Przedstawiam Wam przepis na perfekcyjne bułeczki śniadaniowe, które wyłoniły się po przetestowaniu wielu różnych receptur. Bułki są pyszne, puszyste i dobrze wyrośnięte. Wreszcie z tego przepisu udało mi się osiągnąć bułeczki z równomiernie wyrośniętym miękiszem. Z innych przepisów dół bułki zawsze był cięższy. Do tych bułeczek nie mam zastrzeżeń, wyglądają pięknie, smakują znakomicie i można je mieć wprost na śniadanie dzięki zastosowaniu jednego małego triku. Polecam!
Czas przygotowania: 45 min
Czas oczekiwania na wyrastanie ciasta: 90 min
Czas pieczenia: 25 min
Składniki: (na 6 bułek średniej wielkości)
- 300 g mąki pszennej np. tortowej lub uniwersalnej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżka oleju
- 1 średnie jajko
- 50 ml mleka
- 75 ml wody
Przygotowanie:
- Mąkę i sól wsyp do miski, wymieszaj.
- Mleko zagotuj, wrzące wlej do mąki, wymieszaj i odstaw aż nieco ostygnie (mieszanina powinna być ciepła ale nie gorąca).
- Do letniej wody dodaj rozkruszone drożdże i cukier, wymieszaj do rozpuszczenia.
- Jajko rozbełtaj widelcem.
- Do nieco przestudzonej mąki dodaj rozpuszczone drożdże i 2/3 roztrzepanego jajka (reszta posłuży do posmarowania bułeczek przed pieczeniem), wymieszaj łyżką a następnie wyrób dłońmi na jednolite ciasto (jeśli ciasto będzie zbyt klejące podsyp je mąką, a jeśli zbyt suche dolej nieco letniej wody).
- Pod koniec wyrabiania dodaj olej.
- Dobrze wyrobione ciasto włóż do miski i przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia na 60 min.
- Po tym czasie ciasto przełóż na blat lub stolnicę i wyrób przez kilka minut.
- Następnie podziel na 6 porcji (możesz użyć wagi).
- Każdą z bułeczek uformuj w kształt kuli i przenieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Za pomocą szpatułki lub tępej części noża zrób na środku każdej bułeczki głęboki ślad, uważając żeby nie przedzielić bułeczki na pół.
- Bułeczki przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 min.
- Po tym czasie bułeczki posmaruj pozostałą częścią roztrzepanego jajka.
- Piecz bułeczki w temperaturze 200°C:
- Jeśli chcesz je zjeść tuż po upieczeniu: piecz przez ok. 17-20 min.
- Jeśli chcesz mieć świeże bułeczki na śniadanie kolejnego dnia w bardzo krótkim czasie: podpiecz je przez 10 min, następnie ostudź i zamróź. Przed śniadaniem wyciągnij z zamrażalnika i wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do zimnego piekarnika i nastaw temperaturę na 200°C. Piecz przez ok. 15 min do zrumienienia najlepiej z termoobiegiem.