyjnych pączków, ale warto je zrobić bo są równie wyśmienite!
Czas przygotowania: 30 min
Czas smażenia: ok. 30 (cała porcja)
Składniki: (na dwa duże talerze churrosów)
Ciasto parzone:
- 240 ml wody (ok. 1 szklanka)
- 170 g mąki (ok. 1 szklanka)
- 100 g masła (pół kostki)
- 30 g cukru (2 łyżki)
- szczypta soli
- 3-4 jajka
- olej do smażenia
Sos czekoladowy:
- 50 g słodkiej śmietanki
- 1 łyżka masła
- 100 g czekolady mlecznej
Przygotowanie:
- Wodę zagotuj z masłem, cukrem i szczyptą soli
- Na gotujący się płyn wsyp mąkę mieszając energicznie aż cała mąka się wchłonie i powstanie gęsta i jednolita masa
- Odstaw na ok. 10 min
- Do ciepłej ale nie gorącej masy dodaj po kolei jajka, po każdym miksując do powstania gęstej i gładkiej masy
* Będziesz potrzebować 3 dużych jajek, jeśli są mniejsze dodaj jeszcze połowę roztrzepanego w kubeczku jajka lub całe w razie potrzeby. Ciasto ma być gęste i gładkie, bez grudek.
- Gotowe ciasto przełóż do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki
* Worek musi być bardzo mocny ponieważ ciasto parzone jest gęste i trzeba użyć nieco siły do jego wyciskania. Możesz też użyć szprycy lub ewentualnie wykładać ciasto łyżką.
- Na rozgrzany tłuszcz wyciskaj podłużne kształty o dowolnej długości
* Możesz też uformować ciasto w kształt gniazdek, różyczek lub inny.
- Smaż churrosy na średnim ogniu do lekkiego zbrązowienia, takie są najsmaczniejsze
Sos czekoladowy:
- Śmietankę podgrzej z masłem do momentu aż zaczną powstawać bąbelki na brzegu garnka
- Wyłącz ogień i wsyp czekoladę, pozostaw na kilka minut
- Wymieszaj do powstania jednolitego sosu czekoladowego
- Przelej sos do filiżanki i podawaj go do maczania churrosów