Puszysta, lekka jak puszek babka drożdżowa, to królowa wielkanocnego stołu. Przepis jest prosty, a prawdziwym sekretem tego ciasta jest czas i ciepło, którego potrzebuje do wyrośnięcia.
Czas przygotowania: 90-120 min (z wyrastaniem)
Czas pieczenia: 30-45 min
Składniki: (na formę o pojemności 1l)
- 250 g mąki (1 i 1/2 szklanki)
- 3 żółtka
- 60 g cukru (5 łyżek)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 4 g drożdży suchych (pół opakowania)
- 125 ml mleka ciepłego (pół szklanki)
- 50 g masła roztopionego (1/4 kostki)
- 50 g rodzynek
- ew. dodatek smakowy: skórka z cytryny lub pomarańczy, aromat cytrynowy lub pomarańczowy
Lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- kilka łyżek wody lub soku z cytryny bądź pomarańczy
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki oprócz masła i rodzynek wyrób na gładkie ciasto, aż przestanie się lepić (ok. 15 min)
- Pod koniec dodaj masło, wyrób do dobrego połączenia
- Na samym końcu wsyp rodzynki
- Dobrze wyrobione ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw do podwojenia objętości na 30-60 min
- Formę na babkę wysmaruj masłem i oprósz mąką, kominek wyłóż dokładnie papierem do pieczenia
- Wyrośnięte ciasto przerób przez kilka minut
- Przełóż do przygotowanej formy wyrównując i wypełniając wszystkie szczeliny
- Przykryj folią spożywczą i odstaw do napuszenia na ok. 30 min
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 30-45 min
* Po 30 min sprawdź patyczkiem czy ciasto upiekło się w środku.
* Uwaga! Piecz tylko do momentu aż patyczek będzie suchy, w przeciwnym razie ciasto wyjdzie przesuszone. U mnie piekło się 40 min.
- Wyciągnij z piekarnika i pozostaw w formie na 5 min
- Po tym czasie ciasto wyciągnij z formy i wystudź na kratce
- Lukier: cukier puder rozetrzyj z kilkoma łyżkami wody lub soku, polej ostudzone ciasto lub posmaruj pędzelkiem
Wskazówki:
- Pamiętaj aby dobrze wyrobić ciasto, dzięki temu będzie lekkie i puszyste.
- Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Za pierwszym razem musi podwoić objętość, za drugim musi być wyraźnie napuszone (o ok. 75 % większe).
- Nie piecz za długo ciasta, bo zniweczysz wszystkie wcześniejsze wysiłki. Przesuszona babka drożdżowa po prostu nie będzie tak smaczna.