Szybkie muffiny z rabarbarem i kruszonką

Bardzo szybki i prosty przepis na małe co nieco – muffinki z rabarbarem i słodką kruszonką. Wilgotne i puszyste, słowem idealne jako słodka przekąska albo dopełnienie śniadania.

Czas przygotowania: 15 min 

Czas pieczenia: 17-20 min

 

Składniki: (na 8 muffinów)

  • ok. 100 g rabarbaru +1 łyżka cukru
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego (100 g)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 małe jajka
  • 1/3 szklanki oleju oleju
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kruszonka:

  • 1 łyżeczka miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki mąki

Przygotowanie:

  • Rabarbar obierz i pokrój na małe kawałki. Następnie posyp go łyżką cukru i odstaw na godzinę.

* Zasypywanie rabarbaru cukrem jest opcjonalne, możesz po prostu go pokroić i przejść do kolejnych kroków. 

  • Ciasto: jeśli rabarbar był zasypany cukrem, odcedź go i powstały sok przelej do miski.
  • Dodaj jogurt, cukier, olej, jajka i wymieszaj trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Wsyp mąkę i proszek do pieczenia i mieszaj krótko, tylko do momentu aż mąka się wchłonie.
  • Kruszonka: Wszystkie składniki rozetrzyj w palcach do powstania okruchów.
  • Foremkę na muffiny wyłóż papilotkami i napełnij ciastem do 2/3 wysokości (najłatwiej to zrobić za pomocą gałkownicy do lodów).
  • Na ciasto wyłóż po kilka kawałków rabarbaru, wciskając go nieco w ciasto i posyp kruszonką.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 17-20 min, do suchego patyczka (grzałka góra-dół).

babeczki z rabarbarem i kruszonką

ciasto z rabarbarem i kruszonką

[Głosów: 8   Average: 4.5/5]

Dodaj komentarz


Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB.

Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.