Przepis na mięciutkie i delikatne bułeczki maślane nadziane konfiturą z wiśni. Rozpływają się w ustach, zjeść taką bułeczkę na śniadanie to prawie jak znaleźć się choć na chwilę w niebie 🙂
Czas przygotowania: 45 min
Czas oczekiwania: 90-120 min
Czas pieczenia: 20-25 min
Składniki: (na 10 dużych bułeczek)
- 2 szklanki mąki (320 g)
- niecałe pół łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 7 g drożdży suszonych
- 1 jajko
- 150 ml letniego mleka
- 50 g miękkiego lub roztopionego masła
- ok. 150 g konfitury z wiśni
Do posmarowania
- jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Przygotowanie:
- Mąkę, sól, cukier, drożdże, jajko i mleko wyrób na gładkie i jednolite ciasto, które nie klei się do rąk i do brzegów miski
- Pod koniec dodaj masło i wyrabiaj do uzyskania jednolitego ciasta
- Przykryj miskę szczelnie folią spożywczą i odstaw do podwojenia objętości na 60-90 min w ciepłe miejsce
- Po tym czasie ciasto wyjmij na stolnicę, przerób przez chwilę i podziel ciasto na dwie połowy
- Z każdej uformuj wałek i podziel na pięć części
- Każdą część rozpłaszcz na dłoni, nadziej łyżeczką konfitury sklej i uformuj w kształt kuli
- Odkładaj na blaszkę o wymiarach 24×24 cm (lub nieco większą) wyłożoną papierem do pieczenia, pomiędzy bułeczkami pozostaw ok. 1 cm odstępu
- Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości na ok. 30 min
- Przed pieczeniem bułeczki posmaruj dokładnie jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 185°C przez 20-25 min