Przepis na te słodkie bułeczki twarogowe absolutnie mnie zachwycił, jest błyskawiczny a efekt przeszedł moje oczekiwania. Bułeczki są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, lekko słodkie, a nadzienie z nutelli sprawia że stają się nieco odświętne. Ciasto bardzo przypadło mi do gustu, jest puszyste i wilgotne, nie wymaga wyrabiania i nie wyczuwa się w nim smaku proszku do pieczenia. Polecam Wam gorąco spróbować, w sam raz gdy macie ochotę na coś słodkiego i szybkiego.
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 20 min
Składniki: (na 12 bułeczek)
- 2 jajka
- 5 łyżek cukru / 65 g
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 200 g twarogu sernikowego mielonego
- 2 łyżki oleju
- 200 g mąki / 1 i 1/4 szklanki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Dodatkowo: kilka łyżeczek nutelli lub dżemu lub owoce: jagody, maliny lub rodzynki
Przygotowanie:
- W misce połącz jajka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli za pomocą trzepaczki.
- Następnie dodaj ser oraz olej i połącz do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj wszystko łyżką.
- Ciasto przełóż na blat lub stolnicę i krótko zagnieć, podsypując mąką w razie potrzeby.
- Podziel ciasto na 12 części.
- Każdą porcję ciasta rozgnieć dłonią w kształt koła, nakładaj małą porcję nadzienia (ok. pół łyżeczki), sklej wszystkie boki ze sobą i uformuj w kształt kuli.
- Gotowe bułeczki odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz przez 20 min w temp. 180°C (grzałka góra-dół).
Wskazówki:
- Do ciasta zamiast nadzienia możesz dodać rodzynki, wtedy dodaj je razem z mąką.
- Możesz odłożyć niewielką ilość jajka i użyć go potem do posmarowania bułeczek przed pieczeniem, dzięki temu po upieczeniu będą miały rumiany kolor.
- Ciasto zarabiaj krótko tylko do momentu aż wszystko się ze sobą dobrze połączy. Nie podsypuj zbyt dużej ilości mąki, tylko tyle żeby można było uformować bułeczki.