Nietypowy murzynek z rodzynkami i dżemem

Dziś prezentuję Wam przepis na niezwykły murzynek pachnący piernikiem, z rodzynkami i aromatem truskawek. Jest to bardzo łatwe ciasto, w którym jest chyba wszystko:) Przepis pokazała mi 12-letnia Patrycja, która twierdzi że to ciasto zawsze się udaje:)

Zapraszam na filmik:

 

Składniki:

  • 1 i 1/2 szkl mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1-2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 szkl mleka
  • 1/4 szkl oleju
  • 1 łyżka dżemu
  • 100 g rodzynek
  • Polewa:
  • 60 g śmietanki kremówki
  • 100 g czekolady
  • 1 łyżka kakao

Wykonanie:

Wszystkie suche składniki połącz w misce. Następnie wlej mleko i wymieszaj, konsystencja masy powinna przypominać gęstą śmietanę, jeśli tak nie jest dolej jeszcze trochę mleka. Dodaj olej, dżem, rodzynki i dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 21 cm i piecz przez ok 40 min w temp. 180°C, do suchego patyczka. Odstaw do wystygnięcia.

Śmietankę podgrzej aż będzie gorąca, następnie wsyp czekoladę połamaną na mniejsze kawałki. Odstaw na parę minut, po czym dodaj kakao i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Polej przestudzone ciasto i udekoruj wg uznania. Smacznego:)

Moje uwagi i spostrzeżenia:

  • Niektóre ze składników podanych w przepisie są opcjonalne i można je swobodnie zmieniać i dopasowywać. Ilość kakao dopasuj wg swoich preferencji od 1,5 do 3 łyżek, podobnie przyprawa do piernika, jeśli nie lubisz możesz w ogóle zrezygnować. Rodzaj dżemu jaki użyjesz zależy od Ciebie, Patrycja użyła truskawkowego. Rodzynki możesz zamienić na coś innego lub dodać ich mniej. Czekolada jakiej użyjesz do polewy też zależy od twoich preferencji, my użyłyśmy mlecznej. Wesołego eksperymentowania:)

 

3 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments