Bardzo szybki i prosty przepis na małe co nieco – muffinki z rabarbarem i słodką kruszonką. Wilgotne i puszyste, słowem idealne jako słodka przekąska albo dopełnienie śniadania.
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 17-20 min
Składniki: (na 8 muffinów)
- ok. 100 g rabarbaru +1 łyżka cukru
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego (100 g)
- 1/3 szklanki cukru
- 2 małe jajka
- 1/3 szklanki oleju oleju
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
- 1 łyżeczka miękkiego masła
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2-3 łyżeczki mąki
Przygotowanie:
- Rabarbar obierz i pokrój na małe kawałki. Następnie posyp go łyżką cukru i odstaw na godzinę.
* Zasypywanie rabarbaru cukrem jest opcjonalne, możesz po prostu go pokroić i przejść do kolejnych kroków.
- Ciasto: jeśli rabarbar był zasypany cukrem, odcedź go i powstały sok przelej do miski.
- Dodaj jogurt, cukier, olej, jajka i wymieszaj trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Wsyp mąkę i proszek do pieczenia i mieszaj krótko, tylko do momentu aż mąka się wchłonie.
- Kruszonka: Wszystkie składniki rozetrzyj w palcach do powstania okruchów.
- Foremkę na muffiny wyłóż papilotkami i napełnij ciastem do 2/3 wysokości (najłatwiej to zrobić za pomocą gałkownicy do lodów).
- Na ciasto wyłóż po kilka kawałków rabarbaru, wciskając go nieco w ciasto i posyp kruszonką.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 17-20 min, do suchego patyczka (grzałka góra-dół).
Czy jeśli kładziemy mrożone owoce trzeba je wcześniej obtoczyć w mące? czy rozmrozić?
Nie ma takiej potrzeby
Dziękuję za szybki przepis, udał się. Poszłam na łatwiznę i zrobiłam bez kruszonki. Ale rabarbar zasypałam wcześniej cukrem. Dodałam jogurt bez laktozy. Zastanawiam się, czy jakby zrobić na blaszce całe ciasto też wyjdzie?
Może wyjdzie, choć ja przyznam szczerze mam różne doświadczenia, czasem z takiego ciasta wychodził mi zakalec. Ale spróbuj też chętnie się dowiem 🙂
Czy mogę rabarbar zamienić na maliny (mrożone)?. U nas (na Cyprze) niestety takich rarytasów jak rabarbar brak….
Jasne