Wielkanocna babka drożdżowa

Puszysta, lekka jak puszek babka drożdżowa, to królowa wielkanocnego stołu. Przepis jest prosty, a prawdziwym sekretem tego ciasta jest czas i ciepło, którego potrzebuje do wyrośnięcia.

Czas przygotowania: 90-120 min (z wyrastaniem)

Czas pieczenia: 30-45 min

YouTube player

 

Składniki: (na formę o pojemności 1l)

  • 250 g mąki (1 i 1/2 szklanki)
  • 3 żółtka
  • 60 g cukru (5 łyżek)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 g drożdży suchych (pół opakowania)
  • 125 ml mleka ciepłego (pół szklanki)
  • 50 g masła roztopionego (1/4 kostki)
  • 50 g rodzynek
  • ew. dodatek smakowy: skórka z cytryny lub pomarańczy, aromat cytrynowy lub pomarańczowy

Lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek wody lub soku z cytryny bądź pomarańczy

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki oprócz masła i rodzynek wyrób na gładkie ciasto, aż przestanie się lepić (ok. 15 min)
  • Pod koniec dodaj masło, wyrób do dobrego połączenia
  • Na samym końcu wsyp rodzynki
  • Dobrze wyrobione ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw do podwojenia objętości na 30-60 min
  • Formę na babkę wysmaruj masłem i oprósz mąką, kominek wyłóż dokładnie papierem do pieczenia
  • Wyrośnięte ciasto przerób przez kilka minut
  • Przełóż do przygotowanej formy wyrównując i wypełniając wszystkie szczeliny
  • Przykryj folią spożywczą i odstaw do napuszenia na ok. 30 min
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 30-45 min

* Po 30 min sprawdź patyczkiem czy ciasto upiekło się w środku.

* Uwaga! Piecz tylko do momentu aż patyczek będzie suchy, w przeciwnym razie ciasto wyjdzie przesuszone. U mnie piekło się 40 min.

  • Wyciągnij z piekarnika i pozostaw w formie na 5 min
  • Po tym czasie ciasto wyciągnij z formy i wystudź na kratce
  • Lukier: cukier puder rozetrzyj z kilkoma łyżkami wody lub soku, polej ostudzone ciasto lub posmaruj pędzelkiem

Wskazówki:

  • Pamiętaj aby dobrze wyrobić ciasto, dzięki temu będzie lekkie i puszyste.
  • Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Za pierwszym razem musi podwoić objętość, za drugim musi być wyraźnie napuszone (o ok. 75 % większe).
  • Nie piecz za długo ciasta, bo zniweczysz wszystkie wcześniejsze wysiłki. Przesuszona babka drożdżowa po prostu nie będzie tak smaczna.

babka drożdżowa wielkanocna

2 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments