Bułeczki maślane z wiśniami

Przepis na mięciutkie i delikatne bułeczki maślane nadziane konfiturą z wiśni. Rozpływają się w ustach, zjeść taką bułeczkę na śniadanie to prawie jak znaleźć się choć na chwilę w niebie 🙂

Czas przygotowania: 45 min

Czas oczekiwania: 90-120 min

Czas pieczenia: 20-25 min

YouTube player

 

Składniki: (na 10 dużych bułeczek)

  • 2 szklanki mąki (320 g)
  • niecałe pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 7 g drożdży suszonych
  • 1 jajko
  • 150 ml letniego mleka
  • 50 g miękkiego lub roztopionego masła
  • ok. 150 g konfitury z wiśni

Do posmarowania

  • jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

Przygotowanie:

  • Mąkę, sól, cukier, drożdże, jajko i mleko wyrób na gładkie i jednolite ciasto, które nie klei się do rąk i do brzegów miski
  • Pod koniec dodaj masło i wyrabiaj do uzyskania jednolitego ciasta
  • Przykryj miskę szczelnie folią spożywczą i odstaw do podwojenia objętości na 60-90 min w ciepłe miejsce
  • Po tym czasie ciasto wyjmij na stolnicę, przerób przez chwilę i podziel ciasto na dwie połowy
  • Z każdej uformuj wałek i podziel na pięć części
  • Każdą część rozpłaszcz na dłoni, nadziej łyżeczką konfitury sklej i uformuj w kształt kuli
  • Odkładaj na blaszkę o wymiarach 24×24 cm (lub nieco większą) wyłożoną papierem do pieczenia, pomiędzy bułeczkami pozostaw ok. 1 cm odstępu
  • Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości na ok. 30 min
  • Przed pieczeniem bułeczki posmaruj dokładnie jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 185°C przez 20-25 min

Bułeczki maślane nadziewane konfiturą

4 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments