Przepis na PRL-owski rarytas, który składa się zaledwie z kilku podstawowych składników. Możesz go zrobić w dwóch wariacjach, białej lub ciemnej, ja osobiście zakochałam się w wersji białej, która smakuje dosłownie jak biała czekolada.
Czas przygotowania: 30 min
Czas chłodzenia: min. kilka godzin
Składniki: (na dwie duże tabliczki białe i dwie ciemne)
Blok biały:
- 100 g masła
- 75 g cukru
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego/cukru waniliowego
- 200 g mleka w proszku
- dodatki: bakalie herbatniki, draże (u mnie 50 g pokrojonych suszonych moreli i 50 g pokrojonych migdałów)
Blok czekoladowy ciemny:
- 100 g masła
- 75 g cukru
- 1/4 szklanki mleka
- 2 łyżki kakao (20 g)
- 200 g mleka w proszku
- dodatki: bakalie herbatniki, draże (u mnie 50 g suszonej żurawiny i 50 g pokrojonych prażonych orzechów laskowych
Przygotowanie:
Blok biały:
- W rondelku rozpuść masło z cukrem, wanilią i mlekiem
- Przelej do misy miksera i wmieszaj stopniowo mleko w proszku
- Na koniec wsyp dodatki
- Dwie keksówki 22×8 wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia
* Uwaga! Nie używaj do tego celu folii aluminiowej, ponieważ przyklei się do masy i będzie się rwać przy odklejaniu.
* Możesz też użyć większej blaszki i później pokroić blok. Możesz również masę umieścić w jednej keksówce, deser będzie wtedy wyższy po zastygnięciu.
- Na dno blaszki wysyp trochę użytych dodatków, będą ładnie prezentować się po zastygnięciu bloku
- Przełóż masę do blaszki i wyrównaj za pomocą szpatułki
- Gotowy deser schłodź w lodówce przez kilka godzin
Blok czekoladowy ciemny:
- Rozpuść masło z cukrem, mlekiem i kakao
- Przelej do misy miksera i wmieszaj stopniowo mleko w proszku
- Na koniec wsyp dodatki
- Na dno blaszki wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia wysyp trochę użytych dodatków, będą ładnie prezentować się po zastygnięciu bloku
- Przełóż masę do blaszki i wyrównaj za pomocą szpatułki
- Gotowy deser schłodź w lodówce przez kilka godzin
Moje uwagi i spostrzeżenia:
- Masa może się zważyć. U mnie zdarzyło się to w przypadku bloku ciemnego, wtedy masa przestaje być jednolita i zaczyna oddzielać się tłuszcz. Co zrobić jeśli masa się zważy? Należy dodać niewielką ilość zimnego mleka i energicznie wymieszać, aż całość na powrót uzyska gładką konsystencję, nie podgrzewaj już wtedy masy, bo znów się zważy!
Dziś podróżujemy kulinarnie w przeszłość do Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej, wspominając jeden z najbardziej charakterystycznych smaków tamtych lat – blok czekoladowy. Ten prosty przysmak z masłem, cukrem i mlekiem w proszku był nie tylko słodkim łakociem, ale także symbolem tamtej codzienności.
W czasach PRL-u, blok czekoladowy był dostępny w sklepach spożywczych, stanowiąc prosty, ale przyjemny dodatek do codziennej diety. Choć skład był skromny, smak wzbudzał nostalgiczne wspomnienia, a czasem dodawane orzechy sprawiały, że było to coś wyjątkowego. Dziś, patrząc wstecz, blok czekoladowy to nie tylko smak, ale także kawałek historii polskiej kuchni.