Hot dogi z domowymi bułkami

Przepis na hot dogi chodził za mną już od dawna, bo przypomniały mi się smaki dzieciństwa i najlepsze hot dogi w moim życiu, naładowane po brzegi parówką, warzywami i sosem. I tak oto przedstawiam Wam moje hot dogi oraz najlepsze domowe bułki do nich. Polecam, smakują tak dobrze jak za czasów dzieciństwa, a może i lepiej, bo zrobione własnoręcznie!

Czas przygotowania: 40 min

Czas oczekiwania: 90-120 min

Czas pieczenia: 20 min

YouTube player

 

Składniki: (na 8 bułek)

  • 500 g mąki pszennej chlebowej typ 720
  • 130-150 g wody ciepłej
  • 150 g mleka ciepłego
  • 7 g drożdży suszonych lub 20 g świeżych
  • 30 g miękkiego masła (czubata łyżka)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 10 g soli (1 łyżeczka)

Dodatkowo:

  • 1 małe jajko + łyżka mleka do posmarowania bułek

Przygotowanie:

* Jeśli używasz świeżych drożdży przygotuj najpierw zaczyn z drożdży, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mąki i kilku łyżek ciepłego mleka.

  • Sypkie składniki połącz w misie miksera
  • Dodaj mokre składniki i wyrabiaj do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta, które nie lepi się do brzegów misy

* Można oczywiście wyrabiać ciasto ręcznie.

  • Miskę przykryj mokrą ściereczką i odstaw aż ciasto podwoi objętość (ok. 60-90 min)
  • Po tym czasie przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj przez kilka minut (w razie potrzeby podsyp delikatnie mąką)
  • Podziel ciasto na 8 części
  • Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 0,5-1 mm
  • Zwijaj ciasno wzdłuż krótszego boku
  • Na koniec zlep dokładnie końcówkę i odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zlepieniem do dołu
  • Przykryj ponownie mokrą ściereczką i odstaw do napuszenia na ok. 30 min
  • Przed pieczeniem posmaruj bułki jajkiem wymieszanym z mlekiem
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 min
  • Po ostudzeniu natnij każdą bułeczkę wzdłuż i nadziewaj według uznania
  • Ja posmarowałam najpierw jeden bok musztardą, a drugi ketchupem, następnie ułożyłam sałatę, plasterki pomidora, ogórka oraz piórka cebuli i oczywiście na środku parówkę. Na koniec polałam całość ketchupem

Moje uwagi i spostrzeżenia:

  • Bułeczka jest po upieczeniu miękka, taka jak w przypadku klasycznych bułek do hot dogów. Mi natomiast najbardziej smakowała w wersji chrupiącej, po podpieczeniu w 240°C przez 5 min.

hot dog bułka

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments