Blok czekoladowy biały i ciemny

Przepis na PRL-owski rarytas, który składa się zaledwie z kilku podstawowych składników. Możesz go zrobić w dwóch wariacjach, białej lub ciemnej, ja osobiście zakochałam się w wersji białej, która smakuje dosłownie jak biała czekolada.

Czas przygotowania: 30 min

Czas chłodzenia: min. kilka godzin

 

Składniki: (na dwie duże tabliczki białe i dwie ciemne)

Blok biały:

  • 100 g masła
  • 75 g cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego/cukru waniliowego
  • 200 g mleka w proszku
  • dodatki: bakalie herbatniki, draże (u mnie 50 g pokrojonych suszonych moreli i 50 g pokrojonych migdałów)

Blok czekoladowy ciemny:

  • 100 g masła
  • 75 g cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki kakao (20 g)
  • 200 g mleka w proszku
  • dodatki: bakalie herbatniki, draże (u mnie 50 g suszonej żurawiny i 50 g pokrojonych prażonych orzechów laskowych



Przygotowanie:

Blok biały:

  • W rondelku rozpuść masło z cukrem, wanilią i mlekiem
  • Przelej do misy miksera i wmieszaj stopniowo mleko w proszku
  • Na koniec wsyp dodatki
  • Dwie keksówki 22×8 wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia

* Uwaga! Nie używaj do tego celu folii aluminiowej, ponieważ przyklei się do masy i będzie się rwać przy odklejaniu.

* Możesz też użyć większej blaszki i później pokroić blok. Możesz również masę umieścić w jednej keksówce, deser będzie wtedy wyższy po zastygnięciu. 

  • Na dno blaszki wysyp trochę użytych dodatków, będą ładnie prezentować się po zastygnięciu bloku
  • Przełóż masę do blaszki i wyrównaj za pomocą szpatułki
  • Gotowy deser schłodź w lodówce przez kilka godzin

Blok czekoladowy ciemny:

  • Rozpuść masło z cukrem, mlekiem i kakao
  • Przelej do misy miksera i wmieszaj stopniowo mleko w proszku
  • Na koniec wsyp dodatki
  • Na dno blaszki wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia wysyp trochę użytych dodatków, będą ładnie prezentować się po zastygnięciu bloku
  • Przełóż masę do blaszki i wyrównaj za pomocą szpatułki
  • Gotowy deser schłodź w lodówce przez kilka godzin

Moje uwagi i spostrzeżenia:

  • Masa może się zważyć. U mnie zdarzyło się to w przypadku bloku ciemnego, wtedy masa przestaje być jednolita i zaczyna oddzielać się tłuszcz. Co zrobić jeśli masa się zważy? Należy dodać niewielką ilość zimnego mleka i energicznie wymieszać, aż całość na powrót uzyska gładką konsystencję, nie podgrzewaj już wtedy masy, bo znów się zważy!

blok czekoladowy mikser

blok czekoladowy blog2

Dziś podróżujemy kulinarnie w przeszłość do Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej, wspominając jeden z najbardziej charakterystycznych smaków tamtych lat – blok czekoladowy. Ten prosty przysmak z masłem, cukrem i mlekiem w proszku był nie tylko słodkim łakociem, ale także symbolem tamtej codzienności.

W czasach PRL-u, blok czekoladowy był dostępny w sklepach spożywczych, stanowiąc prosty, ale przyjemny dodatek do codziennej diety. Choć skład był skromny, smak wzbudzał nostalgiczne wspomnienia, a czasem dodawane orzechy sprawiały, że było to coś wyjątkowego. Dziś, patrząc wstecz, blok czekoladowy to nie tylko smak, ale także kawałek historii polskiej kuchni.

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB. Drop file here