Mascarpone i borówki – duet idealny

Masz ochotę na coś słodkiego i pysznego ale akurat wstąpił w Ciebie leń? I najlepiej gdyby wystarczyło pstryknąć palcami żeby na stole pojawiło się coś zjawiskowego? Mam coś dla Ciebie! Deser idealny, mascarpone, bita śmietana i borówki. To wszystko przełożone kakaowymi herbatnikami czyli połączenie doskonałe a włożony wysiłek minimalny. Spróbuj i przekonaj się sam.

Zapraszam do obejrzenia wideo na moim kanale Słodki Blog na Youtube:

YouTube player

Składniki:

  • 250g serka mascarpone
  • 200g śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 20 szt herbatników kakaowych
  • 125g borówek

Wykonanie:

Do miski przekładamy mascarpone, śmietankę, cukier puder i cukier waniliowy, ubijamy na sztywny krem.

Jak nie przebić śmietany przeczytaj tutaj

Herbatniki układamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia, po 5 szt na warstwę. Ubity krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na herbatniki. Na to układamy borówki (składniki podzielcie sobie na cztery części bo tyle będzie warstw). Układamy kolejne warstwy herbatników, kremu, borówek aż do skończenia składników. Ostatnią warstwę kremu wygładzamy i dekorujemy borówkami. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny aż herbatniki zmiękną. I gotowe, smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments