Przepis na hot dogi chodził za mną już od dawna, bo przypomniały mi się smaki dzieciństwa i najlepsze hot dogi w moim życiu, naładowane po brzegi parówką, warzywami i sosem. I tak oto przedstawiam Wam moje hot dogi oraz najlepsze domowe bułki do nich. Polecam, smakują tak dobrze jak za czasów dzieciństwa, a może i lepiej, bo zrobione własnoręcznie!
Czas przygotowania: 40 min
Czas oczekiwania: 90-120 min
Czas pieczenia: 20 min
Składniki: (na 8 bułek)
- 500 g mąki pszennej chlebowej typ 720
- 130-150 g wody ciepłej
- 150 g mleka ciepłego
- 7 g drożdży suszonych lub 20 g świeżych
- 30 g miękkiego masła (czubata łyżka)
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 10 g soli (1 łyżeczka)
Dodatkowo:
- 1 małe jajko + łyżka mleka do posmarowania bułek
Przygotowanie:
* Jeśli używasz świeżych drożdży przygotuj najpierw zaczyn z drożdży, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mąki i kilku łyżek ciepłego mleka.
- Sypkie składniki połącz w misie miksera
- Dodaj mokre składniki i wyrabiaj do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta, które nie lepi się do brzegów misy
* Można oczywiście wyrabiać ciasto ręcznie.
- Miskę przykryj mokrą ściereczką i odstaw aż ciasto podwoi objętość (ok. 60-90 min)
- Po tym czasie przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj przez kilka minut (w razie potrzeby podsyp delikatnie mąką)
- Podziel ciasto na 8 części
- Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 0,5-1 mm
- Zwijaj ciasno wzdłuż krótszego boku
- Na koniec zlep dokładnie końcówkę i odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zlepieniem do dołu
- Przykryj ponownie mokrą ściereczką i odstaw do napuszenia na ok. 30 min
- Przed pieczeniem posmaruj bułki jajkiem wymieszanym z mlekiem
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 min
- Po ostudzeniu natnij każdą bułeczkę wzdłuż i nadziewaj według uznania
- Ja posmarowałam najpierw jeden bok musztardą, a drugi ketchupem, następnie ułożyłam sałatę, plasterki pomidora, ogórka oraz piórka cebuli i oczywiście na środku parówkę. Na koniec polałam całość ketchupem
Moje uwagi i spostrzeżenia:
- Bułeczka jest po upieczeniu miękka, taka jak w przypadku klasycznych bułek do hot dogów. Mi natomiast najbardziej smakowała w wersji chrupiącej, po podpieczeniu w 240°C przez 5 min.