Churros – hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym

Przepis na niezwykłe pączki z ciasta parzonego podawane koniecznie z sosem czekoladowym. Wyglądem ani smakiem w ogóle nie przypominają naszych tradycyjnych pączków, ale warto je zrobić bo są równie wyśmienite!

Czas przygotowania: 30 min

Czas smażenia: ok. 30 (cała porcja)

YouTube player

 

Składniki: (na dwa duże talerze churrosów)

Ciasto parzone:

  • 240 ml wody (ok. 1 szklanka)
  • 170 g mąki (ok. 1 szklanka)
  • 100 g masła (pół kostki)
  • 30 g cukru (2 łyżki)
  • szczypta soli
  • 3-4 jajka
  • olej do smażenia

Sos czekoladowy:

  • 50 g słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka masła
  • 100 g czekolady mlecznej

Przygotowanie:

  • Wodę zagotuj z masłem, cukrem i szczyptą soli
  • Na gotujący się płyn wsyp mąkę mieszając energicznie aż cała mąka się wchłonie i powstanie gęsta i jednolita masa
  • Odstaw na ok. 10 min
  • Do ciepłej ale nie gorącej masy dodaj po kolei jajka, po każdym miksując do powstania gęstej i gładkiej masy

* Będziesz potrzebować 3 dużych jajek, jeśli są mniejsze dodaj jeszcze połowę roztrzepanego w kubeczku jajka lub całe w razie potrzeby. Ciasto ma być gęste i gładkie, bez grudek.

  • Gotowe ciasto przełóż do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki

* Worek musi być bardzo mocny ponieważ ciasto parzone jest gęste i trzeba użyć nieco siły do jego wyciskania. Możesz też użyć szprycy lub ewentualnie wykładać ciasto łyżką.

  • Na rozgrzany tłuszcz wyciskaj podłużne kształty o dowolnej długości

* Możesz też uformować ciasto w kształt gniazdek, różyczek lub inny.

  • Smaż churrosy na średnim ogniu do lekkiego zbrązowienia, takie są najsmaczniejsze

Sos czekoladowy:

  • Śmietankę podgrzej z masłem do momentu aż zaczną powstawać bąbelki na brzegu garnka
  • Wyłącz ogień i wsyp czekoladę, pozostaw na kilka minut
  • Wymieszaj do powstania jednolitego sosu czekoladowego
  • Przelej sos do filiżanki i podawaj go do maczania churrosów

churros z czekoladą

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments