Idealne bułki pszenne – ciekawy sposób na bułeczki śniadaniowe

Przedstawiam Wam przepis na perfekcyjne bułeczki śniadaniowe, które wyłoniły się po przetestowaniu wielu różnych receptur. Bułki są pyszne, puszyste i dobrze wyrośnięte. Wreszcie z tego przepisu udało mi się osiągnąć bułeczki z równomiernie wyrośniętym miękiszem. Z innych przepisów dół bułki zawsze był cięższy. Do tych bułeczek nie mam zastrzeżeń, wyglądają pięknie, smakują znakomicie i można je mieć wprost na śniadanie dzięki zastosowaniu jednego małego triku. Polecam!

Czas przygotowania: 45 min

Czas oczekiwania na wyrastanie ciasta: 90 min

Czas pieczenia: 25 min

 

Składniki: (na 6 bułek średniej wielkości)

  • 300 g mąki pszennej np. tortowej lub uniwersalnej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka oleju
  • 1 średnie jajko
  • 50 ml mleka
  • 75 ml wody

Przygotowanie:

  • Mąkę i sól wsyp do miski, wymieszaj.
  • Mleko zagotuj, wrzące wlej do mąki, wymieszaj i odstaw aż nieco ostygnie (mieszanina powinna być ciepła ale nie gorąca).
  • Do letniej wody dodaj rozkruszone drożdże i cukier, wymieszaj do rozpuszczenia.
  • Jajko rozbełtaj widelcem.
  • Do nieco przestudzonej mąki dodaj rozpuszczone drożdże i 2/3 roztrzepanego jajka (reszta posłuży do posmarowania bułeczek przed pieczeniem), wymieszaj łyżką a następnie wyrób dłońmi na jednolite ciasto (jeśli ciasto będzie zbyt klejące podsyp je mąką, a jeśli zbyt suche dolej nieco letniej wody).
  • Pod koniec wyrabiania dodaj olej.
  • Dobrze wyrobione ciasto włóż do miski i przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia na 60 min.
  • Po tym czasie ciasto przełóż na blat lub stolnicę i wyrób przez kilka minut.
  • Następnie podziel na 6 porcji (możesz użyć wagi).
  • Każdą z bułeczek uformuj w kształt kuli i przenieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Za pomocą szpatułki lub tępej części noża zrób na środku każdej bułeczki głęboki ślad, uważając żeby nie przedzielić bułeczki na pół.
  • Bułeczki przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 min.
  • Po tym czasie bułeczki posmaruj pozostałą częścią roztrzepanego jajka.
  • Piecz bułeczki w temperaturze 200°C:
  1. Jeśli chcesz je zjeść tuż po upieczeniu: piecz przez ok. 17-20 min.
  2. Jeśli chcesz mieć świeże bułeczki na śniadanie kolejnego dnia w bardzo krótkim czasie: podpiecz je przez 10 min, następnie ostudź i zamróź. Przed śniadaniem wyciągnij z zamrażalnika i wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do zimnego piekarnika i nastaw temperaturę na 200°C. Piecz przez ok. 15 min do zrumienienia najlepiej z termoobiegiem.

bułki na śniadanie

24 komentarze do “Idealne bułki pszenne – ciekawy sposób na bułeczki śniadaniowe”

  1. Witam pięknie , bułeczki wyszły cudownie i smakują pysznie. Zeszły w ekspresowym tempie. Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂

    Odpowiedz
  2. Fantastyczne bułeczki. Wszystko zgodnie z przepisem, ale o wadze 100 gram (przed ułożeniem na blaszce). Dlatego zwiększyłem ilość składników x 3. Wyszło 16 sztuk o normalnej wielkości. Mąka wrocławska. Zagoszczą na stałe.

    Odpowiedz
  3. A czy takie podpieczone bułeczki, jak już się zamrożą przez noc, to można je dłużej przechowywać w zamrażarce? I czy po dłuższym przechowywaniu tak samo piec potem jak w przepisie?

    Odpowiedz

Skomentuj Krzysztof Anuluj pisanie odpowiedzi

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB. Drop file here