Bardzo szybki i prosty przepis na małe co nieco – muffinki z rabarbarem i słodką kruszonką. Wilgotne i puszyste, słowem idealne jako słodka przekąska albo dopełnienie śniadania.
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 17-20 min
Składniki: (na 8 muffinów)
- ok. 100 g rabarbaru +1 łyżka cukru
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego (100 g)
- 1/3 szklanki cukru
- 2 małe jajka
- 1/3 szklanki oleju oleju
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
- 1 łyżeczka miękkiego masła
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2-3 łyżeczki mąki
Przygotowanie:
- Rabarbar obierz i pokrój na małe kawałki. Następnie posyp go łyżką cukru i odstaw na godzinę.
* Zasypywanie rabarbaru cukrem jest opcjonalne, możesz po prostu go pokroić i przejść do kolejnych kroków.
- Ciasto: jeśli rabarbar był zasypany cukrem, odcedź go i powstały sok przelej do miski.
- Dodaj jogurt, cukier, olej, jajka i wymieszaj trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Wsyp mąkę i proszek do pieczenia i mieszaj krótko, tylko do momentu aż mąka się wchłonie.
- Kruszonka: Wszystkie składniki rozetrzyj w palcach do powstania okruchów.
- Foremkę na muffiny wyłóż papilotkami i napełnij ciastem do 2/3 wysokości (najłatwiej to zrobić za pomocą gałkownicy do lodów).
- Na ciasto wyłóż po kilka kawałków rabarbaru, wciskając go nieco w ciasto i posyp kruszonką.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 17-20 min, do suchego patyczka (grzałka góra-dół).